До Києва їдуть зірки сучасного неосоулу Jose James & Taali

Новини
06.07.2021
ПОДЕЛИТЬСЯ
Номінанти на "Греммі"
ПОДЕЛИТЬСЯ
Як закохати молоде покоління у джаз та соул? Знайти когось, хто хоча б трохи схожий на пару героїв наступного концерту на сцені "Пой сюди". Напередодні їхнього виступу 15 липня у "Куренях" згадуємо, за що ми (та й увесь світ) так любимо Хосе Джеймса й Таалі.
 
Хосе Джеймс – зірка культового лейбла Blue Note Records та одне з найяскравіших імен сучасного неосоулу. Його стиль – відсутність чіткого напрямку і пірнання з головою у будь-який жанр, цікавий йому просто зараз, – немає значення, чи це хіп-хоп, чи соул, чи драм-н-бейс. У четвертому альбомі While You Were Sleeping він поєднав джаз із музикою гуртів та виконавців, що надихають його вже багато років: Nirvana, Radiohead, Madlib, Ела Гріна, Френка Оушена та Джеймса Блейка.
 
 
Незважаючи на те що кар’єра Джеймса триває майже півтора десятка років, його й досі називають "молодим проспектом" джаз-музики. Отримавши класичну джазову освіту у The New School of Jazz and Contemporary Music, Хосе вдався до музичних експериментів, кожного разу видаючи щось кардинально нове. І якщо у перших його роботах він тримався традицій хіп-хопу та неосоулу, платівка For All We Know стала виключно джазовим релізом. 
 
 
У 2010 році Джеймс випустив джазову платівку For All We Know за участі бельгійського піаніста Джеффа Неве. Цей реліз вийшов на культовому нью-йоркському джаз-лейблі Impulse! Records, на якому видавалися головні герої джазу XX століття: від Рея Чарльза та Джона Колтрейна до Sun Ra.  Альбом отримав премію Едісона, а L’Academie du Jazz назвала його кращим вокальним джазовим альбомом року. У своїй рецензії до альбому Love in a Time of Madness Pitchfork назвали Джеймса "одним із найяскравіших імпровізаторів десятиріччя". 
 
 
На відміну від Джеймса, про сингерку-сонграйтерку Таалі у нас мало хто знає. Вона насамперед запам’ятовується особливим тембром голосу, що лишає у вухах приємне відлуння, яке звучить ще якийсь час після того, як Таалі закінчує співати. Тому її просто неможливо перестати слухати — вона зачаровує.
 
 
В її музиці особливо відчувається фолькова традиція Леонарда Коена та Джоні Мітчелл. У 2013-му вона зробила відеосалон The Orchard Sessions, записуючи лайви зі своєї нью-йоркської квартири. Зокрема, вже на тих записах можна побачити її дует з Хосе Джеймсом, а також зі Snarky Puppy та Беккою Стівенс, спільна робота з якою, до речі, принесла Таалі цього року номінацію на "Греммі". Один із пресрелізів описав його так: "Лос-анджелеський поп, юдейська гармонія та чуттєвість нью-йоркської сонграйтерки" – і це мікс, який найкраще слухати наживо.
 

Читайте також: Семейный лайв: В Киеве выступит отец мирового техно Stephan Bodzin вместе с женой

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).