У Києві запустили інтерактивну карту якості повітря

Новости
17.09.2020
ПОДЕЛИТЬСЯ
Забрудненим повітрям щодня дихають 9 з 10 людей в світі
ПОДЕЛИТЬСЯ

У Києві запустили інтерактивну карту якості повітря "ЛУН Місто Air". Над проєктом працювала команда міських досліджень "ЛУН Місто" спільно з командою з факультету радіофізики, електроніки та комп'ютерних систем КНУ імені Шевченка.

Дані зі спеціальних станцій, що розставлені по всьому місту та у передмісті, надходять на сервер і відразу потрапляють на карту. Якщо позначки на карті зелені – повітря безпечне, якщо колір зміщується у бік червоного – варто відкласти прогулянку на свіжому повітрі.

Розробка станцій для карти тривала понад півтора року. На реалізацію проєкту витратили близько 400 тисяч гривень. Співзасновник ЛУН та ідеолог проєкту "ЛУН Місто Air" Андрій Міма розповів, що зараз на карті показано близько 50 станцій та ця кількість буде збільшуватись.   

Станції "ЛУН Місто Air" вимірюють концентрацію особливо шкідливих часточок розміром кілька мікронів — PM 1, PM 2,5, PM 10, а також температуру та вологість.

В’ячеслав Борецький, доцент, кандидат фізико-математичних наук, ФРЕКС КНУ Шевченка, керівник команди розробки "ЛУН Місто Air", розповів: "Моніторинг якості повітря досить складна задача. Ще кілька років тому станції для моніторингу були занадто дорогими і використовувалися лише науковцями. Але технології не стоять на місці. Ми розробили станції, що коштують до 50 доларів. У них використовується сенсор, що працює на основі розсіювання лазерного випромінювання, як і в професійних каліброваних сенсорах. Написали для них програмне забезпечення, розробили корпуси. Наразі проводимо тестування та дослідження їхніх показників".

За даними ВООЗ, забрудненим повітрям щодня дихають 9 з 10 людей. Це призводить до серцево-судинних захворювань, захворювань дихальної системи та впливає на роботу мозку.

Читайте также: В Киеве зафиксировали самый высокий уровень загрязнения воздуха в мире

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).