5 книг, щоб закохатися в українську культуру

Искусство
24.08.2023
ТЕКСТ: Ірина Задорожна
ПОДЕЛИТЬСЯ
ПОДЕЛИТЬСЯ

24 серпня Україна відзначає 32-гу річницю проголошення Незалежності. Цей день є надзвичайно важливим для кожного українця — кожен із нас вшановує історичні та культурні надбання. Упродовж років українське мистецтво трансформовувалося та змінювалося. Водночас імена вітчизняних діячів культури продовжували сяяти на міжнародній культурній арені. З нагоди Дня Незалежності L’Officiel Online зібрав 5 книг, які закохають вас в українську культуру.

Ukraine Rising

Ціль Ukraine Rising — продемонструвати досягнення українських митців у дизайні інтер’єру, моді, архітектурі, фотографії та мистецтві. Серед героїв колекційного видання Gunia Project, Bevza, Litkovska, balbek bureau, Ksenia Schnaider, KalushOrchestra, Alyona Alyona та інші імениті культурні діячі. Видане німецьким видавництвом gestalten, Ukraine Rising допоможе поглибити знання про сучасних українських креативників. Видання побачило світ у серпні 2023 року та вже отримало дистрибуцію у всьому світі.

«30 років присутності. Сучасні українські художники»

Видання «30 років присутності. Сучасні українські художники» — мастхев для поціновувачів мистецтва. Про кожного митця з книги розповідають з допомогою його одного проєкту чи роботи. Видання досліджує зріз мистецької діяльності українських митців, зокрема Жанни Кадирової, Єгора Зігури, Тіберія Сільваші, Маші Шубіної, Марії Куліковської та Марії Клейман. Велика антологія стала тим проєктом, що фіксує культурне надбання України впродовж тридцяти років.

«Ukraine. The Best. Культурний простір від А до Я»

Галерист, колекціонер і видавець Юрій Комельков — автор «Ukraine. The Best. Культурний простір від А до Я» — зібрав у виданні сто двадцять три біографії українських культурних діячів. Проєкт досліджує життя видатних персоналій: Леся Подерв'янського, Кіри Муратової, Дениса Матвієнка, Олександра Глядєлова та Валентина Сильвестрова. Ціль лімітованого видання — розповісти про розвиток кіно, фотографії, музики й літератури впродовж останніх двадцяти п’яти років.

«Образний світ Георгія Нарбута і творення українського бренду»


Художник-графік Георгій Нарбут займає почесне місце серед митців України. Професорка та авторка Мирослава Мудрак дослідила його роботи з погляду майбутнього: наскільки актуальний національний брендинг Нарбута сьогодні? Книжка також розглядає творення українського бренду впродовж останнього століття в ретроспективі. «Образний світ Георгія Нарбута і творення українського бренду» — це дослідження світу Георгія Нарбута, його послідовників і митців незалежної України.

«Скарби України. Культурна спадщина народу»

За версію New York Times, ця книга стала однією з найкращих серед мистецьких видань у 2022 році. Видання «Скарби України. Культурна спадщина народу» розповідає про сто найважливіших творів мистецтва й архітектурних пам’яток України. Від до доісторичних часів до сьогодення — книжка висвітлює культуру Скіфії та Київської Русі, а також досліджує зародження українського модернізму й мистецтва сьогодення. Кошти з продажу видання спрямовують Українському ПЕН для підтримки вітчизняних авторів.

Читайте також: Ким був Мілан Кундера: ідентичність автора в трьох книгах.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).