Що подивитися ввечері: 5 фільмів про справжню дружбу

Искусство
11.01.2023
ПОДЕЛИТЬСЯ
Разом на все життя
ПОДЕЛИТЬСЯ

Для тих, хто скучив за друзями, прогулянками та посиденьками з ними, підібрали фільми, які розвеселять і трохи забарвлять самотні будні.

“Весілля кращого друга”, 1997 р.

Що може бути кращим за романтичну комедію з Джулією Робертс у головній ролі? Це риторичне запитання, відповідати не треба. "Весілля найкращого друга" з тієї категорії фільмів, які належать до золотого періоду творчості прекрасної Джулії. У той чи інший рік 1990-х могло вийти відразу кілька стрічок з Робертс, при цьому кожна з них обов'язково зривала щедрі плоди любові глядача. Історія про те, що дружби між чоловіками та жінками не існує, не стала винятком. За сюжетом Джуліанна Портер та Майкл О’Ніл почали дружити в університеті, там же вони уклали заклад, що якщо не знайдуть собі пару до 28 років, то одружаться. І все б нічого, але раптом Майкл повідомляє Джуліанні новину про те, що зібрався одружитися. І ось вона, серйозний нью-йоркський ресторанний критик, вирішує зіпсувати весілля того, до кого завжди відчувала ніжні почуття. Але всіх хитрощів не вистачить, якщо рано чи пізно просто не зізнатися... Що примітно, фінал комедії ось так одразу не зчитується, не чекайте класичного хепі-енду. Буде крутіше.

“Мамма Mia!”, 2008 р.

Життєрадісність цього музичного фільму здатна вилікувати від апатії будь-кого. Про дружбу, давнє кохання, стосунки між батьками та дітьми під музику АВВА розповідається набагато веселіше. А зірковий акторський склад – ще одна нагода включити “Мамма Mia!” і на півтори години забути про все на світі, пританцьовуючи та підспівуючи. Весь цей час ви спостерігатимете за 20-річною Софі (Аманда Сейфрід), яка на мальовничому грецькому острові готується до весілля. Її виховала мати Донна (Меріл Стріп), але Софі все одно хочеться піти під вінець у супроводі батька. Одного разу вона випадково знайшла щоденник матері, в якому прочитала про трьох її коханих чоловіків, яких запросила на своє весілля. До Донні нагрянуть не лише колишні коханці у виконанні Пірса Броснана, Коліна Ферта та Стеллана Скарсгарда, а й нерозлучні подруги. Буде весело, зворушливо та дуже сонячно.

“1+1”, 2011 р.

Говорять, що протилежності притягують один одного. У випадку фільму "1+1" йдеться швидше про те, що якщо ти хороша людина, то зможеш порозумітися і подружитися з ким завгодно. Багатий аристократ Філіпп розбивається на параплані, тяжка травма хребта призводить до інвалідності. Життя без колишньої активності втрачає йому весь сенс. Щоб якось пристосуватися до нових реалій, Філіп вирішує найняти помічника. Його вибір несподівано падає на Дрісса, емігранта з кримінальним минулим. Дивно, але вони знаходять спільну мову. Дрісс показує Філіппу, яким різноманітним може бути життя, вчить його радіти простим речам і навіть допомагає налагодити особисте життя. “1+1” визнано найпопулярнішим у Франції фільмом 2011 року, стрічка отримала безліч премій – нехай це стане ще кількома аргументами на її користь.

“Копи в спідницях”, 2013 р.

Сандра Буллок і Мелісса Маккарті, дві американські комедійні зірки, зустрілися на одному знімальному майданчику, щоб ми з вами могли від душі посміятися. Хоча детективної та екшен-складової у “Копах у спідницях” теж буде достатньо. Сандра Буллок грає зарозумілу Сару Ешборн, агента ФБР. Їй важко знаходити спільну мову з колегами, хоча професіоналізм мав би викликати повагу до інших. Начальник Сари відправляє її на завдання, яке більше схоже на покарання, адже напарницею агента має стати офіцер поліції – бовтанка Шеннон. Разом їм належить розкрити справу наркоторговців, у якій замішаний брат Шеннон. Замахи, погоні, перестрілки та штурми з цілим арсеналом зброї, але більше спільні посиденьки та похід у бар, зроблять із жінок подруг, готових одна за одну відірвати голову навіть найзліснішому злочинцю.

“Леді-Птаха”, 2017 г.

Судячи з фільмографії режисера Грети Гервіг, дружба, особливо жіноча, є джерелом натхнення її кінематографічних експериментів. Стрічка "Леді-Птаха", яка отримала два "Золоті глобуси", п'ять номінацій на "Оскар", оповідає про Крістін "Леді-Птаху" Макферсон, роль якої зіграла Сірша Ронан. Дівчина закінчує школу і мріє вступити до коледжу, щоб присвятити себе мистецтву. Але сім'я Крістін зазнає фінансових труднощів. Її мрія під загрозою. Крістін зі своєю подругою Джулі грають у шкільному театрі, де Леді Берд знайомиться з хлопцем Денні, з яким у неї зав'язується роман, але швидко закінчується через один пікантний випадок. Досить скоро Крістін знаходить йому заміну, переставши спілкуватися з найкращою подругою. Але вони неодмінно відновлять стосунки, тому що найбільші проблеми дорослішання можна вирішити лише разом із подружкою.

Читайте також: Стівен Спілберг, Кейт Бланшетт й інші переможці премії "Золотий глобус" — 2023

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).