SEX SELLS. Секс знову продає чи мода продає секс?

Тренды
13.02.2023
ТЕКСТ: Єлизавета Бабец
ПОДЕЛИТЬСЯ
Релевантна часу інтерпретація
ПОДЕЛИТЬСЯ

Sex Sells важко назвати трендом чи модною хвилею. Скоріше, це формула, яка час від часу набуває нових значень і рамок. У 1871 році компанія Pearl Tobacco одними з перших продавала "секс". Конгломерат створив цигарки, на коробці від яких було зображене оголене жіноче тіло під легкою вуаллю. Вже за три роки Pearl Tobacco побили рекорд продажів в США, ставши лідером ринку.

Десятиліттями жіноче тіло використовували для привернення уваги в промотуванні автомобілів, алкоголю, продуктів споживання і, звісно, у моді. У 2000-му році оголена Софі Даль з’являється в рекламі YSL, у 2003-му Кармен Касс, стоячи на колінах, позує для Gucci (рекламу, до речі, заборонили у Великій Британії), у 2007 році Том Форд фотографує чоловічій аромат між жіночих ніг – і цей перелік можна продовжувати ледь не вічно. 

У 2017 році, часи зародження руху #MeToo, формула Sex Sells почала шлях кардинальних змін. Саме тоді в Голлівуді навіть задумалися про створення нової посади – координатора сексуальних сцен. Він мав дбати про безпеку моделей та їх психологічний стан під час зйомок.

Модної індустрії зміни теж торкнулися. Для багатьох брендів Sex Sells став про свободу дій і різноманітність вираження своєї сексуальності. "Сучасна сексуальність приховується не в вашому тілі, а в тому, якою ви є насправді", - таким лейтмотивом пронизані останні кампанії брендів.  

Донатела Верчасе роздягає моделей Джиджи та Беллу Гадід для реклами сумки Medusa, але цього разу кадри говорять не про бажання сподобатися чоловікам, а про сестринство та підтримку жінок. Acne Studios, Self Portrait, Marc Jacobs інтерпретують Sex Sells в своїх кампаніях, отримуючи водночас увагу медіа та високі продажі.

Улітку 2022 року Lyst традиційно публікує рейтинг найпопулярніших речей кварталу. На першому місці – сумка Diesel 1DR Bag. Згадуючи рекламну кампанію бренду, легко зрозуміти чому. Через призму свого об’єктиву фотограф Пол Койкер сфотографував оголених моделей, інтимні частини тіла яких приховувало лише одне – сумка 1DR Bag. 

Лютий цього року приніс нам ще одне підтвердження, що sex досі sells. Голлівудська візажистка Ісамайя Ффренч випускає помади в формі пеніса. Хромований футляр повторює форму чоловічого статевого органу, схожість з яким в рекламній кампанії тільки підкреслюється. Дроп вийшов другого лютого, а вже через п’ять днів усі відтінки помад були sold out на офіційному сайті бренду.

"Я завжди прагну ризику, і це – безкомпромісний підхід до краси", – говорить Ісамайя, підтверджуючи, що відвертість – це завжди ризик, а чи спрацює він, залежить від професіоналізму й етичності виконання.  

Читайте також: Закохані в стиль Золотої епохи Голлівуду: що одягнути та що подарувати собі коханій на День Святого Валентина

ПОДЕЛИТЬСЯ
ВЕЩЬ ДНЯ
20.12.2023
ZARINA
Каблучка зі смарагдами в жовтому золоті. Колекція SKIFA
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).