Jul створили колекцію футболок та сумок із мотивами українських народних пісень та романсів

Съемка
01.07.2021
ПОДЕЛИТЬСЯ
Інтеграція українського фольклору в сучасний контекст
ПОДЕЛИТЬСЯ

Український масмаркет-бренд жіночого одягу Jul, разом з етнографічним візуальним щоденником Ukrainian Folks, створили спільний молодіжний дроп.

Головним завданням колаборації стала інтеграція українського фольклору в сучасний контекст. Для цього Jul та Ukrainian Folks використали три українські народні пісні та один романс: "Несе Галя воду", "Ой, у вишневому саду", лемківську "Чом ти не прийшов" та "Чорнії брови, карії очі" — романс авторства мовознавця Костянтина Думитрашка, який через широку розповсюдженість часто хибно вважають народною композицією.

До колекції увійшло 10 футболок у різних кольорових варіаціях та написах, але не оригінальних, а перекладених англійською мовою музичними сервісами. Так, "Несе Галя воду" стала Galya carries water, "Ой, у вишневому саду" — Oh, in the cherry orchard, "Чом ти не прийшов" — Why you haven’t come, "Чорнії брови, карії очі" — Black brows, brown eyes.

Ці композиції були обрані не лише через свою популярність, а й завдяки видатним рімейкам: "Несе Галя воду" та "Чом ти не прийшов" у виконанні "Тріо Маренич", "Ой, у вишневому саду" Ніни Матвієнко та "Чорнії брови, карії очі" Анатолія Солов’яненка.

До колаборації також увійшли дві махрові сумки — рожева з білою вишивкою Galya carries water та жовта з аналогічним написом блакитного кольору.

"Одного разу я помітила, як смішно музичні сервіси перекладають англійською мовою назви українських народних пісень та романсів. Я одразу подумала про те, чому б не перенести ці назви у більш зрозумілий для сучасної молоді формат — на мерчевий одяг. Власне, мені здається, що основна проблема роботи креативних індустрій з етнографічним спадком полягає в тому, що більшість обирає складний, застарілий спосіб донесення культурно-національної ідеї, який не є релевантним для молоді. Він навіть крінжовий і тим самим викликає супротив. Ми з Юлею Логвін вирішили всю цю історію перевернути — можливо, занадто традиційні музичні композиції інтегрувати в сучасність. Тому що ми не бачимо сенсу будувати старе на старому. Традиційному потрібна сучасна форма, інакше створене не відповідає ні минулому, ні сьогоденню", — коментує колаборацію Настя Івченко, авторка Ukrainian Folks, співзасновниця бутикової комунікаційної агенції Public Kitchen.

"Ми продовжуємо нашу перепрошивку традиційного українського через сучасність, тому що весь наш спадок можна трансформувати в молодіжну історію. І ми в Jul завжди будемо шукати те, як подати це в такій формі, якої ні у кого не було. І цього разу нам також це вдалося", — коментує колаборацію Юлія Логвін, засновниця та креативна директорка бренду Jul.

Автором графічного дизайну футболок став Антон Синиця.

Колекція доступна до придбання з 28 червня на сайті бренду Jul.

Читайте также:

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).