Місце вічного спочинку Ахілла: історія острова Зміїний

Стиль жизни
01.07.2022
ТЕКСТ: Юрій Амосов
ПОДЕЛИТЬСЯ
Острів білої скелі
ПОДЕЛИТЬСЯ

Сьогодні острів Зміїний — це 17 гектарів (для порівняння: ботанічний сад ім. Фоміна у Києві — 22,5 гектара) суші у Чорному морі, що належать Україні та визначають її територіальні води. 

Його сучасна назва, як можна здогадатися, це топонім, пов'язаний з великою кількістю водяних вужів, яких на гілках відносило до острова з гирла Дунаю і які були його єдиними хазяями. Їх справді велика кількість помічалась тут аж до початку ХХ століття. 

Скелястий острів, міфічно піднятий богинею на сторінках давньогрецького епосу, сьогодні став одним з головних стратегічних об'єктів для деокупації Чорного моря та символом українського спротиву. 

Острів Зміїний, рельєфна карта

Геологічний вік острова становить близько 10 мільйонів років. Постійного населення тут немає, як і дерев. Лише прикордонний пост, метеостанція, маяк та науково-дослідна станція і степ. Колись тут була Давня Греція, потім Римська імперія, Візантія, Османська імперія, російська імперія, Молдавське князівство, згодом Румунія, а після 1948 року острів став українським.

Міфологічна історія острова Зміїний почалася за часів Троянської війни. Згідно з однією з епічних поем, "Ефіопіда", після того як мати Ахілла, морська німфа Фетіда, дізналася про його смерть, вона вмовила Зевса не віддавати її сина Аїду та дарувати йому вічне життя. Фетіда підняла з морських глибин білосніжний острів і перенесла туди тіло воїна, де він продовжив своє життя серед інших героїв. 

Ахіллес перев'язує руку Патроклу, ваза, початок п’ятого століття до нашої ери, музей Лувр
Ахілл. Грецький античний барельєф, музей Лувр
Ахіллес перев'язує руку Патроклу, ваза, початок п’ятого століття до нашої ери, музей Лувр
Ахілл. Грецький античний барельєф, музей Лувр
01 00
Ахіллес перев'язує руку Патроклу, ваза, початок п’ятого століття до нашої ери, музей Лувр
ПОДЕЛИТЬСЯ

З того часу острів Левка (як тоді його називали) став служити центром культу Ахілла. У шостому столітті до нашої ери на острові було закладено храм. За переказами, у його атріумі височіла 20-метрова скульптура героя Троянської війни в бойових обладунках, в якій було замуровано легендарний золотий щит Ахілла. 

Згідно з іншою легендою, одного разу давньогрецькі моряки потрапили у полон до племені амазонок. Вони розповіли жінкам-воїнам про багатий острівний храм із золотим вівтарем. Амазонки вирішили пограбувати острів і разом з тим осквернити пам'ять про Ахілла. 

Прибувши на острів, вони наказали своїм рабам вирубати всі дерева, а самі на конях увірвалися до храму. Тоді перед ними з'явився сам Ахілл. Від його гнівного погляду коні скинули своїх вершниць й затоптали їх. Храм вистояв.

Гнів Ахілла. Художник Франсуа Леон Бенувіль, 1847 рік

14 липня 1788 року поблизу острова Фідонісі (так тоді називали Зміїний) стався перший морський бій Російсько-турецької війни, між ескадрами Чорноморського флоту російської імперії та османською ескадрою.

На жаль, ніяких детальних або ілюстративних згадок про святилище Ахілла на Фідонісі до нашого часу не дійшло. Однак його руїни залишалися стояти на острові аж до початку XIX століття. І саме з цього храмового каміння у 1856 році, за проєктом архітектора Чарльза Акройда, було зведено 40-метровий маяк. 

Острів Зміїний, 1896 рік

Під час Першої світової війни десант німецького крейсера "Бреслау" захопив одинадцять захисників острова Зміїний у полон. А артилерія крейсера зруйнувала маяк та всі будівлі.

У Другу світову острів знову став тактичною ціллю. Спочатку радянська авіація неодноразово бомбила маяк, який служить орієнтиром для німецьких кораблів і підводних човнів, а потім вивести його з ладу намагалися і відступаючі війська противника.

Вже у наш час острів став об'єктом територіального спору між Україною і Румунією. Україна наполягала, що Зміїний, власне, є островом, і, враховуючи довжину української частини узбережжя напроти спірних територій, пропонувала розділити території у співвідношенні три до одного. Румунія виступила в суді із заявою, що Зміїний — це "необжита скеля", що не припускає поділу територіальних вод. За кілька років до того за 40 км від острова було виявлено значні запаси нафти й газу.

З першого дня повномасштабного воєнного вторгнення рф на територію України Зміїний знову став об'єктом активних бойових дій.

Саме з його берега крейсер "Москва", на пропозицію до гарнізону українських прикордонників здатися, почув у відповідь слова, які в той же день стали яскравим гаслом війни. А потім ще й виявилися пророчими. 

Весь час за деокупацію острова точився безперестанний бій.  

Острів Зміїний після відходу військ рф. Зйомка супутника Mаxar
Острів Зміїний після відходу військ рф. Зйомка супутника Mаxar
01 00
Острів Зміїний після відходу військ рф. Зйомка супутника Mаxar
ПОДЕЛИТЬСЯ

30 червня стало відомо, що після вдало проведеної воєнної операції українським воїнам вдалося вибити з острова російські війська і повернути контроль над Зміїним. 

Сьогодні ніхто не зможе точно сказати, чи справді невеликий рівнинний кам'яний острів у північно-західній частині Чорного моря був останнім місцем спочинку героя Троянської війни, хороброго Ахіллеса, і чи був взагалі Ахіллес. І поки міф все ще залишається міфом, на наших землях триває нова історична битва, а на острів Зміїний сходять нові герої. 

 

Читайте також:

Хто такий митрополит Рафаїл, чиї останки віднайшли у Софії Київській

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).