Драма в реслінгу: що потрібно знати про фільм «Залізний кіготь»

Искусство
22.01.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
Із Заком Ефроном та Джеремі Алленом Вайтом
ПОДЕЛИТЬСЯ

Напередодні в український прокат вийшла біографічна спортивна драма «Залізний кіготь» — чуттєва історія про династію американських реслерів фон Еріхів. У центрі сюжету — історії братів, легенд цієї сфери спорту, у виконанні Зака Ефрона, Джеремі Аллена Вайта та Гарріса Дікінсона, які наполегливо працюють, виборюють титули й залишаються сім’єю, але продовжують зіштовхуватися з трагедіями, так званим «прокляттям фон Еріхів». L’Officiel Online розповідає головне про стрічку — від сюжетних ліній до складного перевтілення акторів у відомих спортсменів. 

Джеремі Аллен Вайт у «Залізному кігті»

Сюжетні лінії

Події «Залізного кігтя» розгортаються у 80-х — у світі реслінгу, де панує жорстока конкуренція. П’ять братів із династії фон Еріхів слідують шляхом владного батька, ставши реслерами та прагнучи тріумфу на бойовій сцені. Об’єднані міцним сімейним зв’язком і спільними мріями, герої переживають ненайкращі часи — їх переслідує низка трагедій, зокрема нещасні випадки. Найбільший фокус стрічки зосереджений на найстаршому синові Кевіну Фон Еріху, який єдиний зміг уникнути прокляття «фон Еріхів», і, зрештою, вижив.

Зак Ефрон у «Залізному кігті»

Акторський склад  

Каст «Залізного кігтя» склали зіркові й молоді обличчя кіноіндустрії, які зіграли знаменитих братів: Зак Ефрон у ролі Кевіна фон Еріха, Джеремі Аллен Вайт («Ведмідь») як Керрі фон Еріх, Гарріс Дікінсон («Там, де співають раки») як Девід Фон Еріх та Стенлі Сіммонс як Майк фон Еріх. Роль матері спортсменів виконала Мойра Тірні, а патріарха сім’ї на екрані відтворив Холт МакКаллані. Акторка Лілі Джеймс («Пем і Томмі») зіграла дружину Кевіна фон Еріха —  Пем Адкіссон. 

Підготовка до ролей — або 40 фунтів м’язів 

Режисер стрічки Шейн Даркін запросив відомого американського реслера Чаво Геррера-молодшого, щоб підготувати акторів до ролей. «Вся боротьба, яку ви побачите в цьому фільмі, виконана нашими акторами», — говорив він. «Кожного разу, коли вони були на рингу, саме вони виконували рухи. Боротьба набагато реальніша, ніж люди думають». 

В інтерв’ю для Vanity Fair режисер розповідає, що хоч дублери брали участь у зніманні, більшість трюків актори виконували самі. Фокус залишився на сильних сторонах кожного з них — Гарріс Дікінсон раніше займався боксом, Джеремі Аллен Вайт візуалізував сцени, а Зак Ефрону несподівано корисним став досвід зі стрічки «Шкільний мюзикл». Останній згадував хореографічні елементи для відтворення реслерських рухів. 

 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 

Допис, поширений Zac Efron (@zacefron)

Для автентичного перевтілення у своїх кіногероїв актори ретельно тренувалися й слідували дієті. Ціллю Джеремі Аллена Вайта було набрати 40 фунтів м’язової маси — для цього він споживав величезну кількість їжі й займався силовими тренуваннями без кардіо. Найбільш дивовижна трансформація, що підкреслюють і самі актори, була в Зака Ефрона. «Я тренувався місяцями. Підіймав і робив те, і те, і те, їв більше, і ось я прийшов, побачив його [Зака Ефрона], — коментував Джеремі Аллен Вайт для Variety. «І подумав: для чого це взагалі? Навіщо я взагалі намагаюся?»

Знімання та образи з 80-90-х

Для створення сцен у «Залізному кігті» режисер Шейн Даркін надихався справжніми поєдинками. Під час знімання реслерських боїв він фокусувався на емоціях. «Коли я наближався до матчу, я передусім думав про емоції матчу», — сказав Даркін. «Яке найкраще місце для камери, щоб розповісти емоційну історію, яку переживає Кевін?». Також під час фільмування поєдинки знімалися цілком для реалістичного ефекту, а згодом Шейн Даркін обирав необхідні моменти.

Важливу роль у стрічці також відігрівала побудова образів героїв — всі актори, окрім Джеремі Аллена Вайта, носили перуки у трьох різних відтінках волосся. Персонаж Зака Ефрона також був більш засмаглим, аніж герої, що стало частиною сторітелінгу. На рингу кожен із героїв мав особливий стиль, що відтворено і у фільмі. Керрі носив яскраві образи, Кевін залишався в амплуа звичайних спортсменів, а Девід надав перевагу техаському флеру. 

Читайте також: 8 серіалів січня й лютого, які ми чекаємо з нетерпінням.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).