3 книги Вірджинії Вульф, які варто прочитати, аби зрозуміти життя письменниці

Статьи
25.01.2024
ТЕКСТ: Єлизавета Бабец
ПОДЕЛИТЬСЯ
Феміністка та майстриня прози
ПОДЕЛИТЬСЯ

Дешевизна паперу — те, чим Вірджинія Вульф аргументувала успіх жінок у письменництві раніше, ніж в інших професіях. Британська авторка стала однією з перших, хто почав видавати книги на власні кошти, зароблявши на життя виключно літературою. 25 січня виповнюється 143 роки з дня народження письменниці та учасниці легендарного богемного гуртка Блумсбері. L’Officiel Online розповідає про три книги Вірджинії Вульф, які варто прочитати, аби краще зрозуміти біографію ікони фемінізму.

«До маяка»

Сюжет книги

«До маяка», одна з найвідоміших книг авторства Вульф, є яскравим прикладом модерністських романів. У центрі сюжету — містер і місіс Рамзі, які разом з дітьми запланували візит до маяку, що знаходиться вдалині від їх заміського будинку в Шотландії. Довгоочікувану поїздку скасує непогода, ззовні та всередині родини, а згодом настане Перша світова війна, після закінчення якої сім’я Рамзі вже не буде колишньою. Книга Вульф описує не стільки персонажів та події, як їх емоції та внутрішні стани, розповідає про протилежні світи — жіночий та чоловічий.

Зв’язок книги «До маяка» з життям Вірджинії Вульф

У віці 13 років Вірджинія Вульф втратила мати, залишившись повною сиротою. За словами письменниці, образ матері переслідував її до написання книги «До маяка». Сім’я Рамзі була прототипом батьків Вульф: мати Джулія, будучи вродливою, розумною та доброю жінкою, завжди залишалася в тіні свого зайнятого та високоінтелектуального чоловіка. Сестра Вірджинії Ванесса в своїх замітках писала, що в романі письменниці вдалося «воскресити» матір, а сама ж Вірджинія нарешті змогла віднайти внутрішній спокій.

«Своя кімната»

Сюжет книги

В есе «Своя кімната», прочитання якого допоможе якнайкраще зрозуміти цінності письменниці, Вірджинія Вульф доносить важливість самодостатності. Попередниця Вульф, Джейн Остін, наприклад, писала свої романи в їдальні, ховаючи чернетки під столовими серветками. У сучасному світі тема самостійності жінки обговорюється скрізь та всюди, що не можна сказати про 30-ті роки минулого століття.

Зв’язок книги «Своя кімната» з життям Вірджинії Вульф

«У кожної жінки, якщо вона збирається писати, повинні бути кошти й своя кімната», — писала Вірджинія Вульф. Поки суспільство дискутувало, чи може жінка голосувати на виборах, письменниця відкрито говорила про фемінізм та жила за своїми правилами. Вірджинія мала власний типографський станок, на якому вона друкувала свої романи та заробляла гроші. До речі, пропозицію свого майбутнього чоловіка Леонарда Вульфа письменниця прийняла не одразу, заявивши, що не хоче сприймати шлюб як професію.

«Орландо»

Сюжет книги

Сатиричний роман «Орландо» охоплює події довжиною в 350 років: за сюжетом книги половину з них головний герой є чоловіком, а решту — жінкою. Дії розгортаються в часи правління королеви Єлизавети I, для якої 16-річний Орландо є безумовним фаворитом. На смертному одрі монархиня просить у нього лише одне — ніколи не втрачати свою молодість та красу. Переживши декілька кар’єрних та любовних потрясінь, Орландо засинає та прокидається людиною іншої статі. Тепер герой житиме в тілі жінки в епоху Просвітління.

Зв’язок книги «Орландо» з життям Вірджинії Вульф

У 1922 році Вірджинія Вульф познайомилася з письменницею Вітою Секвілл-Вест, яка згодом стала її коханкою та близьким другом на все життя. Будучи одруженими на чоловіках, жінки обмінювалися любовними листами, зустрічалися на публіці та не приховували свій роман (у той час у Британії чоловічій гомосексуалізм був кримінальною відповідальністю, водночас для жінок такого закону не існувало).

Маючи постійні проблеми з психічним здоров’ям, Вірджинія отримувала підтримку від своєї коханки. Дебютний примірник книги «Орландо» Віта отримала разом з оригінальним рукописом та її вигравіюваними ініціалами.  

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).