Back to Black: що треба знати про байопік-історію Емі Вайнгауз

Искусство
30.01.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
Трагедії й геніальність легендарної виконавиці
ПОДЕЛИТЬСЯ

Голлівуд довгий час працював над створенням біографічного фільму про Емі Вайнгауз — легенду музичної індустрії, володарку шести «Ґреммі», яка зачаровувала слухачів талантом, автентичністю й чуттєвістю власного голосу та трагічно загинула в ранньому віці 27 років. Упродовж років життя співачки намагалися висвітлити безліч разів, однією з найуспішніших спроб став документальний фільм «Емі» від студії A24, що здобув «Оскар» у 2016 році. 

Новий погляд на культову співачку в стрічці Back to Black чекає нас вже цього року — з британською акторкою Марісою Абелою в головній ролі. L’Officiel Online розповідає головне про майбутній байопік — від контроверсій до складу визначної команди фільму.  

Сюжетні лінії

Згідно з логлайном фільму, глядачі побачать «яскраві роки життя Емі Вайнгауз у Лондоні на початку її ери та турбулентний шлях виконавиці до слави». Стрічка Back to Black сфокусується «на геніальності, креативності й чесності Емі, що пронизували всю її діяльність, а також на подорожі з колоритного Камден Хай-стріт у 90-х до слави й падіння “назад”». 

Маріса Абела й Джек О’Коннел на зніманні Back to Black

Back to Black обіцяє стати стрічкою, що зобразить темні сторони світової популярності та покаже емоційний світ Емі Вайнгауз. Серед очікуваних сюжетних ліній — початок кар’єри Емі Вайнгауз у Камдені, величезний успіх альбому Black to Black, складні стосунки співачки з чоловіком Блейком Філдером-Сівілом та погіршення стану наприкінці життя виконавиці через алкогольну й наркотичну залежності. 

Акторський склад

27-річна британська акторка Маріса Абела, названа зіркою «завтрашнього дня» у 2023 році журналом Screen International, зіграє Емі Вайнгауз. Вона відома роллю амбітної випускниці із заможної родини Ясмін Кари-Ханані в серіалі «Індустрія», а також появою в ролі «Барбі для підліткових розмов» в кіногіті 2023 року «Барбі». Маріса Абела, як і її кіногероїня Емі Вайнгауз, має єврейське походження. Для підготовки до ролі акторка працювала за інтенсивним графіком — постійно брала уроки з вокалу й гри на гітарі, відвідувала заняття з постановки акценту, а також мала строгий режим фізичних тренувань. 

Маріса Абела в ролі Емі Вайнгауз у фільмі Back to Black

Екранного чоловіка співачки зіграє Джек О’Коннел, відомий ролями в серіалі «Скінз» та у фільмі «Коханець леді Чаттерлей». Актор Едді Марсан зобразить батька виконавиці, а Леслі Менвілл, що зіграла дорослу версію принцеси Маргарет у «Короні», відтворить бабусю Емі Вайнгауз на екран. 

Команда фільму

Британка Сем Тейлор-Джонон, номінантка BAFTA, виступить режисеркою фільму, знана за роботою над фільмами «П’ятдесят відтінків сірого» та «Стати Джоном Ленноном». «Моє знайомство з Емі почалося, коли я закінчила коледж і жила у творчому різноманітному лондонському районі Камден», — зазначила в стейтменті Сем Тейлор-Джонон. «Я вперше побачила її виступ на шоу талантів у джазовому клубі в Сохо, і одразу стало очевидно, що вона не просто "талант"... Вона була геніальною». 

Над виробництвом самого фільму працюватимуть STUDIOCANAL, Focus Features and Monumental Pictures. Сценаристом виступив Метт Грінхол, який працював також над фільмом «Стати Джоном Ленноном» і стрічкою «Кінозірки не вмирають у Ліверпулі», останній приніс йому номінацію BAFTA. Продюсерами Back to Black стануть Елісон Оуен («До зустрічі з тобою»), Дебра Гейворд («Дитина Бріджит Джонс») і Нікі Кентіш Барнс («Мамма Міа! 2»)

Контроверсії

Попри те, що фундація імені Емі Вайнгауз підтримує створення байопіку, частина критиків і суспільства ставиться скептично до проєкту. Серед поширених аргументів проти фільму — стрічка виходить «занадто швидко» та може стати лише ще однією можливістю нажитися на спадщині виконавиці, фокусуючись здебільшого на її складному житті, а не її таланті. Вибір акторки на головну роль Маріси Абели також спричинив контроверсійну реакцію через нерелевантну зовнішність. Водночас це рішення підтримав батько Емі Вайнгауз: «Маріса — чудовий вибір на цю роль, навіть якщо вона не зовсім схожа на Емі». 

Маріса Абела та Сем Тейлор-Джонон на зніманні Back to Black

Хоч частина фанатів занепокоєна, інша — відзначає знакову команду фільму, номінантів престижних премій, та вірить у реалістичне кінозображення музичної легенди в майбутньому байопіку. Хто із них має рацію побачимо весною 2024 року, коли відбудеться прем’єра фільму Back to Black. 

Читайте також: 8 серіалів січня й лютого, які ми чекаємо з нетерпінням.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).