"Якщо ви створюєте колекції, ви повинні ввібрати все, що вас оточує": із чого складається світ Гайдера Акерманна

Статьи
29.03.2023
ТЕКСТ: Єлизавета Бабец
ПОДЕЛИТЬСЯ
Ідеаліст, людина Haute Couture та єдиний, кого Карл Лагерфельд бачив своїм заступником
ПОДЕЛИТЬСЯ

Гайдер Акерманн народився 29 березня 1971 року в Колумбії. У віці 10 років хлопчика всиновила прийомна сім’я. Вона показала Гайдеру красу африканських країн, до мотивів яких він згодом звертатиметься у своїх колекціях: Ефіопії, Алжиру, Чаду та інших.

Закоханий у творчість Іва Сен-Лорана, у 1944 році Акерманн вступить до Королівської академії витончених мистецтв в Антверпені. За три роки Гайдер буде відчислений з навчання за невиконання завдань. Відомому ідеалісту Акерманну не подобалося створювати колекції, які будуть відповідати чітким вимогам.

Відрахування не змінить плани Гайдера на життя. Акерманн стажуватиметься в John Galliano, де зустріне свого наставника Віма Нілса. Дебютну колекцію свого однойменного бренду дизайнер запустить у 2002 році. Вона отримає численні позитивні відгуки, а критик С’юзі Менкес назве Гайдера "рідкою надією на майбутнє".

У вересні 2006 року Гайдер Акерманн став креативним директором Berluti, але вже через три сезони покинув свій пост. Протягом кар’єри дизайнеру пропонуватимуть очолити відомі Дома моди, такі як Dior і Martin Margiela, на що він відмовлятиметься. У колекціях Гайдера завжди зберігалася сакральність. Для Аккермана модні шоу – це "джерело сили і захисту". Так, стіни жодного з великих брендів до сьогодні не стали для Гайдера капітальними.

У 2010 році Карл Лагерфельд назвав Акерманна єдиним, кого дизайнер бачить у якості свого заступника. У цьому ж році Гайдер вперше представить свою чоловічу колекцію. Вона знову отримає схвальні відгуки від публіки, а журналіст Андре Леон Теллі окреслить Гайдера "майбутнім моди".

Улюблений матеріал Гайдера – шкіра. А ще жакард. Своїми аккерманівськими силуетами дизайнер наділяє замшеві куртки, шкіряні костюми, шовкові сукні та все, до чого доторкується рука Гайдера. У своїх колекціях дизайнер грає з хаотичністю, гіпертрофією та асиметрією. Такими прийомами Акерманн відсилає до романтизму XIX століття, але без жодних нот ностальгії. Погляд Гайдера на моду свіжий, вольовий і дещо бунтівний. У своїх диспропорціях Аккерман бачить ідеалізм і мистецтво, як таке.

"Мода — це не брехня. Це не просто втеча. Зовні все жорстоко та важко. Для мене в цьому є сенс колекції. Показ мод — це подарунок, який я дарую світу", — Гайдер Акерманн. 

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).