Як це було: Презентація проекту "Дзвінок у 1986" в Національному музеї "Чорнобиль"

События
19.12.2019
ПОДЕЛИТЬСЯ
За ініціативи Єлизавети Юрушевої
ПОДЕЛИТЬСЯ

14 грудня, в День ліквідатора, в Національному музеї "Чорнобиль" було презентовано проект "Дзвінок у 1986". Це 50 унікальних історій з вуст ліквідаторів наслідків трагедії, почути які можна, зробивши дзвінок зі спеціально обладнаних телефонних будок з автентичними апаратами 80-х років.

Ініціатором проекту стала Єлизавета Юрушева — бізнес-леді, меценат та автор проекту "Коли картини заговорять". Про те, як народився цей проект, вона розповіла так:

"Для мене це дуже хвилюючий проект — емоційно важкий, але правильний. Ідея його створення у мене з’явилась тоді, коли до мене підійшов мій 12-річний син, і запитав: "Мамо, а що таке "Чорнобиль»?" І тоді в моїй голові пролунав якийсь дзвіночок, сигналізуючи про те, що потрібно розповісти, що таке Чорнобиль нашим дітям, юному поколінню. Показати їм, хто наші справжні герої та почути їхню правду про ті події".

Особливу підтримку проекту висловила перша леді України Олена Зеленська, яка знайшла час відвідати захід та подякувати ліквідаторам за їхню мужність:

"Я пам’ятаю ті дні у квітні 1986-го року. Мені було 8 років, я навчалась в першому класі. У нас на кухні був маленький радіоприймач, який ніколи не вимикався. Я пам’ятаю ті повідомлення, які вже були по радіо, — авжеж, я не розуміла, що вони означають. Ми, діти, зрозуміли, що існує якась небезпека тільки з розмов батьків, які були надзвичайно стурбовані. Хоча вони нам казали, що нічого страшного не трапилось, за інтонацією та за виразом облич ми бачили, що вони за нас хвилюються. Цей дзвінок у минуле – насправді повідомлення нам, застереження. Щоб не забували самі, розповідали дітям. Щоб знали історії звичайних людей, які врятували світ. Я хочу подякувати ліквідаторам за їх надлюдський подвиг, за мільйони врятованих життів".

Ведучим заходу став Олексій Суханов. А музичний подарунок ліквідаторам зробила співачка Tayanna. Серед тих, хто також прийшов особисто привітати героїв проекту були Олександр Скічко, Ірина Данилевська, Ірина Горова з дочкою Наталею та сином Андрієм, Анатолій Анатоліч, Іріша Блохіна, Олена Лавренюк, Поліна Неня, Артем Климчук, Анастасія Жолинська, Ульяна Бойко та інші.

Куратором проекту виступила заступник гендиректора музею з наукової роботи Анна Королевська. Команда проекту — Олексій Прищепа, Вікторія Волошина, Юлія Притула, Анна Опря, Галина Правдивець. Захід пройшов за підтримки "Благодійного фонду соціального та інноваційного розвитку" Надії Ратке. 

Елизавета Юрушева, Александр Скичко Ульяна Бойко Елизавета Юрушева, Елена Зеленская Алексей Прищепа Алена Лавренюк Ирина Данилевская Артем Климчук Елизавета Юрушева Ирина Горовая Ирина Блохина Таяна Полина Неня Елена Зеленская Анатолий Анатолич

Читайте также: Чернобыль вошел в топ-50 самых интересных мест, куда хотят отправиться туристы

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).