Виняткова фільмографія Йоргоса Лантімоса: про режисерський доробок та проблематику кінокартин 

Искусство
30.01.2024
ТЕКСТ: Андрій Доценко
ПОДЕЛИТЬСЯ
ПОДЕЛИТЬСЯ

Переможець численних нагород, зокрема «Золотий глобус» і «Золотий лев», номінант на одинадцять премій «Оскар» – фільм «Бідолашні створіння» грецького режисера Йоргоса Лантімоса – став сенсацією та переконливим претендентом на культове кіно. 

Безкомпромісний до глядача та соціальних норм, Йоргос Лантімос у своїй режисерській діяльності послуговуються сюрреалістичним зображенням маргінального світу, демонструючи назовні актуальну проблематику. Він змушує глядача виходити із зони комфорту, не дає можливості передбачити сюжет і врешті вражає. Пропонуємо детальніше ознайомитися з творчістю режисера та розібрати попередні фільми, які, безсумніву, стали винятковими зразками на мапі кінематографу. 

«Ікло», 2009 рік 

Загально відомим Йоргос Лантімос став після виходу його третього фільму «Ікло», коли у 2009 році останній здобув премію «Особливий погляд» на Каннському кінофестивалі та був номінований на «Оскар» у категорії Найкращий фільм іноземною мовою.   

Кінострічка розповідає історію про родину, де батьки ніколи не випускали трьох дітей за високий паркан будинку, повністю контролюючи їхнє життя. Вони навчали дітей помилковим значенням «небезпечних» слів, як-от море – шкіряне крісло з дерев'яними ручками. 

«Убивство священного оленя», 2017 рік 

В основу психологічного трилера «Убивство священного оленя» лягла антична трагедія Евріпіда «Іфігенія в Авліді». Звернення до античних тематик, історичного зображення притаманна режисурі Лантімоса. Його мінімалістична естетика картинки зосереджує увагу глядача на історії персонажів, не відволікаючи від сприйняття сутності. 

Конфлікт фільму полягає у виборі головним персонажем, кардіохірургом Стівеном Мерфі, між дітьми задля відновлення рівноваги, яка була порушена внаслідок його похибки, що спричинила смерть людини на операційному столі. Абсурдність ситуації гіперболізує принцип невідворотності і балансу негативу й позитиву у житті людини. 

«ЛОБСТЕР», 2015 РІК 

Режисер зображує виняткові стерильні, відокремлені від зовнішнього світу, умови. У фільмі «Лобстер» такими стало антиутопічне суспільство, яке не приймає самотніх людей: кожен, хто не має пари, має поселитися в готель, де упродовж сорока п’яти днів мусить знайти собі останню. У разі невиконання цієї умови – людина перетворюється на тварину.  Наприклад, головний персонаж, передбачаючи настання будь-яких умов, хоче стати лобстером.

Фільми Йоргоса Лантімоса сповнені символічності, що виражається крізь образи тварин, прояви поведінки яких проектується на людей.  

«Фаворитка», 2018 рік  

Режисерські роботи Лантімоса розповідають історії людей, які змушені коритися жорстким правилам, створеним суспільством загалом або ж окремими людьми. 

У фільмі вдруге з’являється акторка Емма Стоун, яка надалі зіграла головну роль у «Бідолашні створіння». Саме її персонаж зіграв ключову роль у придворній боротьбі за престол Англії початку XVIII століття.  

 

 

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).