"Що, якби ЦЕ сталося знову?": Дивіться тізер фільму про події на Чорнобильській АЕС – 2022

Новини
26.04.2022
ПОДЕЛИТЬСЯ
Коли станцію захопили рашисти
ПОДЕЛИТЬСЯ

З 24 лютого по 31 березня Чорнобильська АЕС була захоплена російськими військами. Персонал станції знаходився в заручниках, військовослужбовців Нацгвардії захопили в полон, на території ЧАЕС перебували ворожі війська та техніка, проводились обстріли, підривались боєприпаси, деякий час внаслідок бойових дій електростанція не отримувала зовнішнього живлення, необхідного для безпечного зберігання відпрацьованого палива, на території Зони відчуження почались лісові пожежі, які окупанти не давали можливості загасити. Вперше з 1986 року Зона відчуження була переведена в режим аварійної готовності, а весь світ затамувавши подих слідкував за перебігом подій.  

Організація Women in Nuclear (WiN) Ukraine запросила експертів та очевидців подій для обговорення цієї важливої проблеми, й під час цих розмов виникла ідея створення документального фільму. "Ми записали серію інтерв’ю з відомими експертами нашої організації та іншими запрошеними героями, в яких вони поділились своїми враженнями від нещодавніх трагічних подій, оцінками ситуації та думками про майбутнє, — розповідає Маргарита Раєць, президентка WiN Ukraine. — Ці інтерв’ю вийшли такими емоційними й водночас змістовними, що ми вирішили зробити з них документальний фільм. Сьогодні ми презентуємо вам його трейлер, а повну версію ви побачите вже зовсім скоро!” 

 

"Щоб зрозуміти, яким міг бути масштаб нової аварії (а цю аварію могло спричинити будь-що: потрапляння снарядів, припинення енергопостачання, психологічний стрес персоналу), порівняйте: у 86-му році вибухнув один реактор на Чорнобильській АЕС. Там знаходилось 200 тонн палива. А у сховищі відпрацьованого ядерного палива зараз знаходиться 2 500 тонн палива. І аварія могла б розвиватися за сценарієм АЕС Фукушіми, що привело до забруднення радіонуклідами значних територій Японії, — говорить Юрій Шибецький, кандидат геологічних наук, старший науковий співробітник Державної установи "Науковий центр радіогідрогеоекологічних полігонних досліджень Національної академії наук України", член Національної комісії з радіаційного захисту населення України. — Ті, хто захоплюють ядерні небезпечні об’єкти й наражають на небезпеку всю європейську спільноту, варті Нюрнберзького ядерного трибуналу”. 

Нагадаємо, що Women in Nuclear (WiN) Ukraine – національне представництво всесвітньої глобальної мережі Women in Nuclear Global. Основною місією організації є розвиток та підтримка всебічного співробітництва між жінками та чоловіками в атомній сфері, обмін інформацією, знаннями й професійним досвідом, нарощування наукового потенціалу жінок-професіоналок.

 

Читайте також:

Зникаючий бренд Чорнобиля змінюється до 36-ї річниці трагедії

ПОДЕЛИТЬСЯ
ВЕЩЬ ДНЯ
20.12.2023
ZARINA
Каблучка зі смарагдами в жовтому золоті. Колекція SKIFA
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).