Що робити, якщо сила волі не працює

ПОДЕЛИТЬСЯ
Розповідаємо, як бути
ПОДЕЛИТЬСЯ

Тим, хто знову пропустив тренування, не вивчив урок з китайської або так і не повечеряв авокадо, присвячується. Що робити, якщо на свою силу волі не можна покластися? Спойлер: не звинувачувати себе, а попрацювати над оточенням. Як саме — розповідаємо нижче.

Американський психолог, спікер, тренер з маркетингу, лідерства та бізнесу, автор нон-фікшен-бестселерів та батько трьох дітей Бенджамін Гарді вважає, що сучасна людина не зобов'язана звинувачувати у своїх невдачах власну силу волі, точніше її відсутність. На думку дослідника, ми стали заручниками надто швидких змін у світі та суспільстві. "Люди не мають інструментів, щоб впоратися з новим світом і новими правилами, тому впадають у залежність — насамперед від технологій, далі — від стимуляторів на кшталт кофеїну та швидкої їжі з високим вмістом вуглеводів та цукру, а також від роботи", — пише Гарді у своїй книзі Willpower Doesn't Work: Discover the Hidden Keys to Success. На думку автора, тим, хто ще не визначився, чого хоче в житті, кому складно приймати рішення, варто почати інвестувати у свої мрії та розвиток, змінити оточення, яке не вірить у ваші сили, та знайти для себе найкрутішу мотивацію, й життя засяє іншими фарбами. З'ясовуємо подробиці.

Чому оточення — це так важливо

Ми є "середнім від п'яти осіб, з якими проводимо найбільше часу" — цю фразу одного американського письменника підхопили психологи. Вона ілюструє той факт, що людина не може бути відірвана від колективу чи суспільства, хоч би як ми вірили в силу окремих особистостей. Якщо вже зовсім підключати математику, то вчені з'ясували, що, якщо один з ваших друзів почне набирати вагу, ваші шанси захворіти на ожиріння стрімко зростуть. Це називається негативним вторинним знайомством і може бути набагато небезпечніше, ніж негативне первинне, оскільки його важче помітити. Але оточення здатне як привчити до поганого, так і виховати щось хороше, допомогти ставити собі цілі та досягати їх.

Навіщо вірити у зміни

“Віра у те, що людина не змінюється, призводить до ментальності жертви. Якби вашу особистість формувала виключно природа, то ви не могли б змінити багато чого в житті. І навпаки: переконання, що ви можете змінюватись, допомагає прийняти відповідальність за своє життя. Можливо, ви й народилися з певними вадами, але їх можна змінити й дозволити собі вдосконалюватись і рости”, – пише Гарді й підводить читача до думки, що в житті нам доводиться грати ролі, приміряти на себе ті чи інші моделі поведінки. Тому наша сила волі, навіть найміцніша, може дати збій. “Схеми можна міняти. Ролі теж, але тільки через зміну оточення, – впевнений автор. ‒ Якщо ви застрягли в однакових ролях та схемах, тут нічого не залежить від сили волі. Ваші зусилля і надалі будуть закриті в обмеженнях рольового контексту. Ви будете його заручником, помилково вважаючи цей контекст фіксованою ідентичністю”.

Як відсунути силу волі на другий план

Планувати, записувати цілі у щоденник, сподіватися на свої здібності й, головне, частіше змінювати оточення. “Хороші ідеї спадають на думку не за робочим столом. Ваш мозок найкраще працює у стані відпочинку та розслабленості. Звичайно, якщо під час перебування в робочому режимі не зосереджуватися і не вкладати в це сили, то і на відпочинку блискучі ідеї не з'являться. Глибокі інсайти рідко виникають у побуті. У звичній обстановці – вдома, у традиційному середовищі – ваша увага сфокусована дуже вузько на тому, що довкола вас. Ви не бачите лісу за окремими деревами. Саме тому потрібно регулярно відходити від буденності. Це може бути відпустка з сім'єю або, навпаки, відпустка без сім'ї, щоб потім повернутися до рідних покращеною версією себе”, – радить Гарді.

Як адаптуватися у новому оточенні

Отже, ми знаємо, що оточення та середовище впливають на нас. Якщо ви зазнаєте його повного впливу, то втратите себе, але якщо навчитеся пристосовуватися, отримаєте кардинально інший варіант. “Уміти пристосовуватися – це про те, як ви навчаєтесь. Це про вміння вдумливо сприймати своє середовище та брати звідти найкращу інформацію і ресурси. Крім того, вміння пристосовуватися – це про ваше управління середовищем, а не про його контроль над вами. Якщо ви вмієте пристосовуватися та навчатися, то не застрягнете в одному оточенні надовго. Ви швидко зрозумієте, скільки це оточення може дати, і перейдете до нових, складніших умов роботи”. Серед основних концепцій адаптаційного самовдосконалення Гарді виділяє вміння бути толерантним до своїх страхів, вірити у поставлену мету, приймати негативні емоції тощо.

Читайте також: Як боротися з емоційним вигоранням і чи треба?

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).