Мистецтво спілкування: брошки королеви Єлизавети ІІ

Стиль жизни
17.09.2022
ТЕКСТ: Володимир Мотричук
ПОДЕЛИТЬСЯ
Сполучене Королівство, а разом з ним і увесь світ, прощається з королевою, чиє правління стало для всіх другою єлизаветинською епохою, що тривала рекордні 70 років. Сьогодні ми згадуємо одні з головних прикрас королівських регалій Великої Британії — брошки Єлизавети ІІ
ПОДЕЛИТЬСЯ

Не можна не погодитися, що зі смертю королеви Єлизавети II закінчилася епоха. Друга єлизаветинська епоха, яка тривала 70 років, відома всьому світові образом монарха, що фактично не мав політичного впливу, однак створив значну історичну фігуру ХХ та ХХІ століть.

Зважаючи на конституційну монархію, правлячий монарх виконує роль дипломатичного та культурно-духовного носія, який також слугує формуванням образу країни на світовій арені, хоча й має певні обов’язки й прерогативи в Королівстві. Також, відповідно до Королівського статуту, монарх не має права висловлювати на публіку особисту думку. Проте Єлизавета ІІ вміла це робити — давати знаки. І ці знаки були зашифровані в її образах: від рухів сумкою на прийомах до брошок на костюмах.

Королівську традицію з колекціонування брошок започаткувала прабабуся Єлизавети королева Вікторія. Вікторіанська епоха принесла Великій Британії не лише промисловий розвиток і закріплення морального кодексу суспільства, а й започаткувала традицію королівської колекції прикрас, які передаються у спадок жінкам королівської сім’ї.

Брошка з діамантами та перлинами у вигляді листка

Цю брошку королева одягнула на свій 73 день народження, який зустріла в Сеулі під час свого візиту в Південну Корею в 1999 році.

The Court Jeweller, інформаційний портал, що досліджує прикраси королівських сімей, вивчав цю прикрасу і зробив висновок, що брошка, вдягнута королевою на її 73 день народження, могла стати подарунком монархині під час візиту до Кореї.

Близько двадцяти років прикраса не з’являлася на королеві, однак у липні 2017 року цю брошку, доповнену маковою квіткою, побачили на тодішній герцогині Кембриджській, а тепер принцесі Уельській Кейт Мідлтон, яка разом з Уільямом, принцом Уельським, робила королівський візит у Бельгію, аби вшанувати пам’ять загиблих у битві біля Пашендейла. Образ був доповнений сережками з перлинами з особистої колекції принцеси Діани. Вдруге брошка з особистої колекції Єлизавети ІІ з’явилася на Кейт у листопаді 2018. Тоді принцеса додала до брошки три макові квітки, тим самим залишивши лише стебло, прикрашене алмазами. Подія була приурочена до Фестивалю пам’яті в Роял Альберт Хауз.

 

Під час траурної процесії у Вестмінстерському холі в цю середу нова принцеса Уельська вдягла ту ж саму брошку і ті ж самі сережки, що й під час інших подій з вшанування пам’яті.

Цікаво, що Вікторіанська епоха дала ще один королівський звичай носіння прикрас: перлини як символ скорботи.

Королева в Сеулі, на концерті на честь її дня народження, 1999 рік
Кейт Мідлтон у Вестмінстерському холі, 14 вересня 2022
Королева в Сеулі, на концерті на честь її дня народження, 1999 рік
Кейт Мідлтон у Вестмінстерському холі, 14 вересня 2022
01 00
Королева в Сеулі, на концерті на честь її дня народження, 1999 рік
ПОДЕЛИТЬСЯ

Брошка «Вузол справжнього закоханого»

Одна з наймасивніших та найпомітніших оку прикрас Єлизавети, брошка True lover’s knot, дісталася королеві від її улюбленої бабусі Марії Текської, дружини короля-імператора Георга V.

Цю прикрасу королівська сім’я замовила в ювелірному будинку Garrard, який почав виробляти прикраси на замовлення королівської сім’ї з 1843 року – за королеви Вікторії. Королівський портретист Освальд Бірлі написав портрет королеви Марії з цією брошкою навесні 1934 року. Брошка розташовується над сотуаром, а сама тодішня королева сидить у діамантовому чокері, який пізніше носитиме королева-мати та в наш час — принцеса Уельська Кейт Мідлтон.

«Вузол справжнього закоханого» можна вважати однією з найпопулярніших прикрас королеви: Єлизавета ІІ вдягала її на зустріч з Де Голем та Помпіду, на весілля своєї сестри Маргарет, онука Вільяма, на різдвяні привітання та обід у Білому домі.

 

Цю брошку і дійсно можна вважати символом схвалення дипломатичних відносин та сімейних подій.

Справжньою загадкою, яку нам з вами доведеться розгадати, залишається те, хто ж наступний зі спадкоємиць вдягне цю прикрасу, враховуючи, що дві найголовніші жінки королівського двору зараз — це королева-консорт Камілла та принцеса Уельська Кейт.

Єлизавета та Філіп, початок 1960-х
Королева та Жорж Помпіду, 1972 рік
Єлизавета та Філіп, початок 1960-х
Королева та Жорж Помпіду, 1972 рік
01 00
Єлизавета та Філіп, початок 1960-х
ПОДЕЛИТЬСЯ

Сапфірова брошка «Хризантема»

Ця брошка – один із перших подарунків майбутньої королеви, а в 1946 році – принцеси Єлизавети. Невелика, оздоблена сапфірами та діамантами у платині, брошка користувалася прихильністю королеви десятиліттями. Єлизавета ІІ вдягала цю брошку на важливі суспільно-політичні візити, однак «Хризантема» стала важливою частиною образів королеви на сімейних фотосесіях разом з її чоловіком Філіпом. Уперше помічена під час медового місяця пари в Гемпширі в 1947 році, брошка стала примітним акцентом королеви під час останнього різдвяного привітання, у 2021 році. Це привітання запам’яталося глядачам теплими словами королеви про свого чоловіка: «…Протягом місяців після смерті мого коханого Філіпа я отримала велику втіху від тепла та прихильності багатьох людей, що шанували його життя та працю, з усієї країни, Співдружності та світу».

На столі королеви стояла їхня спільна фотографія, зроблена 2017 року, коли пара святкувала 70 років шлюбу. Цікаво, що й на цій фотографії на монархині була саме ця прикраса – сапфірова брошка «Хризантема».

Зважаючи на тенденцію спадку королівських брошок, можна передбачити, що саме ця прикраса може посісти найбільш значне місце в колекції двох наступних королев-консортів, Каміли та Кейт, і, наприклад, правнучки Єлизавети, принцеси Шарлотти, доньки Уільяма, принца Уельського.

Королева під час останнього різдвяного привітання, 2021 рік

Брошки з «КулліНану» — «Зірки Африки»

«Куллінан», або «Зірка Африки», – найбільший ювелірний діамант у світі. Видобутий на початку ХХ століття в Африці, з часом був презентований тодішньому королю Великої Британії Едварду VII.

Роздріблений на 9 частин, «Куллінан» був використаний для трьох брошок, кольє, кільця, а також ним оздобили королівський коронаційний скіпетр і корону.

Королева Єлизавета ІІ успадкувала ці прикраси від своєї бабусі Марії Текської після її смерті у 1953 році. 

Бабуся Єлизавети ІІ часто носила королівські прикраси разом: кілька масивних брошок, кольє, тіара, сережки з масивним камінням. А от її онучка, Єлизавета Віндзор, віддавала перевагу одній брошці на одну подію, зазвичай не поєднуючи багато прикрас в одному образі. Винятками могли бути офіційні королівські прийоми, відкриття Парламенту, де за замовчуванням королева вдягала тіару чи корону, доповнюючи образ королівськими прикрасами. 

Найбільша у королівській колекції брошка «Куллінан III & VI» була помічена на королеві під час візиту до Нідерландів у 1958 та прийому короля і королеви Нідерландів у 2018. Цікаво, що цю брошку було вдягнуто неспроста: у 1907 році її дідусь Едвард VII відправив «Куллінан» на огранування до Нідерландів. У 2012 Єлизавета ІІ оздобила цією масивною прикрасою свій святковий костюм для служби у соборі Святого Павла з нагоди 50 років на троні – діамантового ювілею. У січні 2018 ВВС зробив спецвипуск з самою королевою про коронаційну корону, де тодішня монархиня знову з’являється з «Куллінаном» — на той момент з двома у кадрі: один — на ній, інший — на короні. 

Імперіальна корона Великої Британії
Королева-консорт Марія Текська з брошкою Куллінан V на грудях
Імперіальна корона Великої Британії
Королева-консорт Марія Текська з брошкою Куллінан V на грудях
01 00
Імперіальна корона Великої Британії
ПОДЕЛИТЬСЯ

Варто додати, що після смерті Єлизавети ІІ в колишніх британських імперіях знову пройшла хвиля критики щодо імперіальної політики Великої Британії. Наприклад, Південно-Африканська Республіка, колишня британська колонія, знову висунула свої претензії щодо королівських каменів, видобутих на їхній території. Активіст Тандуксо Сабело та парламентар Вуйолвету Сабело наполягають, щоб «Куллінан» був повернений до ПАР. Також кілька років тому представники руху з боротьби з колоніалізмом у Південній Африці заявляли, що один діамант з королівського скіпетра може покрити витрати на навчання 75 000 африканських студентів. Проте жодної відповіді на цю заяву від Королівства не було.

Діамантові брошки-банти королеви Вікторії

Ця колекція брошок вважається однією з найцінніших у королівській традиції успадкування прикрас. Історія появи цих прикрас досить цікава: коли королева Вікторія у 1838 році зійшла на трон, вона успадкувала діамантовий набір своєї бабусі – королеви-консорта Шарлотти. Після цього майже 20 років між тодішньою королевою та її дядьком королем Ернстом-Августом Ганноверським точилися судові розслідування з повернення прикрас до Ганноверської корони. Усе ж королеву Вікторію зобов’язали повернути прикраси, проте вона віддала лише невелику частину. У тому числі з рук Вікторії пішли три діамантові брошки у вигляді бантів. Історики кажуть, що, скоріш за все, королеві Вікторії настільки сподобалися ті брошки, що вона зробила замовлення в ювелірного будинку Garrard, аби той відтворив прикраси. Пізніше брошки було названо реліквіями Корони й усі майбутні королеви Королівства їх носили.

Королева Вікторія у прикрашеному, проте траурному образі на весіллі свого онука Георга, 1893 рік

Єлизавета ІІ успадкувала цей набір у 1952 році, коли вона стала королевою. Як і королева-мати, Єлизавета носила ці брошки по одній, ніколи не вдягаючи діамантове тріо. Як подає Royal Magazine, ці прикраси були зроблені з 497 діамантів з особистої колекції каменів королеви Вікторії. 

Мати Чарльза ІІІ була помічена в цих брошках на похованні принцеси Діани восени 1997-го, після – у 2015, на святковій події, коли Єлизавета ІІ «обігнала» свою прабабусю королеву Вікторію, ставши монархом, що найдовше в історії править Великою Британією. 

Востаннє Єлизавета ІІ з’явилася з цією брошкою цього літа, з нагоди святкування свого платинового ювілею – 70 років на троні. Тоді на балконі Букінгемського палацу вона з’явилася у зеленому костюмі, з капелюшком на голові. Цікаво, що на капелюсі був прикріплений чорний пін як символ трауру за своїм покійним чоловіком. До цього всі королівські ювілеї вона завжди проводила в компанії з принцом Філіпом.

Відповідно до королівської традиції, започаткованої Вікторією, це діамантове тріо має перейти до королеви-консорта. Гадаємо, що після закінчення офіційного трауру нову королеву-консорта Камілу можна буде побачити в цих брошках. Опісля спадок перейде до Кейт Мідлтон, яка ще за життя королеви успадкувала частину колекції Її Величності.

Королівські дослідники нараховують близько 100 брошок у колекції Віндзорів, сама королева за свого життя майже завжди мала незмінну прикрасу – намисто з перлин. За кілька років до своєї смерті батько Єлизавети Георг VI подарував доньці намисто з перлин у три оберти. З часом воно настільки сподобалося королеві, що та замовила ще одне, майже ідентичне оригінальному. А у 1953 емір Катару подарував Єлизаветі ще одні перлини, проте з діамантовою застібкою.

І хоча Друга Єлизаветинська епоха вже фактично закінчилася, без сумніву, образ Єлизавети ІІ увійшов у сучасну історію. За правління нині покійної королеви віндзорська колекція поповнилася десятками інших, не менш цікавих брошок, які нагадуватимуть усьому світові про жінку, що сформувала сучасне обличчя монархії у Великій Британії – Єлизавету ІІ.

 

Королева Єлизавета ІІ на святкуванні свого платинового ювілею на троні, червень 2022 рік

 

Читайте також:

Закони стилю короля Чарльза III

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).