Місце, де босоніж танцювала Бріджит Бардо, де вечеряли лебеді Капоте та де фірмові страви зберігаються в меню 125 років. Історія паризького ресторану Maxim’s

Стиль жизни
08.03.2024
ТЕКСТ: Єлизавета Бабец
ПОДЕЛИТЬСЯ
Як пережити дві Світові війни, пандемію та залишитися найгламурнішою гастрономічною точкою на карті Парижу
ПОДЕЛИТЬСЯ

Відкриваючи ресторан на вулиці Рю Рояль у 1893 році, Максим Гайяр не міг передбачити його шалений успіх та майбутню роль у світському житті Парижа. Так само як і Ейфелева вежа, Сена, Крістіан Діор і Габріель Шанель, заклад Maxim’s став тим, що невід’ємно асоціюється з усім французьким. L’Officiel Online розповідає історію ресторану, який набув популярності в «Прекрасну епоху» та залишається частиною історії Парижа дотепер.

Все почалося в 1893 році, коли офіціант на ім’я Максим покинув роботу в сусідньому барі та відкрив власний заклад Maxim’s and Georg’s разом з другом Жоржем Еверартом. Спершу ресторан подавав морозиво, а його інтер’єр мав англійський стиль. Згодом до закладу завітала акторка та світська левиця Ірма де Монтіньї, відома своїм вмінням розкішно вдягатися: з того часу двері Maxim’s почали відчинятися для найстильніших та найвідоміших гостей.

Розквіт роботи закладу припав на паризьку «Прекрасну епоху». Ресторан перейшов у власність бізнесмена Ежена Корнюша — той змінив інтер’єр закладу, розмістивши там столи з червоного дерева, шкіряні дивани, багато дзеркал, статуї з бронзи та фортепіано (чесно згадати й про куртизанок, послуги яких ініціював Ежен). У той час гостями Maxim’s ставали Жан Кокто, Марсель Пруст, Жан Буггаті та інші відомі особистості. У 1932 році власником закладу став Октав Водабль, задавши ще вищі та елентніші стандарти.

«Париж буде зруйнований того дня, коли зникне Maxim’s», — Жан Кокто, 1944.
01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ

У 1978 році ресторан зіштовхнувся з труднощами та як наслідок втратив три зірки Мішлен. Аби уникнути передачу власності в руки іноземців, Maxim’s запропонували придбати П’єру Кардену. Дизайнер, який спочатку викупив заклад задля соціальної мети, не зміг ставитися до нього як до звичайного бізнесу. П’єра захопила атмосфера Maxim’s та стала його пристрастю. Карден шукав меблі, картини, гравюри та кераміку часів «Прекрасної епохи», аби повернути ресторану його справжнє обличчя.

«Магія Maxim's полягає в тому, що його клієнти не сприймають змін: вони бачать лише постійність місця. Трохи як усі ми, хто бачить себе не змінюваним і не старіючим. Maxim's там: у нашому минулому, нашому теперішньому, нашому майбутньому. Maxim's є сильним і конститутивним елементом нашої спадщини. Maxim's є дзеркалом паризького життя», — П’єр Карден.

Гостями Maxim's ставали найвидатніші люди своїх епох, як, наприклад, Сальвадор Далі, який одного разу приніс у ресторан живого кролика. Тут до пізньої ночі босоніж танцювала Бріджит Бардо, а Джейн Біркін настільки захопилася тісненим фарфором, що намагалася пронести його крізь охоронців. Тут за вечерями збиралися «лебідки» Капоте, відомі акторки та режисери, і тут Барбра Стейзанд святкувала прем’єру фільму «Єнтл» в 1983 році.

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ

У вересні 2022 року Maxim's придбала група французької готельної та ресторанної індустрій Paris Society. На реконструкцію закладу було витрачено більше 2 мільйонів євро. Над дизайном інтер’єру працювала Корделія де Кастеллан, художня керівниця Dior Maison.

Наразі в Maxim's подають страви, які зберігаються в меню більше 125 років: Tournedos Rossini, яловича вирізка з фуа-гра, чи Sole d'Albert, камбала, обсмажена на вершковому маслі. Суп VGE з трюфелем, названий на честь президента Франції Валері Жискар д'Естена, теж залишається в меню закладу протягом десятиліть. Зараз у коктейльній карті представлені напої, які віддають шану видатній клієнтурі минулого: від Одрі Хепберн до Барбри Стрейзанд.

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ
ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).