Телескоп "Джеймс Вебб" зафільмував зіткнення зірок, яке трапляється раз на вісім років

Новини
13.10.2022
ПОДЕЛИТЬСЯ
Нові можливості, які відкриває "Джеймс Вебб"
ПОДЕЛИТЬСЯ

NASA поділилися останніми фотографіями, зробленими за допомогою новітнього телескопа "Джеймс Вебб". На знімках – зіткнення двох зірок, яке трапляється раз на вісім років. Через зіткнення у космосі утворюється відблиск з пилових кілець. На телескопах минулого покоління можна було побачити лише близько двох-трьох таких кілець. "Джеймс Вебб" водночас дозволяє роздивитися аж 17.

Телескоп задокументував зіткнення зірок Вольфа-Райє 140, які, на відміну від більшості інших, мають витягнуту форму орбіт, а не круглу. Вольфа-Райє 140 розташовані на відстані 5000 світлових років від Землі. Зірки важать більше, ніж Сонце (у 25 разів!), і вже завершують своє життя. Зараз Вольфа-Райє 140 втратила вже половину своєї початкової маси.

Нагадаємо, телескоп "Джеймс Вебб" було відправлено у космос у грудні 2021 року. Він замінив на орбіті "Хаббла", яким NASA користувалися 31 рік. Проєкт телескопа "Джеймс Вебб" коштував організації $ 10 мільярдів.

Читайте також: Нобелівську премію з літератури отримала французька письменниця Анні Ерно

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).