Як я бачу себе, як мене бачать інші? 5 моделей поважного віку про стереотипи у суспільстві

Статьи
03.12.2020
ПОДЕЛИТЬСЯ
Проєкт БФ "Життєлюб"
ПОДЕЛИТЬСЯ

Стереотипи ми засвоюємо ще у дитинстві та несемо їх через все життя. Чудово, якщо на якомусь з етапів життя нам вдається їх позбутися, але так відбувається не завжди, і наші стереотипи переходять до наших дітей, а від них і до наших онуків. Але не у всіх вистачає можливостей та внутрішніх сил здійснити цю подорож до себе. Чим довше ми живемо у полоні стереотипів, тим важче нам звільнятися від них… 

БФ "Життєлюб" запропонував 5 героям зйомки обрати для себе той образ, у якому їм насправді хотілось би показати себе світу, і хоча б на декілька годин відчути себе справжніми!

Валентина Гординська, 61 рік

"Люди за своєю природою  достатньо ліниві, не хочуть чогось нового, живуть зі стереотипами, бо так легше. Мені б хотілося, щоб завдяки цьому проєкту ці стереотипи в нас руйнувалися, особливо щодо людей поважного віку. Часто можна почути: "60?! О-о-о, це дуже багато років!" Але мені хочеться, щоб люди побачили, що за 60 можна робити дуже цікаві речі і насолоджуватись життям.

Я сама бабуся, і я також печу пиріжки та стою біля плити, чому б і ні, мені це в радість. В той же час я можу оригінально виглядати, легко, невимушено, не втомлено. І як би важко не було, сприймати все з легкістю".

Миколай Матюшенко, 62 роки


"Якось мені на очі потрапила стаття "Найстаріший хіпстер Берліна". Це була історія життя Гюнтера Антона Краденгофта. Він все життя працював, потім вийшов на пенсію і думав, чим би зайнятись. Я теж захотів стати хіпстером, як Гюнтер, але київським.

Зараз я дуже активно створюю відповідний гардероб. Оскільки купувати нові речі — це дуже дорого, та й не завжди знайдеш те, що хочеш, я зараз ходжу по економкласах, секондхендах, шукаю цікаві речі, аксесуари. На сьогодні у мене вже ціла колекція метеликів, капелюхів, жилетів. Метелики – мій улюблений елемент гардеробу. 

На жаль, в нас досі залишилося багато стереотипів щодо поважного віку, особливо з  Радянського Союзу. Багато людей думає, що коли виходиш на пенсію, то чоловіки сідають за стіл, грають у доміно чи карти, а жінки сидять на лавочці біля під’їзду і перемивають кісточки. Це зовсім не цікаво. Всі роки, що нам лишились, треба прожити активно, весело і в кайф".

Ліза Родіченко, 63 роки

"Серед сучасних шаблонів та стереотипів те, що найбільше тисне, – це сірість та повсякденність у зовнішньому вигляді. Ми одягаємось швидко, не приділяючи цьому багато уваги. Ми живемо у швидкому ритмі, одягаємо те, що під рукою, і біжимо у справах. Ми забуваємо, що можемо прикрасити свій зовнішній вигляд, більше приділити собі часу. Ми стаємо байдужими самі собі. Хочеться, щоб люди виглядали трішки красивіше, святковіше. Щоб позбутися цього, необхідно показувати людині, якою гарною вона може бути. Ось сьогодні за годину я стала зовсім іншою жінкою. Я виглядаю по-іншому і зовсім по-іншому відчуваю себе. Я відчуваю внутрішні зміни. Гадаю, що і зовнішні стануться незабаром. Дуже хочеться, щоб красу дорослих людей показували у ЗМІ, на телебаченні, в кіно, у рекламі, на широкий загал! Щоб долати стереотипи, необхідно багато навчатися та саморозвиватися. Стереотипи не виникають нізвідки, це ми їх транслюємо.

Багато хто в поважному віці боїться змінюватися, але не можна боятися все життя, треба виходити з зони комфорту, назустріч чомусь новому та цікавому".

Олег Перетяка, 68 років

 

"Коли мені виповнилося 60 років, я вирішив кардинальним чином змінити своє життя, по-іншому розставив пріоритети: здоров'я і сім'я вийшли на перший план. Ставши пенсіонером, я беру участь в різних заходах, які організовує благодійний фонд "Життєлюб": люблю танцювати, ходжу в театри, займаюся спортом. Потрапив у команду пенсіонерів-плавців, з якою на наступний рік планую плисти дистанцію 5,2 км на міжнародних змаганнях Oceanman на озері Орта в Італії. У цьому році я брав участь у різних запливах у Києві, Одесі, Житомирі, Переяславі та інших містах. Отримав не тільки море задоволення, але навіть займав призові місця в своїй віковій категорії. Наприклад, минулого року потрапив у вікову команду кіберспортсменів Ageless Shooters, що означає "нестаріючі стрілки". Тоді ми виграли у команди пенсіонерів зі Швеції Silver Snipers ("Срібні снайпери"), які вважали себе чемпіонами світу в грі CS: GO, з рахунком 16:1. Тепер готуємося до зустрічей з командами кіберспортсменів – учасниками АТО і пенсіонерами з Норвегії.

Хоча я на пенсії, нудьгувати не доводиться – часу просто не вистачає. Бачу, як в сучасних умовах швидко змінюється світ, і ми вже не встигаємо за ним. А так хочеться ще багато чого встигнути і зробити. Тому моє кредо: "Експериментуй і пробуй".

Оксана Саболдаш, 53 роки

"Стереотипи! Наприклад, що якщо ти багатодітна мама, то повинна бути жінкою, яка стежить за своїми дітьми і трошки забула про себе. Я – багатодітна мама, в мене троє дітей, я ніколи не забуваю про себе, діти доглянуті, і я у себе завжди на першому місці.

Другий стереотип — що дітей потрібно любити більше, ніж чоловіка. І я зовсім не розумію цього стереотипу. На першому плані особисте життя з чоловіком, а потім – виховання дітей.

У проєкт "Життєлюб" я потрапила два роки тому, але я особливо не розповідаю про те, що я працюю в модельному агентстві. Багато хто думає, що мене просто фотографує донька. Головне для мене – це підтримка сім'ї. Діти мною пишаються, їм дуже подобаються мої фотографії, і це дуже цінно. А чоловік просто в захваті!"

 

Ідея проєкту: Олена Піонтківська, Олена Юрковська
Організація зйомки та підбір моделей: Катя Корольова
Інтерв'юєри: Олена Юрковська, Тетяна Крисовата
 #ЩедрийВівторок 

Читайте також: Проект "Жизнелюб" запустил инициативу для помощи пожилым людям во время карантина

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).