Футуристичний гімн: 6 знаменитих творінь Пако Рабана

Тренды
03.02.2023
ПОДЕЛИТЬСЯ
Модельєр, який визначив сучасну моду
ПОДЕЛИТЬСЯ

Маленька сумочка з тонких металевих пластин Paco Rabanne Iconic 1969 залишається гаряче бажаним must have для всіх модниць сьогодні. Креативний директор легендарної марки Жюльєн Доссена цитує культові творіння Пако Рабана на подіумі, а знамениті кольчуги раз у раз з'являються на червоних доріжках останніх років. І все це не втратило своєї чарівності з 1960-х, коли французький кутюр'є з іспанською кров'ю Пако Рабан придумав одягнути всіх у те, що не можна одягнути.

Сукня-кольчуга

Свою першу колекцію модельєр представив у 1966 році та назвав її "12 непридатних до носіння суконь із сучасних матеріалів". До неї входило вбрання із пластику, алюмінію, скла і полівінілхлориду. Всі деталі у вбраннях кріпилися за допомогою тонких металевих скоб. У суспільстві одразу ж вибухнула футуристична лихоманка, і в моду увійшли всілякі варіації нестерпного одягу, який запросто одягали в клуби та на вечірки. Сукня з алюмінієвих пластин стала прототипом усіх подальших "кольчужно-доспешних" експериментів кутюр'є. Ближче до 70-х років Пако Рабан наблизився до неоромантизму і створив сукні, що повністю нагадують лицарську кольчугу.

Пластиковий обладунок Барбарелли

Справжній фурор викликала науково-фантастична пригодницька комедія Роже Вадима "Барбарелла", що вийшла в 1968 році. Роль відважного астронавта, який рятує всесвіт, зіграла Джейн Фонда, а її відверте вбрання назавжди увійшло в історію моди як хрестоматійне. Пако Рабан побачив войовницю і захисницю майбутнього як ультрамодну дівчину в кутюрних обладунках з найсучасніших матеріалів (виробництво пластику в 60-х тривало повним ходом).

 Голографічний кутюр

Дзеркальні площини, розташовані таким чином, щоб створювати скульптурну гру форми і світла, Пако Рабан використовував не тільки в 60-х, а й протягом 80-х. Ромбоподібні пластини, що складаються завдяки граням, які збігаються, стали ще однією візитною карткою бренду Paco Rabanne. А ще такий прийом був дуже популярний у 2000-х і 2010-х, коли дизайнер Іссей Міяке випустив пластичні сумки з пластикових трикутників. Однак через масове виробництво і копіювання мало хто знав, де лежать витоки цього стилістичного рішення.

Сукні із пластику

Родом з тієї ж дебютної колекції, що й "алюмінієва" сукня, вбрання зі з'єднаних пластикових дисків знову тріумфально крокує подіумом у колекціях Жюльєна Доссена і до того ж цілком придатне для носіння. Пако Рабан був одним з перших модельєрів, які поставили пластик на чільне місце своєї творчості, створюючи спочатку прикраси з ацетату целюлози, а потім цілі костюми.

Сукні-бульбашки

У 90-х Пако Рабан все ще був біля штурвалу свого Дому та продовжував вражати гостей показів незвичайними ідеями. Так, у колекції сезону осінь-зима 1996-97 на подіумі з'явилася модель у прозорому міні з ПВХ-пластику, декорованому "рюшами" з бульбашок, наповнених водою і блискітками.

Космічна сукня

Космос незмінно залишався лейтмотивом Пако Рабана, аж до його відходу зі світу високої моди. У колекції 1996 року одна з суконь мала складну конструкцію з силіконових трубок, що імітували кільця Плутона, а голову моделі вінчала корона з зірками.

 

Читайте також: Знайомтесь: Сабато Де Сарно – новий креативний директор Gucci

ПОДЕЛИТЬСЯ
ВЕЩЬ ДНЯ
20.12.2023
ZARINA
Каблучка зі смарагдами в жовтому золоті. Колекція SKIFA
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).