7 маловідомих наукових фактів про сон

ПОДЕЛИТЬСЯ
Загадковий світ
ПОДЕЛИТЬСЯ

Поскролили стрічку новин, перенервували на роботі, закохалися – і ось уже безсоння не дає жити та нормально функціонувати. Сон – унікальний режим нашого організму, який досі лишається широким полем для досліджень. Далі – кілька цікавих фактів про сон, здатних надихнути на перегляд свого режиму відпочинку.

Жінки та Чоловіки сплять по-різному

За даними Національного фонду сну США, більшість чоловіків за своїм ритмом сну та неспання є совами, а жінок – жайворонками. Це пов'язано з відмінностями у загальному циркадному ритмі. У чоловіків він триває 24 години або довше, внутрішній жіночий годинник до таких показників недотягує. Так пояснюється і різний рівень втоми надвечір, не кажучи вже про ніч. Чоловіки швидше відновлюються після безсонних ночей, а от у жінок часті повторення таких випадків призводять до ще більших розладів нічного відпочинку.

Щитовидна залоза впливає на сон

Сонливість, дратівливість, безсоння, поганий настрій – часто причини виникнення всього перерахованого ми схильні шукати радше у ретроградному Меркурії, ніж у стані здоров'я, наприклад щитовидної залози. Маленька, але дуже важлива, вона виробляє гормони, що впливають на обмін речовин, терморегуляцію і сон. Коли щитовидна залоза виробляє дуже багато власних гормонів, настає гіпертиреоз. Людина стає тривожною і неспокійною, погано спить. Якщо щитовидна залоза працює погано, діагноз змінюється на гіпотиреоз. Через нього людина відчуває постійну втому, не допомагає навіть тривалий сон чи продукти з йодом.

Сон Укріплює Імунітет

Їсти багато фруктів, що містять вітамін С, мити руки з милом, робити щеплення від грипу – це обов'язкові дії для тих, кому не хочеться хворіти. Плюс хороший сон. У наших широтах грип господарює з жовтня по січень. У цей період слід добре висипатися, дозволяючи собі відпочинок 7-8 годин. Без достатньої кількості сну в організмі виробляється менше цитокінів, молекул, що перешкоджають виникненню запалень, регулюють клітинний та гуморальний імунітет.

Нестача сну знижує рівень емпатії

У 2018 році в Каліфорнійському університеті група вчених досліджувала вплив недосипання на когнітивні здібності піддослідних, їхній емоційний стан. В експерименті брали участь дві групи. Учасники першої спали по 7 годин, ті, кому не пощастило потрапити до другої, отримували порцію звукових подразників та спали на кілька годин менше. У результаті дослідження було встановлено, що втрата сну впливає на ділянки мозку, відповідальні за розуміння чужих намірів та інші емоції.

ПІД ЧАС СНУ МОЗОК РЕДАгуЄ СПОГАДИ

Коли людина не спить, мозок збирає інформацію, а коли спить, відбувається своєрідне редагування пережитого за день. Мозок ніколи не відпочиває. Він просто відключає свідомість, щоб зайнятися аналізом та структуруванням. Відбувається це під час фази глибокого сну. Механізм процесу, який є досить складним і потребує докладного опису, відкрили американські вчені з Каліфорнійського університету у 2016 році.

Під час сну ЛЮДИНА ТРОХИ СХОДИТЬ З ГЛУЗДУ

Щоразу під час переходу у фазу швидкого сну ми буквально божеволіємо. За науковим визначенням, психоз є станом, що характеризується галюцинаціями й маренням. Сновидіння, як стверджують деякі дослідники, є психотичним станом: ми повністю віримо в те, чого немає, визнаємо, що люди та місця можуть різко змінюватись.

КОЛИ МИ СПИМо, ОРГАНИ ПОЧУТТЯ НЕ ПЕРЕСТАЮТЬ ПРАЦЮВАТИ

Під час швидкого сну особливо активно поводиться вароліїв міст, відділ стовбура головного мозку. Електричні імпульси від нього часто спрямовані на ту частину мозку, яка контролює м'язи очей та вух. Наші повіки зазвичай залишаються закритими, але очні яблука обертаються з боку на бік, реагуючи на інтенсивність того, що відбувається уві сні. Під час відпочинку внутрішні вуха теж активні. Як і частини мозку, що генерують рух. Ось чому часто виникає відчуття польоту чи падіння уві сні.

Читайте також: Заспокоїтися, думати, діяти: Як підтримати своє ментальне здоров’я під час війни

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).