Після «Дюни»: 7 фільмів, які варто побачити цієї весни

ПОДЕЛИТЬСЯ
Про українські 90-ті та світових легенд
ПОДЕЛИТЬСЯ

З церемонією «Оскар» завершився сезон нагород, а, отже, настав час відкрити свою увагу новим фільмам вже 2024 року. Після вірального «Баргігеймера», справжнього культурного феномену, новим стрічкам доведеться позмагатися за досягнення культового статусу. Заразом ця весна стане багатою на яскраві прем’єри, що безумовно привернуть увагу. Цієї пори на великі екрани вийдуть кілька українських фільмів — від драматичної «Цензорки» й історій дорослішання на зламі епох, як-от у «Ти мене любиш?» та в «Я і Фелікс». Водночас міжнародні прем’єри порадують байопіком про Емі Вайнгауз, романтичною драмою із Зендеєю та апокаліптичним бойовиком з Аньою Тейлор-Джой. 7 фільмів, які варто побачити цієї весни — дивіться в добірці редакції L’Officiel Online.

«Цензорка» (7 березня)

«Цензорка» — фільм, події якого розгортаються в жіночій колонії в Одесі, та який створений у копродукції Словаччини, Чехії та України. У центрі стрічки режисера Петера Керекеша молода мати Леся, яка народила первістка у в’язниці, яку населяють лише жінки — медсестри, ув’язненні й наглядачки. Жінка схвильована лише тим, чи вдасться їй зберегти опіку над дитиною. Працівниця колонії, цензорка Олена, яку зіграла справжня співробітниця пенітенціарної служби Ірина Кір'язева, спостерігає за життям Лесі і їй все важче залишатися осторонь. Світова прем’єра стрічки відбулася на Венеційському кінофестивалі 2021-го, де фільм отримав приз за Найкращий сценарій у секції «Горизонти». 

«ЕМІ ВАЙНГАУЗ: BACK TO BLACK» (11 квітня)

Історію легендарної Емі Вайнгауз, володарки шести «Ґреммі» розповість нова біографічна стрічка під назвою Back to Black. Зрежисований Сем Тейлор-Джонон («Стати Джоном Ленноном»), фільм обіцяє охопити найяскравіші роки життя співачки в Лондоні та її турбулентний шлях до слави. Стрічка також сфокусується «на геніальності, креативності й чесності Емі, що пронизували всю її діяльність, а також на подорожі з колоритного Камден Хай-стріт у 90-х до слави й падіння “назад”». Головну роль виконала 27-річна британська акторка Маріса Абела.

«Я і Фелікс» (11 квітня)

«Я і Фелікс» — дебютна ігрова стрічка української режисерки Ірини Цілик, лауреатки Національної премії України імені Тараса Шевченка та американського кінофестивалю «Санденс». Фільм розповідає історію Тимофія у 90-х і його стосунків з людьми, як-от Феліксом, співмешканцем його бабусі й колишнім контррозвідником в Афганістані, сім’єю, друзями й першим коханням, які вплинули на дорослішання хлопця. Стрічка створена за мотивами книжки «Хто ти такий?» українського письменника й військовослужбовця Артема Чеха. Роль Фелікса виконав Юрій Іздрик, український поет і прозаїк.

«Каскадер» (25 квітня)

Після яскравого року, що принесла з собою участь у «Барбі», цієї весни Раян Ґослінґ перевтілиться в досвідченого каскадера Кольта Сіверса. У кумедній, видовищній і романтичній стрічці режисера Девіда Літча («Джон Уік», «Атомна блондинка») герой потрапляє на знімальний майданчик до відомого актора Тома Райдера, в якого він свого часу був дублером. Після зникнення Тома Райдера фільму, який режисерує колишня дівчина Коліна Сіверса у виконанні Емілі Блант, загрожує закриття. Головний герой погоджується знайти актора й «врятувати» стрічку, потрапляючи в значну кількість небезпечних ситуацій.

 

«Ти мене любиш?» (16 травня)

Кохання, 90-ті в Україні й ностальгія — інгредієнти другого фільму української режисерки Тоні Ноябрьової про 17-річну Кіру, яка переходить із підліткового віку в доросле життя в той самий час, як розпадається Радянський Союз. Для дівчини, як і для людей навколо неї, багато буде «вперше» — від бунтарства до любові, розлучення батьків й реформації держави. 

«Фуріоза: Шалений Макс. Сага» (23 травня)

Фантастичний бойовик про Фуріозу (Аня Тейлор-Джой), знакову персонажку з апокаліптичного світу «Шаленого Макса»,  розповість історію її юності. У дитинстві дівчину викрали з батьківщини, Зеленого Місця Багатьох Матерів, куди вона намагається повернутися, попри випробування та перешкоди від Байкерської Орди на чолі з Дементусом. Головну роль у стрічці також зіграв Кріс Гемсворт («Тор»).

«Челленджери» (25 травня)

Зендея, Джош О’Коннор, відомий роллю зрілого принца Чарльза в «Короні» та Майк Файст із «Вестсайдської історії» — динамічний тандем трьох акторів є однією з причин переглянути «Челленджери». У центрі сюжету романтично-спортивної драми режисера Луки Ґуаданьїно знаменита тенісистка Таші Дункан, сьогодні тренерка, яка допомагає своєму чоловіку, також спортсмену. Її план працювати над кар’єрою партнера несподівано змінюється, коли виявилося, що наступний суперник її чоловіка — Патрік — в минулому його найкращий друг ікоханий тенісистки. Тепер Таші доведеться обрати, чи готова вона та якою ціною досягнути перемоги. 

Читайте також: 7 очікуваних серіалів весни: прем’єри та нові сезони улюблених шоу

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).