Номінація на Нобелівську премію, участь в Олімпійських іграх і викрадення – ці та інші факти з життя принцеси Анни

Статьи
15.08.2023
ТЕКСТ: Єлизавета Бабец
ПОДЕЛИТЬСЯ
Сьогодні, 15 серпня, донька королеви Єлизавети II відзначає своє 73-річчя
ПОДЕЛИТЬСЯ

Принцеса Анна, відома своїм тонким почуттям гумору, стриманим стилем і непохитною працьовитістю, є однією з найцікавіших монарших осіб. Хоча донька королеви Єлизавети II часто залишалася в тіні своїх рідних, адже є лише 16-ю претенденткою на престол, її життя було сповнене хвилюючих історій і досягнень, що кардинально вирізняють Анну з-поміж інших членів королівської родини. L`Officiel Online згадує сім вражаючих фактів з біографії принцеси.

Принцеса Анна пережила замах на викрадення

У березні 1974 року принцеса Анна поверталася з благодійного заходу, коли дорогу королівському автомобілю перегородив транспорт чоловіка на ім’я Ян Болл. Незнайомець вийшов зі своєї машина та застрелив водія, також у ході замаху Болл убив ще три людини. Принцеса Анна не піддавалася вимогам Яна вийти з машини, саркастично відповівши «До біса малоймовірно», але продовжувала з ним активну дискусію.  

«Я була дуже ввічлива, адже вважала, що на цьому етапі глупо бути занадто грубою», - розповідала пізніше принцеса.

Поліція затримала Яна Болла, звинувативши в вбивстві та замаху на викрадення. Чоловіка приговорили до 41 року затримання в психіатричній лікарні суворого режиму.

Участь в Олімпійських Іграх

Принцеса Анна стала першою королівською особою, яка взяла участь в Олімпійських іграх. Донька королеви Єлизавети II не лише була прихильницею кінного спорту, але й активно брала участь у змаганнях. На Олімпійських іграх в Монреалі принцеса Анна виступала на улюбленому коні королеви на ім’я Гудвілл. Хоча донька Єлизавети II не виграла медалі, їй вдалося змінити ставлення суспільства до своєї особи.

Номінація на Нобелівську премію

Кандидатуру принцеси Анни висували на Нобелівську премію, до того ж, не від Великобританії. Президент Замбії був настільки вражений вкладом принцеси в розвиток організації «Врятуйте дітей», що номінував Анну на премію Миру. З 1970-го року принцеса була президентом фонду та вже в 2016-му стала його повною покровителькою.

Стиль і гумор

Принцеса Анна відома своїм стриманим стилем, який, як наслідок королівського виховання, супроводжував її з ранніх літ. Творці «Корони» розповідають, що на відтворення образу, зокрема макіяжу та зачіски, монаршої особи вони витрачали більше двох годин. Це викликало обурення в принцеси Анни, на що в документальному фільмі 2020 року вона відповіла: «Чому так довго? Це займає в мене не більше 10-15 хвилин».

Порушниця закону

Беручи до уваги особистість принцеси Анни, важко сказати, що та неодноразово порушувала закон, а точніше – перевищувала швидкість. За аналогічні випадки вона отримувала штрафи в 1972, 1973, 1990 та інших роках. У 2001-му поліція Великобританії намагалася наздогнати автомобіль принцеси Анни. Вона думала, що кортеж супроводжує її на офіційний захід, тому вирішила не зупинятися попри обмеження швидкості.

Любов до собак

Принцеса Анна не успадкувала любов Єлизавети II до коргі. Натомість її улюбленими собаками були бультер’єри. Через некоректну поведінку своєї собаки, яка вкусила двох дітей під час прогулянки Віндзорським парком, Анна першою серед королівської родини отримала судимість. Після інциденту принцеса супроводила дітей до лікарні та принесла свої вибачення, однак суд зобов’язав Анну вигулювати собаку лише на повідку.

Прив’язаність до матері

Королева Єлизавета II та принцеса Анна мали дуже теплі відносини. Окрім іншого, це доводить один незатійливий факт. На особистий телефон королеви Великобританії телефонували лише дві людини – і це не її сини. У будь-який час зв’язатися з Єлизаветою II могла лише принцеса Анна та спеціаліст по скачкам Джон Воррен. Інші діти та внуки королеви були зобов’язані телефонувати через особистого менеджера.

Читайте також: 6 пам'ятних образів Вітні Г’юстон, які ми will always love

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).