Свято Івана Купала: історія святкування та підбірка тематичних колекцій від українських брендів

Тренды
06.07.2023
ТЕКСТ: Андрій Доценко
ПОДЕЛИТЬСЯ
ПОДЕЛИТЬСЯ

Ой вiнку мiй, вiнку, хрещатий барвiнку!

А я тебе плела вчора до вечора.

Виси, мiй вiночку, на злотiм кiлочку,

На злотiм кiлочку, шовковiм шнурочку.

А матiнка взяла, миленькому дала.

Якби-м була знала, ще б кращего вбрала,

Злотом взолотила, м’ятою обвила.

 Календарно-обрядова народна пісня “Ой вінку мій, вінку” належить до циклу купальських пісень, що урочисто співалися на свято Івана Купала.

Сучасний ритм міста мало що лишив від давніх традицій, однак потреба їхнього відродження вже давно визнається не тільки етнографами. Тож пропонуємо ознайомитися з історією даного свята, яке втілює глибокий синкретизм культур українського народу. Крім цього, зібрали для вас підбірку кількох українських брендів, які у своїй айдентиці використовують символи свята Івана Купала.

Івана Купала - одне чи не з найдревніших свят, яке своїм корінням сягає періоду ранніх родоплемінних відносин. Цікаво, що в Україні під час археологічних досліджень було виявлено атрибутику свята, якій понад три тисячі років.

Дане святкування насамперед пов'язане з природним явищем - літнім сонцестоянням, після якого день починає скорочуватися. Люди поклонялися сонцю та проводили різноманітні обряди для гарного врожаю, здоров'я та добробуту.

Крім цього, згідно із стародавніми переказами, найкоротша ніч у році, купальська,  вважалася бісівською, і відлякати всіляку нечисть можна було тільки гучними гуляннями та вогнем. Тому люди вбиралися у святковий одяг, збирались навколо багаття та проводили різноманітні обряди. На купальських іграх дівчата визначали наречених, і з цього дня до свята Петра святкували весілля в Україні.

Із запровадженням християнства святкування заборонялися, однак згодом були тісно переплетені із обрядовою частиною, приуроченою до дня народження Іоанна Хрестителя - звідси і пішла назва - Івана Купала. 

Сьогодні ж глибокий символізм свята утверджується в колекціях українських брендів.

Gunia Project

Колекція Mermaid Gunia Project, присвячена Русалчиному тижню, якнайкраще відповідає символіці Івана Купала. Існують вірування, що на Купала оживає не лише природа, а й містичні істоти: водяні, відьми та обов’язкові гості - русалки. Тому треба бути особливо обережним, аби не закохатися у русалку, адже саме у цю ніч вони граються біля води та заманюють молодих людей, а потім лоскочуть до загибелі.

Серед вибірки тематичного одягу та аксесуарів слід звернути увагу на фартух, виконаний у техніці витинанки, з орнаментом гравюри “Радість дніпрових вод” та русалчин бісерний гердан ручної роботи.

Bevza

Головними атрибутами святкування Івана Купала були Купало та Марена, які символізували давніх божеств. Традиційно на Поділлі й Волині дівчата виготовляли Купала з гілки верби й прикрашали її квітами та вінками.  

Серед прикрас бренду Bevza є колекція срібних виробів, присвячена вербі як символу життя, родючості та містичної сили жінки. Добірку ювелірних виробів складають тематичні кулон, сережки і моно-сережка у вигляді гілки верби.

Eromin Store

Український бренд морських капелюшків Eromin Store презентував літню колекцію Virgin Nature, в якому дизайнер бренду Євген Єрьомін звернувся до природи, аби показати її нетлінну красу.

Колекція Virgin Nature вийшла напередодні святкування Івана Купала, а кампейн бренду відчуттєво передає атмосферу свята. Так, у рекламній зйомці дівчата танцюють біля вогнища та ворожать на коханого. Не випадково деякі фото зроблені уночі, аби передати всю містичність події.  

До дропу ввійшли головні убори, створені з природніх матеріалів таких, як рафія та льон, у кольорах чорниці, мигдалю та кокосу.  

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).