«Поки портрети в сховищах…» – культурний проєкт-фантазія від музею Івана Гончара

Новини
11.07.2023
ТЕКСТ: Андрій Доценко
ПОДЕЛИТЬСЯ
ПОДЕЛИТЬСЯ

Фонди Національного центру народної культури "Музей Івана Гончара", що складають близько 27 тисяч музейних експонатів, з початком війни, як і більшість музейних колекцій, убезпечені від можливих наслідків атак. 

Фольклорний гурт «ЩукаРиба», культурна діячка та художниця Марія Озірна та музей Івана Гончара фантазують: «А що ж роблять портрети у сховищах, поки ніхто не бачить? Нехай ці твори народного малярства оживуть у нашій уяві, а культурна спадщина викликає ще більше бажання до перевідкриття та вивчення!» 

Ідейники та реалізатори даного проєкту закликають вивчати і цікавитись українським мистецьким спадком, а сьогодні це можна зробити віртуально, навіть не виходячи з дому. До прикладу, зайти на сайт Музею Івана Гончара, де зібрано і оцифровано більше 300 зразків народного малярства. 

 

 
 
 
Посмотреть эту публикацию в Instagram
 
 
 

Публикация от ЩукаРиба (@shch.uka.ryba)

У відео використовується: 

  – Народна картина «Портрет подружжя Усиків – Ганна Ониськівна та Тарас Григорович», Ярмоленко Панас Миколайович; 1943р. Київська область, Переяслав-Хмельницький район (нині Бориспільський), селище Мала Каратуль. Полотно, олія. 

  – Народна пісня «Годі тобі, та й зозулинко», записана в селищi Гоголеве Полтавської областi Г. Лукʼянець та Д. Лебединським.

 

Читайте також:  Становлення імператора: дивіться трейлер «Наполеона» з Гоакіном Феніксом

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).