Книжка в сумці: 6 книжкових новинок літа

ПОДЕЛИТЬСЯ
Від романів-бестселерів до літератури з психології
ПОДЕЛИТЬСЯ

Літо виходить на фінішну пряму, але ще є досить часу, щоб насолодитися читанням. Для розваги чи саморозвитку — обирайте найцікавіше та найкорисніше з книжкових новинок українських видавництв. Ми підготували для вас добірку з шести книг цього літа — від романів-бестселерів до літератури з психології. 

Розібрані. Життя та смерть однієї одежини

Максін Бедат

Ваші улюблені джинси мають свою особисту історію. Шкода, вони не можуть її розповісти. А от Максін Бедат, яка усе життя займається модою та відповідальним споживанням, може. З книжки ви дізнаєтеся все про ваші джинси: звідки вони насправді прийшли, скільки тисяч кілометрів вони подолали чи скільки рук збирали, пряли, ткали, фарбували, пакували, відправляли й продавали їх, щоб доставити до вас. На жаль, індустрія моди працює непрозоро та приховує численні екологічні та трудові порушення. І все заради того, щоб ми купували більше і більше, не замислюючись про реальну вартість речей.

Звільнись від емоційного насилля. Як розірвати замкнене коло приниження і сорому в стосунках

Беверлі Енґел

Як можна було не помітити, що він/вона — псих? Таке запитання часто виникає, коли чуєш або проживаєш історію токсичних стосунків. На жаль, на людині немає великого напису “Аб'юзер”, а техніки емоційного насилля — найчастіше приховані і дуже підступні. Бути людиною, яка, на думку загалу, не побачила очевидного й не розгледіла нарциса чи психопата, — ніяково. Але психотерапевтка Беверлі Енґел навчить вас впізнавати найбільш руйнівні техніки, якими насильники ламають дух жертви й здобувають над нею контроль. А тоді — співпереживати собі, аби подолати сором. Це перший крок до звільнення від аб'юзера та до емоційної свободи, необхідної для створення здоровіших і тривалих стосунків.

Їж як тварини. Природа здорового харчування

Стівен Дж. Сімпсон, Девід Робенґаймер

Котик, звісно, залюбки може скуштувати оселедчика, а песик — морозива, якщо ви їм запропонуєте. Проте у природі кожна тварина знає, яка їжа є для неї шкідливою, та на інстинктивному рівні розуміє, як збалансувати свій раціон. Тільки люди забули, як не їсти “неправильну” для них їжу. А тепер хвороби обміну речовин стали епідемією. Девід Робенґаймер і Стівен Дж. Сімпсон пропонують корисні поради, що дають змогу зрозуміти небажані побічні ефекти химерних дієт, контролювати здорове харчове середовище навколо себе і усвідомити, що смачне і корисне — це невід’ємні складові правильного харчування. Вони також розповідають про цікаві наукові відкриття щодо дивовижної мудрості живих істот у виборі їжі.

ДЕ Ж ТИ ДІВСЯ, СВІТЕ МІЙ ПРЕКРАСНИЙ?

Саллі Руні

Ця книжка схожа на серіал — не зовсім ситком, але на хорошу романтичну комедію. Мова у ній про двох подруг зі світу літератури та розумних часописів. Еліс закохується у Фелікса, який працює на складі, та летить з ним до Риму. Ейлін починає стосунки з Саймоном з агенції у справах біженців. Подруги пишуть одна одній емейли — і перед нами постає картина кохання у світі, звичний уклад якого розпадається, але, можливо, кохання варте того, аби не звертати на це уваги? 

Роман став бестселером The New York Times та здобув перемогу в номінації «Художня проза» серед найкращих видань 2021 року за версією користувачів книжкового порталу Goodreads.

Рецепт ідеальної дружини

Карма Браун

Уявіть собі: чоловік палко агітує за переїзд з мегаполіса до тихого передмістя. А ви у цей час кидаєте роботу у піарі, щоб стати письменницею. Здається, все ідеально: творчість у романтичному маєтку і ніхто не відволікає від ідилії. Насправді ж чоловік починає поводитись дивно, ви забагато часу сам на сам у порожньому будинку, у якому ви знаходите кулінарну книгу його попередньої власниці. Пані, що мешкала тут у 1950-х, зашифрувала деякі нотатки про подружнє буття, яке виявляється дуже схожим на ваше, що летить шкереберть. І дуже добре, що ви знайшли ту книгу: її рецепти дозволять вам захистити своє життя. 

Дорослі дівчата

Каріна Армлос

Ми залишаємося дітьми, доки живі наші мами. А потім приходить час дорослішати. Три сестри зустрілися у старому будинку після смерті матері, щоб поділити спадок. Мама у них була одна, а батьки — різні. Тому й різні вдачі, різні долі, багато запитань одна до одної та до тієї, що не може відповісти. Чи може? Готуючи будинок до продажу, сестри випадково знаходять старий мамин щоденник, який розповідає її історію та змінює уявлення дівчат про себе.

 

Коко 2.0.

Дорж Бату

Пам'ятаєте попередній роман Доржа Бату — «Моцарт 2.0»? Неперевершена Коко Шанель теж, як і геніальний музикант, робить стрибок крізь час та простір. Тепер вона мешкає у Нью-Йорку ХХІ століття! Та от біда: невгамовний Моцарт і його подруга Стася безслідно зникають. І тільки Мадемуазель Коко під силу з’ясувати, як і навіщо відбуваються мандрівки у часі, а головне — хто за цим усім стоїть.

Читайте також: #НЕНАЧАСІ: У Києві проведуть конференцію про бізнес під час війни

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).