Що потрібно знати про нову ініціативу Ukrainian Fashion Week, у рамках якої на Мальті свою колекцію показали Nadya Dzyak

ПОДЕЛИТЬСЯ
51-й сезон Ukrainian Fashion Week стане міжнародним
ПОДЕЛИТЬСЯ

Ukrainian Fashion Week представили ініціативу Support Ukrainian Fashion для підтримки українських дизайнерів. Організатори звернулися до представників Тижнів моди у Європі та США з проханням залучити до участі дизайнерів України, аби їхні нові колекції були продемонстровані на світових подіумах. Завдяки цьому дизайнери не втратять цей сезон, а 51-й UFW відбудеться у новому для нас форматі.

"У 1997 році український Тиждень моди закликав дизайнерів об’єднатися для створення в Україні fashion-індустрії й став цією об'єднуючою силою в країні. З моменту повномасштабного російського вторгнення в Україну ми всі живемо у стані неймовірного стресу та виживання, який відчуває кожен з нас у всіх куточках нашої країни.  Проте українські дизайнери під час війни знайшли у собі сили створювати нові колекції, щоб розповісти всьому світу про українську стійкість і мужність, показати українську національну ідентичність через моду, яка є невід'ємною частиною культури України", – Ірина Данилевська, співзасновниця та CEO Ukrainian Fashion Week.

Мода є найбільшою, найгучнішою платформою для захисту прав людини та демократичних цінностей. Мода – це інклюзивність, різноманітність, стійкість і свобода вираження поглядів. Як представник культури, модна індустрія не залишається осторонь і щодня допомагає боротися за Україну під час цієї жахливої війни.

Українські дизайнери використовують свої навички шиття, щоб підтримати українську армію, жертвують гроші на потреби біженців, волонтерять і всупереч жорстоким обставинам продовжують творити.

Так, 51-й сезон Ukrainian Fashion Week стане міжнародним. Організаторів вже підтримали Malta Fashion Week, Budapest Central European Fashion Week, Berlin Fashion Week, Transilvania Fashion Festival, Vienna Fashion Week, MBFW Madrid, Brussels Fashion Week, Vegan Fashion Week (Los Angeles).

Першою у рамках ініціативи Support Ukrainian Fashion свою колекцію представила українська дизайнерка Надя Дзяк. Під час Malta Fashion Week глядачі показу могли першими побачити Seasonless Collection 2022. Ось що Надя розповідає про свою нову колекцію:

"Мабуть, це моя найскладніша і найголовніша колекція у житті. Я почала працювати над нею ще у листопаді минулого року. У повітрі все було пронизане передчуттям війни, у яку ми не могли повірити до останнього. Та я вже щось відчувала: колекція виходила повністю чорна.

Одного дня у грудні я подивилася навкруги й зрозуміла, що всі мої улюблені деталі: плісе, волани, прозорі фактури — усе, з чим я обожнюю працювати, — усе чорне. Я завжди любила яскраві кольори й світло, у всіх моїх колекціях їх було багато. Гра променів і яскравих відтінків мене надихала. А тут одна чорнота… Це відображало стан моєї душі.

Ми шили колекцію, а потім настало 24 лютого… і все. Останній день, коли я була у нашій студії, бачила свій колектив, — ми були як одна дружня родина, багато років разом створювали неймовірні речі. Проте я собі пообіцяла, що, незважаючи ні на що, ми повинні творити й закінчити цю колекцію, аби побороти темряву".

У Seasonless Collection 2022 Надя поєднала різні фактури, наприклад органзу зі щільними тканинами. "Це як гра протиріч — світла і темряви", — розповідає дизайнерка.

Читайте також: Український бренд KHUSTYNA випустив нову колекцію, натхнену синім небом і золотавими пшеничними полями

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).