Українська діджейка Дарʼя Коломієць потрапила в список журналу TIME Next Generation Leaders

Новини
20.10.2022
ПОДЕЛИТЬСЯ
Українка — серед 20 інших молодих лідерів
ПОДЕЛИТЬСЯ

Кожного року, починаючи з 2014, американський журнал TIME публікує свій список культурних і суспільних діячів, підприємців, активістів і публічних персон, які роблять значний внесок у зміну світу на краще. В різні роки учасниками списку від медіа ставали Тімоті Шаламе, Дуа Ліпа, The Weeknd, BTS, Аріана Гранде, Грета Тунберг, Rosalía та інші. 

У щойно опублікованому списку Next Generation Leaders за 2022 рік – українська діджейка, музична селекторка, продюсерка, ведуча і засновниця мобільного додатку MusiCures Дарʼя Коломієць. 

Повномасштабне вторгнення росії в Україну застало її вдома, в Києві. З перших його днів Дарʼя започаткувала медіапроєкт Diary of WAR (“Щоденник війни”), в якому зібрала понад 40 історій від першої особи про різний досвід переживання війни. Герої розповідали про своє перебування в окупації і виїзд, роботу парамедика, службу в ЗСУ, волонтерство, документування воєнних злочинів росії, культурний опір та події, що відбувалися з ними з 24 лютого. Команда волонтерів переклала епізоди проєкту на багато мов світу, а також на жестову мову.

“Я хочу, аби ці історії почули в усьому світі, – розповідає Дарʼя в інтервʼю для TIME. – Коли переживаєш стільки болю, дуже важливо, аби хтось вислухав твою історію”.

Водночас додаток Дарʼї MusiCures зі стрімом музики 24/7 став грати тільки українську музику замість світової, а акаунт діджейки в Instagram тепер присвячено виключно тематиці війни в Україні.  

Після місяців інформаційного і культурного спротиву Дарʼя помітила, що увага світу до України знижується: світові медіа стали випускати менше матеріалів, а їхня аудиторія часто не знала ані про війну росії в Україні, ані про її культурний і історичний контекст. Тож в липні діджейка на декілька тижнів поїхала до Нью-Йорку, аби розповісти про українську культуру та її опір російському імперіалізму, про воєнні злочини агресора й історії героїв “Щоденника”. Навіть попри дводенний шлях до Нью-Йорку з декількома пересадками, Дарʼя взяла з собою валізу унікальних вінілів української музики з власної колекції, аби грати їх у США.

За свою поїздку Коломієць встигла зіграти сети української музики на Нью-Йоркському ЛГБТІК+ прайді, одному з культових музичних майданчиків Нью-Йорку Le Bain та відомій незалежній радіостанції The Lot Radio. Про її місію зробили матеріал The New York Times та інші медіа, а за відео з протестних акцій на підтримку України Instagram кілька разів мало не забанив акаунт діджейки.

Вдруге Дарʼя наважилась на таку поїздку в вересні. Відтоді вона встигла зіграти українську музику в мідтауні Мангеттену та благодійному вечорі в Торонто, а англійський переклад однієї з історій “Щоденника війни” публічно читали на театральному вечорі Naked Angels – мистецької спільноти Нью-Йорку, що обʼєднує режисерів, драматургів та акторів. 

Наразі Дарʼя бачить культурну промоцію України у світі своєю головною місією. Адже росія прагне не тільки окупувати українські території, але й знищити ідентичність українців. “росіяни пригнічували українську культуру століттями, – каже Коломієць. – Зараз я маю змогу ділитися нею зі світом, аби люди з різних країн могли любити її так само, як я”

Читайте також: Time оголосив 100 найвпливовіших молодих людей світу. До списку увійшло троє українців

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).