Поради експерта: Як правильно зберігати вино в домашніх умовах

ПОДЕЛИТЬСЯ
І чому винна шафа — незамінний варіант для цінних сортів
ПОДЕЛИТЬСЯ

Вино — це напій з характером. Воно продовжує жити своїм життям навіть після розливу в пляшки, постійно змінюючи аромат і смакові якості. Неправильні умови зберігання можуть повністю зіпсувати напій. 

Ми запитали експертів холодильної техніки Liebherr, як зберігати вина вдома. Наші поради стануть у нагоді і колекціонерам, і тим, хто просто придбав пляшку цікавого вина, але не планує її пити найближчим часом. 

Температура

Запорукою тривалого зберігання вина є правильна температура. Занадто висока чи низька прискорить процес старіння вина та вб’є тонкі нюанси смаку. 

Оптимальною температурою для довготривалого зберігання вина вважається 10–13 °C. За цих умов вино у закоркованій пляшці продовжує розвивати свій природний смак і аромат та стає глибшим і складнішим у процесі дозрівання. Якщо плануєте зберігати колекцію улюблених сортів довше одного року, краще використовувати винну шафу. Це спеціальний холодильник, що підтримує постійну температуру та оптимальний мікроклімат всередині камери. Винна шафа дозволяє напоям дозрівати й повністю розкривати свій потенціал із погляду смаку й насолоди. 

«Для тривалого зберігання вина найкраще підійде кліматична винна шафа, — уточнюють спеціалісти Liebherr. — Температуру всередині такого пристрою можна відрегулювати у діапазоні від +5 °C до +20 °C, вона рівномірно розподіляється й постійно підтримується. Кожен колекціонер зможе дібрати модель під власні потреби й вимоги інтер’єру — кліматичні шафи різняться між собою набором додаткових функцій, об’ємом (від 12 до 253 пляшок), способом установки (вбудовані чи незалежні) та матеріалами, з яких виготовлені». 

Темрява та спокій 

Невидимі людському оку ультрафіолетові промені викликають у винах шкідливі хімічні реакції. Червоні вина вицвітають, а білі набувають золотисто-жовтого забарвлення. Французька винна культура називає таке явище goût de lumière (буквально «світловий удар»). Щоб запобігти цьому, вина часто розливають у пляшки з кольорового скла (коричневого або зеленого), яке поглинає велику частку шкідливих променів. Проте для довготривалого зберігання цього недостатньо — необхідна абсолютна темрява. 

«Саме тому винні шафи від Liebherr мають ізольовані скляні двері, — пояснюють експерти. — Їхня подвійна конструкція з тонованого скла й металу дозволяє затримати більшу частину шкідливого ультрафіолету й створює умови, подібні до винного льоху. Вино також не любить зайві рухи чи збовтування — це ще один стрес для делікатного напою. Тому пляшки не можна часто пересувати. На виноробнях вина дозрівають у підвалах десятки років, припадаючи пилом та павутинням. А в винних шафах Liebherr спеціальні компресори захищають пляшки від зайвих вібрацій, а механізм SoftSystem гарантує плавне автоматичне закривання дверей». 

Мікроклімат 

Навіть у закритих пляшках вино продовжує дихати, тому підтримка правильного рівня вологості відіграє вирішальну роль в успішному довготривалому зберіганні вина. При рівні вологості менше 50% природні корки починають всихати, зменшуватися й пропускати кисень. В результаті алкоголь випаровується, вина стають солодшими й зрештою псуються. 

Винні шафи Liebherr забезпечують рівень вологості вище 50% завдяки застосуванню ефективних систем регулювання циркуляції повітря й охолодження. Наприклад, у шафах серії Vinothek для цього використовуються лавові камені. 

Винні шафи Liebherr оснащені вбудованим фільтром з активованого вугілля FreshAir, який забезпечує оптимальну якість повітря. Він запобігає проникненню запахів у внутрішню камеру, які можуть зіпсувати смак вина. 

 А якщо пляшка відкрита? 

Відкорковане вино швидко втрачає свої властивості, тому зберігати його краще при температурах, нижчих за кімнатну — 10–13 °С. Якщо у вас немає винної шафи чи льоху, поставте пляшку в звичайний холодильник. Для зберігання відкоркованих вин необхідно завести вдома вакуумні пробки — вони блокують потрапляння кисню в пляшку й подовжують напою життя. За годину до подачі вино слід дістати з холодильника, щоб воно максимально розкрилося за кімнатної температури. 

Правильна подача вина

Аромат вина розкривається повністю, коли його подають при правильній температурі. Основне правило полягає в тому, що червоні вина повинні подаватися трохи теплішими, ніж білі вина. Так, для червоних оптимальною є кімнатна температура (приблизно 16–20 °С), для білих — 7–13 °С. Смак і аромат ігристих та шампанських вин найкраще розкриваються, коли вони майже крижані (3–7 °С). 

«Звісно, досягти таких ідеальних температурних показників удома вкрай важко. Але якщо ви справжній поціновувач вина, для вас існують мультитемпературні винні шафи Liebherr. Вони оснащені окремими температурними зонами, тож ви зможете зберігати одночасно різні сорти вина й тримати їх готовими до споживання будь-якої миті», — підсумовує Liebherr.

 

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).