«Проти лебідок»: як автор «Сніданку у Тіффані» Трумен Капоте розкрив секрети американської еліти

Статьи
31.01.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
Історія, яка лягла в основу нового серіалу з Демі Мур і Хлої Севіньї
ПОДЕЛИТЬСЯ

Сьогодні, 31 січня, відбудеться прем’єра драми «Ворожнеча: Капоте проти лебедів». 2 сезон серіалу-антології від Раяна Мерфі розповість про конфлікт між знаменитим Труменом Капоте, автором післявоєнної класики «Сніданку у Тіффані» й «З холодним серцем», та його «лебідками» — світськими левицями, представницями американської еліти, секрети яких він розкрив у журналі Esquire. 

Кіногероїні, яких зіграли Наомі Воттс, Демі Мур і Хлої Севіньї, вирішують помститися письменнику за зраду їхньої довіри. L’Officiel Online розповідає про справжніх прототипів «лебідок» та як кілька розділів під назвою «Баскський півострів, 1965» із роману Трумена Капоте зруйнували його кар’єру та соціальне життя.

Наомі Воттс у ролі Бейб Пейлі у «Ворожнеча: Капоте проти лебедів»

Усі героїні з серіалу «Ворожнеча: Капоте проти лебедів» засновані на історіях реальних нью-йоркських світських левиць, гламурних ікон стилю того часу, в колі яких опинився Трумен Капоте — письменник невисокого зросту із тонким голосом, який також обожнював розкішний стиль життя. Його вбрання завжди вирізнялися вишуканістю й елегантністю, як і звички, тож не дивно, що його друзі, або радше подруги, походили з елітного прошарку.

Трумен Капоте та акторка Маріса Беренсон на вечірці, 1978 рік

Одна з його світських грандіозних вечірок під назвою «Чорно-білий бал» навіть увійшла в історію — урочистість в чорно-білому дрес-коді в готелі Plaza зібрала найексклюзивніших гостей. Серед них — Енді Воргол, Френк Сінатра, махараджа Джайпуру, перша леді США Клаудія Альта Джонсон, знана як «Леді Бьорд», Едуард VIII, який відрікся від британського престолу, та його супутниця й дружина Волліс Сімпсон. Труман Капоте був на вершині слави у світському суспільстві, аж поки не припустився великої помилки, яка обійшлася йому занадто дорогою ціною. 

Гості прибувають на «Чорно-білий бал» Трумена Капоте, 1966

До скандальної публікації в Esquire Трумен Капоте насолоджувався компанією «лебідок», як-от у супроводі Бейб Пейлі, фешн-редакторки американського Vogue та однієї з найстильніших жінок у світі того часу за версією Time. У серіалі, заснованому на книжковому бестселері «Жінки Капоте: Правдива історія кохання, зради та лебединої пісні цілої епохи», її роль виконала Наомі Воттс. Ще однією представницею кола письменника була Лі Радзівілл, молодша сестра першої леді США Жаклін Кеннеді, котру зіграла Каліста Флокгарт. Водночас акторка Демі Мур перевтілилася в Енн Вудворд, радіоакторку й модель, найменовану в 1940 році «Найкрасивішою дівчиною на радіо». 1955-го, прийнявши свого чоловіка Вільяма Вудворда молодшого за грабіжника, вона застрелила його, але суд виправдав її дії. 

Том Голландер у ролі Трумена Капоте у «Ворожнеча: Капоте проти лебедів»

 Демі Мур в ролі Енн Вудворд у «Ворожнеча: Капоте проти лебедів»

Труман Капоте, хоч і не був добре знайомим із радіоакторкою, недолюблював її. У сенсаційному  «Баскському півострові, 1965», оприлюдненому Esquire, він створив персонажку, яка нагадувала Енн Вудворд — золотошукачку, яку навмисно вбиває свого чоловіка. До публікації в журналі вона вчиняє самогубство. Після низки трагічних подій матір Вільяма Вудворда молодшого прокоментувала: «Вона застрелила мого сина, а Трумен просто вбив її, тож тепер, гадаю, нам більше не треба про це турбуватися». 

Інші героїні серіалу «Ворожнеча: Капоте проти лебедів» включають Ненсі «Слім» Кіт, світську левицю та популяризаторку спортивного й мандрівного життя, у виконанні Даян Лейн, а також вершницю й колумністку Люсі Дуглас, відому як C.Z. Guest, зіграну Хлоєю Севіньї. 

 Хлої Севіньї в ролі Люсі Дуглас (C.Z. Guest) у «Ворожнеча: Капоте проти лебедів»

Що ж так розлютило «лебідок», названих Раяном Мерфі оригінальними «Справжніми домогосподарками» в кількох розділах роману Трумена Капоте, опублікованих Esquire? Світські левиці, які довірили письменнику власні таємниці, комплекси та проблеми, стали лише матеріалом для його нової книжки «Відповіді на молитви», яка так і не була закінчена. Для прикладу, Трумен Капоте розкриває та висміює у вигаданій персонажці, прототипі Бейб Пейлі, що в її чоловіка була афера. Інші представниці його близького кола постали як вульгарні, жадібні та претензійні особистості. 

Наслідки скандальної публікації не забарилися, хоч самого Трумен Капоте попереджали про нещадну реакцію. Його відповідь на застереження була вкрай необережною: «Ні, вони занадто дурні. Вони не знатимуть, хто вони такі». Він також зазначив: «А чого вони очікували? Я ж письменник. Я використовую все. Невже всі ці люди думали, що я був там лише для того, щоб їх розважити?». Частина «лебідок» пробачили його, частина — ні. Після публікації «Баскського півострова, 1965» у Трумена Капоте виникли алкогольні й наркотичні залежності, а його психічний і фізичний стан щоразу погіршувався. Зрештою, вся книга «Відповіді на молитви», включаючи скандальні розділи, була таки опублікована — незакінчена й посмертно в 1986 році. 

Читайте також: Back to Black: що треба знати про байопік-історію Емі Вайнгауз.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).