Еріх Марія Ремарк: маловідомі факти до річниці видатного автора XX століття

Статьи
25.09.2023
ТЕКСТ: Андрій Доценко
ПОДЕЛИТЬСЯ
Геніальність і тотальне несприйняття
ПОДЕЛИТЬСЯ

Еріх Марія Ремарк є невід’ємною частиною літературного бомонду XX століття, одним з найвідоміших представників течії втраченого покоління. Чи не кожен знайомий з його творами «На Західному фронті без змін», «Три товариші», «Тріумфальна арка» та багатьма іншими, попри те його особистість досі залишається утаємниченою.

Пропонуємо у річницю видатного письменника дізнатися дещо більше, акцентно окреслити важливі етапи життя майстра пера.   

1. При народженні Еріх отримав друге ім’я «Пауль», однак пізніше, коли його мати, Анна-Марія, померла, приголомшений цією трагічною подією, письменник замінив своє друге ім’я на «Марія» в пам’ять про неї.

2. Ремарк високо цінував живопис та інші зразки мистецтва, не жаліючи коштів на останні. Наприклад, знятий за його романом «На Західному фронті без змін» фільм здобув дві нагороди «Оскар», водночас сам автор за екранізацію свого твору отримав чимало грошей, значну частину яких витратив на придбання картин знаменитих художників, у тому числі Ренуара і Ван Гога.

3. Автор відомих романів мав досить складний та навіть пихатий характер. Свого часу Ремарк купив за 500 марок баронський титул у збіднілого аристократа і замовив візитні картки з короною.

4. У 1933 році творчість Ремарка в Німеччині було заборонено, а його книги спалювалися як урядом, так і студентами на демонстраціях. Німецьке товариство звинуватило письменника в тому, що він зраджує пам’ять героїв Першої світової війни. Внаслідок письменника позбавили німецького громадянства до кінця його життя. 

5. Упродовж тривалого періоду Ремарк зустрічався з однією з найзнаменитіших акторок XX століття, символа свого часу – Марлен Дітріх. Саме вона стала прототипом головної героїні романа «Тріумфальна арка» Джоан Маду.  

6. Сучасники Еріха Ремарка відзначали його винятковий стиль. Він був переконаний, що одягатися потрібно завжди красиво та елегантно, тож побачити його без краватки було практично неможливо.

7. Крім шаленої любові до мистецтва письменника мав слабкість до предметів старовини. Купивши собі будинок у Швейцарії, він обставив його старовинними предметами інтер’єру.

8. Найвідоміший роман «На Західному фронті без змін» він написав всього за шість тижнів, однак світ побачив цей твір тільки після того, як пролежав в столі понад півроку. Обставини досі залишаються втаємничені. 

 

Читайте також: Вчимося у кращих: Любити та воювати як Еріх Марія Ремарк

 

 

 

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).