Генетичний код українців: Леонід Мартинчик розповідає про сучасне звучання традиційних мотивів

ПОДЕЛИТЬСЯ
Спецпроєкт ювелірного дому SOVA до Дня Незалежності
ПОДЕЛИТЬСЯ

Що закладено в генетичний код українців? Як він проявляється в сучасному стилі та у колекціях українських брендів? На прикладі нової колекції прикрас SOVA KALYNA розглядаємо ці питання разом з етнографом, інфлюенсером та фешн-експертом Леонідом Мартинчиком.



Що актуально носити сучасному українцю?

Мене дуже часто питають про це, і з часом я зрозумів, що ідеальною формулою є модерний український етностиль. Мода та творчість — це завжди відображення реального стану суспільства, його настрою, смаку, переживань та соціальних проблем. Зараз наше суспільство у стані війни, його гасло — «Ми не здаємося, ми воюємо», і мода це відображає. Українці потребують того, щоб показати свою національну ідентичність, що можна зробити завдяки зовнішньому вигляду, мові, вчинкам, традиціям чи автентичним символам. Саме тому дуже важливо вивчати історію та етнографію, щоб потім красиво, логічно та органічно впроваджувати ці знання в те, що ти робиш, в тому числі й у сферу моди. Тоді про бренд будуть говорити, що він не просто з України, а ще й несе у собі генокод нації.

Що можна назвати генокодом нації?

Це українська культура і її знання. І наше головне завдання зараз — вивчити цю культурну спадщину, засвоїти її та передати дітям.

Щодо етностилю, то ми не можемо щодня одягатися в національні строї, але проявляти свою національну приналежність можна і в сучасному гардеробі, поєднуючи етномотиви з трендовими кольорами, фасонами, незвичними принтами чи цікавими фактурами. 

Перш за все треба визначити, що ми можемо віднести до українського етно. Кожному народу притаманні свої стилі — африканському, японському, грецькому, тому коли ми хочемо досягти саме укретно, то маємо використовувати ті мотиви, які притаманні нашій культурі. 

Ruslan Baginskiy капелюхи з соломи, SOVA, LITKOVSKA гобеленовий жакет, FROLOV оверсайз із вишитим жовто-блакитним серцем, KULAKOVSKY футболка з вишитим орнаментом

Що ж можна віднести до українських автентичних мотивів?

Це можуть бути жовто-блакитний чи червоно-чорний кольори. Можуть бути символи: тризуб, колосок, калина, мальва, ластівка, журавель, сокіл. Також є багато різновидів вишивки: борщагівська чорна, полтавська білим по білому, тернопільська різнокольорова мальованка, космацька жовтогаряча. Це традиційні декоративні техніки, наприклад вибійка (унікальна давня українська техніка нанесення фарб на тканину) чи гутництво (виготовлення виробів зі скла). Деякі техніки набували неймовірного розвитку, як, наприклад, лозоплетіння на Хмельниччині: для плетіння капелюхів, торб, сумок чи кошиків використовувалась не тільки солома, а й кукурудзяне листя чи коріння хвойних дерев. У сучасному етностилі ці народні мистецтва можна переосмислювати та міксувати, наприклад коли розпис косівської кераміки перетворюють на принт для хустки, витинання переносять з традиційного паперу на одяг, а художнє різьблення по дереву застосовують при декорі шкіри для сумок чи ременів. До етностилю відноситься традиційний спосіб носіння речей, наприклад вінок вдягає лише незаміжня дівчина, а крайка носиться виключно на поясі, тому що є краєм між верхньою духовною частиною тіла та нижньою земною. Генокод нації також включає в себе фактури та матеріали, наприклад хутро карпатської вівці, льон, домоткане конопляне полотно, тканий килим. Присутність цих та інших давніх автентичних елементів у сучасному гардеробі — це ідеальний варіант прояву генокоду українців у сьогоденних реаліях. 

У чому символічне значення калини?

Вона неодноразово оспівана кобзарями в піснях та думах. Її завжди порівнювали з молодою дівчиною — «цвіте наче калина», а згодом, як ягоди калини достигали й ставали червоними, так і дівчина перетворювалася на дозрілу жінку. Калину також порівнюють з Україною — така ж красива, самодостатня, стійка, здатна витримати мороз. Ягоди калини мають цілющі властивості, і з них виготовляли ліки. Тому головні асоціації, що калина вилікує, калина вистоїть, калина не боїться. 

Не дивно, що ювелірний дім SOVA обрав калину символом своєї нової колекції, мета якої — сучасне переосмислення та відображення автентичних мотивів, з яких складається генокод нації. Саме калина краще за все здатна передати багатогранність українських жінок — витончених та ніжних з одного боку, волелюбних та незламних з іншого, таких, що тримаються разом та готові у будь-який час підтримати тих, хто цього потребує. 

Колекція виготовлена в жовтому та білому золоті, включає у себе 12 прикрас, а флагманом колекції є асиметричне жорстке кольє, що нагадує калинову лозу з кетягом ягід. Любительки експериментів оцінять універсальні підвіси, які можна перетворити на чокери, а також на браслети для рук та ніг. Для цього у пригоді стануть оксамитові стрічки чорного, червоного та ніжно-рожевого кольорів. 

На думку Леоніда, колекція SOVA KALYNA — естетична та делікатна. Вона буде неймовірно поєднуватися як з національним, так і з сучасним одягом в етностилі. Він також поділився своїми асоціаціями від прикрас:

«Поєднання у формі безкінечних кіл нагадують меандр, який завжди зображався на вишиванках. Також підвіси на чокерах нагадують гуцульські розети, які часто вирізьблювали й малювали на скринях чи на балках у хатах, бо вони захищали від грому та блискавки. 

Золото своїми тонкими, наче вусики колосків, лініями символізує дозрілу пшеницю на полі. Червоні намистини нагадують про споконвічну традицію носити коралі, які були ознакою заможності та найголовнішою прикрасою жінки. Звісно, і сам червоний колір намистинок дуже символічний для українців, бо має оберегове значення. Саме ним розписували хату, а червоними нитками найчастіше вишивали візерунки на вишиванках та рушниках».

Зараз у суспільства є запит на те, щоб проявити свою національну ідентичність, і саме в цьому можуть допомогти модні бренди. Тому колекція SOVA KALYNA допоможе українкам висловити себе та долучитися до генетичного коду нації. Ба більше, будучи відповідальним бізнесом, ювелірний дім SOVA презентує колаборацію з глобальною фандрейзинговою платформою UNITED24. Метою цієї співпраці є закупівля 120 комплектів апаратів зовнішньої фіксації на потреби українських лікарів. Ті, хто хоче долучитися до збору коштів, зможуть придбати лімітовані лляні стрічки з написом UNITED24. 

Об’єднуймося разом, наче кетяги калини, та не схиляймося!

Читайте також: Знайомтесь: FOBERINI — український fashion-бренд старовинних традицій у сучасному дизайні

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).