У Києві покажуть Phd-оперу "Про що мовчить Заратустра". Музику частково написав штучний інтелект

Новини
15.09.2021
ПОДЕЛИТЬСЯ
Новий проєкт Влада Троїцького та Nova Opera
ПОДЕЛИТЬСЯ

24 вересня у кінотеатрі "Київська Русь" відбудеться прем’єра Phd-опери "Про що мовчить Заратустра", за вільним перекладом драматурга Кліма. 

Гострі та влучні тези книг Ніцше нагадують лаконічні фортепіанні мініатюри. У діалогах постають питання, на які у кожного глядача буде своя відповідь: чи є Бог, хто винен, чи потрібно допомагати іншим, що таке життя?

Візуальна складова постановки захопить своєю мультифункціональністю, розповідає режисер Влад Троїцький: "Під час карантину ми показали зум-версію опери. Отримавши грант УКФ, змогли доопрацювати попередній матеріал та дописали нові частини опери. Створили абсолютно новий сценічний продукт. Для постановки залучимо багато камер і зробимо своє телешоу. “Картинка” для відео, що проєктуватиметься на величезний екран кінотеатру “Київська Русь”, братиметься наживо у мультикамерному режимі”.   

Формація Nova Opera пропрацьовує нові смисли. Спостережливий глядач помітить наративи різних філософських течій.

Над музикою працюють запрошені композитори Сергій Вілка, Андрій Мерхель та Яна Шлябанська. "Новітність музики полягає у відсутності автора як особи, однак з наявністю співавторства як мистецького концепту", — розповідають вони. 

Пазл музичного полотна складається з багатьох елементів: тут і "давньогрецький хор", хіп-хоп-речитативи, сучасні "скрімінги", а також музика, написана самим Ніцше. "Його музична ідея — його "меми" — отримала своє продовження в рамках цієї опери, але не як "алюзія" чи "присвята" ніцшеанству, а як повноправний музичний партнер метамодерністичного колажу", — розповів Андрій Мерхель.

 

Частину музики до філософської опери пише штучний інтелект. Вперше українська опера застосовує цей новітній інструмент. “Використання ШІ корелюється з ідеєю Ніцше про створення надлюдини, — розповідає вокаліст Андрій Кошман. — Наші композитори виберуть найкраще зі згенерованого матеріалу, адже людський хист ніхто не замінить. Навіть найдосконаліша машина не може творити настільки енергетичний та емоційно-сильний мистецький продукт”.

 

4 жовтня прем'єра Phd-опери "Про що мовчить Заратустра" відбудеться у Житомирському академічному українському музично-драматичному театрі імені Івана Кочерги.

Проєкт створено за підтримки Українського культурного фонду. Партнер — КП "Київкінофільм".

Читайте також: Український режисер Сергій Лозниця зняв короткометражку для Паризької опери

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).