14 відомих українців розповіли, що дивитись на ювілейному міжнародному фестивалі короткого метру KISFF

Искусство
04.08.2021
ПОДЕЛИТЬСЯ
Короткий метр із країн Азії, український конкурс і квір-анімація
ПОДЕЛИТЬСЯ

З 4 по 8 серпня в Києві відбудеться 10-й Київський міжнародний фестиваль короткометражних фільмів KISFF 2021

Цьогорічний KISFF святкує своє 10-річчя. Щороку команда фестивалю переглядає тисячі фільмів, серед яких постійно шукає щось нове, аби популяризувати короткометражне кіно в Україні. 

KISFF 2021 зібрав 29 тематичних кінопрограм, що об'єднують 179 короткометражних фільмів з усього світу. Команда фестивалю пропонує глядачам повне обнулення. У фокусі картин KISFF 2021 — джентрифікація, фемінізм, відкритість, кордони, пошук ідентичності, гумор і почуття.

Традиційно покажуть міжнародний та український конкурси й «Фестивальні хіти», що об'єднують фільми, які здобули перемогу на провідних кінофестивалях світу. Також на відвідувачів чекають найбільш глядацькі програми: «Анімаційне божевілля», «Комедії», Teen Spirit та Midnight sexy shorts.

До десятиріччя фестивалю всі охочі зможуть подивитися під зорями короткометражні фільми Нарімана Алієва, Катерини Горностай, Павла Острікова, Марини Степанської та Анатолія Лавренішина — в рамках ретроспективи «Український короткий метр: становлення». А також прослідкувати, як змінився короткий метр за десятиліття, у програмах «KISFF 10 років: найкращі світові фільми» і «KISFF 10 років: вибрані українські фільми». Ці стрічки пройшли випробування часом і досі залишаються актуальними. На український короткий метр вхід вільний, кінопокази відбудуться в парку ім. Тараса Шевченка. 

До старту фестивалю ми запитали у відомих гостей, що саме вони будуть дивитись на фестивалі та чому.

Наріман Алієв, режисер

Не розумію, як можна оцінювати кіно за його тривалістю. Кіно буває або хороше, або погане. KISFF дає можливість кожен рік подивитись велику кількість хороших короткометражних робіт з усього світу. За це я люблю і ціную фестиваль, а також людей, які його роблять. Цього року хочу подивитись національний конкурс та програми, що демонструють історію розвитку короткого метру в Україні за останні 10 років.

Альона Айгенманн, режисерка, сценаристка, засновниця Kyivness та «Київської троянди»

Планую відвідати програму «Любовний настрій», особливий інтерес викликали фільми «Зоря в моїй голові» і «200 сигарет відтепер». Мені в цілому подобається естетика Вонга Карвая, люблю фільми про опівнічні закусочні, притони й салони краси, люблю неон.

Мирослава Шевченко, ілюстраторка, засновниця бренду M1R

Я піду на всі анімаційні програми KISFF: «Анімаційне божевілля», «Квір-анімація», «Корейська інді-анімація», — тому що це натхнення на рік вперед. Я й сама займаюся анімацією і дуже надихаюсь, коли бачу, як сміливо можна все зробити, які неочевидні техніки та сюжети можна використовувати. Завжди на KISFF відкриваю для себе нових ілюстраторів та аніматорів.

Оля Сідоріна, Human Dimension Service Lead в MacPaw, Writer та співзасновниця The Riverbird’s Nest.
Марк Вілкінс, режисер та сценарист, співзасновник The Naked Room, «Рейтарська Circle» та The Riverbird’s Nest

Мої дві улюблені теми в кіно – ЛЮБОВ та ПОЛІТИКА. Емоції та раціо. Такі митці, як Вендерс та Антоніоні, майстерно поєднують ці теми та створюють потужні фільми. Цього року на KISFF ми з Олею будемо шукати майбутніх візіонерів кіно, які стирають межі цих масивних тем: ЛЮБОВІ та ПОЛІТИКИ. Отож, Viva la revolution!

Юра Марченко, головний редактор Platfor.ma, та його мопс Агамемнон

У KISFF є одна проблема — невідповідність масштабів фестивалю людським можливостям. Я маленька і слабка людина, а ви хочете мені показати майже 200 фільмів у трьох десятках тематичних програм! І най би, лайно яке привезли, та ж ні, все цікаве. Тому зробимо так: половину подивлюся я, половину — мій мопс Агамемнон. Потім усе один одному перекажемо. Коротко і ясно.

Едвард Різ, квір-активіст, проєктний асистент ГО «КиївПрайд»

Я обов’язково відвідаю програму OUT & PROUD. Хоч вона і не конкурсна, але показувати й дивитися квір-фільми сьогодні в Україні максимально на часі. Видимість людей ЛГБТ+ у культурі й медіа – важливий чинник у русі країни до гуманістичних європейських цінностей і боротьбі з консервативним, радикальним насильством, яке зараз активно піднімає голову.

Ана Море, піарниця «Громадського радіо», ведуча відеоблогу на YouTube #шопосексизму, поетка, активістка 

Мені імпонують програми «Український короткий метр: становлення» та «KISFF 10 років: вибрані українські фільми», тому що цікаво побачити зріз українського кіномистецтва останніх років. Бо, як на мене, короткометражне кіно яскраво відбиває стан суспільства: ніби рожевим маркером широкими мазками наводить основні настрої та переживання. Наприклад, подивившись у 2017 році короткий метр «Технічна перерва» Філіпа Сотниченка, я досі бачу кадри з цієї стрічки майже кожного походу в «АТБ». Викидень у підсобці супермаркету після торгування вкраденими на роботі колготками — хіба не яскравий мазок по українській реальності? Так само не одна стрічка з цих програм, я впевнена, відкладеться у голові. Також дуже круто, що цьогоріч на KISFF така розмаїта секція «Азіатика». В'єтнамський короткий метр, корейська інді-анімація — це однозначно must see. Особисто мені вже замало західного погляду на кіно, а самобутність мистецтва менш близьких до України культур не може не чіпляти. Раніше на кіно поза Європою та США я звертала увагу, якщо йшлося про документалістику. Але навіть Кіноакадемія США у 2020 році зрозуміла, що світ не обмежується Заходом, вручивши «Оскар» за найкращий фільм південнокорейському режисеру По Чжуну Хо за його «Паразитів». Ну і, звісно, Fem* Riot. Мені однозначно подобається обрана оптика: розмова про жінку в контексті квір-практики. Так само, як і різноманітність стрічок у програмі. Адже як ще ми будемо краще розуміти одна одну, одне одного, як не даючи слова усім, хто прагне бути почутим та побаченим?

Настя Калита, на фото з сином Аскольдом, журналістка, артменеджерка, співзасновниця Your Art

Для мене короткометражні фільми — особливий тип кіно. Знайомство з ним відбулося ще в рідній alma mater — Могилянці — за керування режисерки Катерини Горностай. Катя показала й поділилася, напевно, одними з кращих короткометражок документального кіно й взагалі виховала симпатію до таких фільмів. Знаю, що цього року один із фільмів Каті також у програмі фестивалю. На KISFF 2021 я точно зверну увагу на Midnight Sexy Shorts, український короткий метр, програми Fem*Riot та Teen Spirit. Саме цей пул фільмів охоплює теми й напрями, які мене зараз цікавлять найбільше і, на мою думку, є актуальними та важливими для України.

Нікіта Рибаков, ведучий подкасту «Вуса Гоголя»

На фестивалі точно планую подивитись цьогорічну добірку комедій, які єднає легка сатира на західне суспільство. Мені подобається, коли у режисерів виходить говорити несерйозно про серйозне. А короткометражні комедії взагалі дуже особливий жанр, який вимагає від автора великої майстерності.

Катерина Мотрич, PR-менеджерка, ведуча YouTube-шоу «Ебаут»

Мені дуже імпонує, що у програмі KISFF багато фільмів, які фокусуються на прийнятті інакшості та гендерних питаннях, жодних табу та заборонених тем. Я точно хочу на показ FEM* RIOT, де ключовою для режисерів є тема жіночої тілесності. А також на програму MIDNIGHT SEXY SHORTS. Класно, що тема сексуальності вже давно перестала бути чимось приватним.

Оля Штейн, художниця-реставратор, засновниця The Stein Studio  

Мені дуже цікаво переглянути покази секції «Азіатика», зокрема «Корейську інді-анімацію». Це сучасні роботи корейських аніматорок, які працюють у Південній Кореї та за її межами. До речі, зі слів програмної кураторки, другий варіант більш розповсюджений, бо, за словами самих артисток, поки що експериментальна й авангардна анімація не викликає великого інтересу (і тим паче прихильності) у рідній країні, тому їм доводиться шукати підтримки за кордоном. Те ж саме, на мій погляд, переживає й артспільнота в Україні. Але класно, що є подібні до KISFF події, які формують нові ком’юніті та збирають під одним дахом прихильників сучасного кінематографа та артспільноту зі всієї країни. Це надихає.

Анна Звягінцева, на фото з дочкою Зоєю, українська художниця та членкиня кураторської групи «Худрада»

Планую відвідати програми Teen Spirit та «Піонерка кіно: Аліс Ґі-Блаше». Радію, що фестиваль піднімає такі важливі теми.

Дарія Сипигіна, Влад Палій, містяни 

Фанати KISFF від самого початку, ми зростали разом із кінофестивалем, він відкрив для нас красу короткого метру. Цьогоріч традиційно дивимося національний та міжнародний конкурси: вони дозволяють зрозуміти і відчути, чим живе Україна та світ, що їх турбує, надихає, що між ними є спільного та розрізного. Також чекаємо ретроспективу першої жінки-режисера Аліс Ґі-Блаше та, звісно, підбірку азіатського кіно, натхнену культовим фільмом Вонга Карвая «Любовний настрій».



 

Читайте також: Бренд Overall провів конкурс серед українських художників по всьому світу: Названо імена 12 переможців

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).