Інтерв'ю з креативним директором Balenciaga Демною для колекційного числа L’Officiel ART

Интервью
25.03.2024
ТЕКСТ: Олексій Нілов
ПОДЕЛИТЬСЯ
ПОДЕЛИТЬСЯ

З моменту показу Balenciaga у березні 2022 року Демна демонструє свою підтримку Україні. Тоді жовто-блакитні футболки розмістили на місцях гостей на знак солідарності. Balenciaga став одним із небагатьох домів моди, що публічно підтримав громадян України та продовжує допомагати біженцям. Офіційна платформа збору коштів для нагальних гуманітарних потреб України UNITED24 обрала Демну амбасадором для напряму ReBuild Ukraine з метою допомоги біженцям. На підтримку ініціативи, що спрощує процес пожертвувань задля ефективного розподілу коштів, були створені спеціальні худі, 100% чистого прибутку від продажу яких передано саме гуманітарному напряму ReBuild Ukraine: на оновлення доріг, мостів, лікарень і шкіл. Все для того, аби дати біженцям змогу повернутися додому й розпочати життя заново. Для колекційного видання L’Officiel ART Ukraine Демна люб’язно погодився поговорити про моду як мистецтво, музику, без якої він не може жити, та атмосферу, в якій створює свої шедеври.

Що таке мода у сучасному світі? Це все ще мистецтво чи дзеркало часу?

Гарне запитання. Чесно кажучи, я питаю себе про це щодня, коли йду на роботу. Гадаю, що мода – безумовно, інструмент самовираження. Я не впевнений, що її сьогодні можна розглядати як формальне мистецтво, тому що у загальному розумінні це створення комерційних продуктів. Маю на увазі, що який би комерційний продукт ми не створювали, його важко втілити у художню форму. Гадаю, що подібне може статися, але не сьогодні. Звісно, мода – дуже чітке відображення часу, в якому ми живемо, тому що це безпосередній інструмент для роздумів про навколишній світ. І функція, яку завжди має мода, – відображати те, що відбувається навколо.

Як мода впливає на соціальний порядок денний?

Сьогоднішня мода – частина великої системи, де ми спілкуємося через соціальні мережі. Я гадаю, що це частина соціального порядку денного. Мода стала культурою, відкритою онлайн. У певному сенсі вона справді впливає на те, як люди бачать речі, і тому вважаю, що мода відіграє важливу роль. Хоча йдеться загалом про створення індивідуальності та продаж продуктів, проте це мова, яку ми можемо використовувати, щоб озвучити безліч речей.

10 листопада 2023 року оригінальний плейліст Джей-Джея Йохансона з 30 пісень став доступним на Balenciaga Music*. Вперше треки було розміщено на спеціальній сторінці на сайті balenciaga.com. Розкажіть про вашу музичну співпрацю у цьому проєкті.

Музика – значна частина мого життя ще відтоді, як я був маленьким. Мені подобаються різні музичні стилі – все залежить від настрою та періоду мого життя. І те, що я зробив це частиною свого самовираження у Balenciaga, абсолютно природно для мене. Ми почали створювати музичні проєкти під назвою Balenciaga Music, у яких брали участь різні артисти чи люди, які мене надихають, чию музику я люблю, чиї твори слухаю. Мені завжди було цікаво, що слухають самі артисти. Хотілося б дізнатися, яка музика лунає у них удома, коли вони вихідні або мають вільний час. Я вважаю, що вони не лише слухають свою власну музику, а й хотіли б трохи розповісти про те, як вплинули інші артисти на їхнє життя. Гадаю, у кожній творчій сфері завжди є друзі та приятелі, за смаками яких люди спостерігають. І для мене ідея музичного співробітництва виникла з цікавості до того, що вони слухають. Тому ми почали складати плейлісти з різними артистами, і, приміром, останній із них – Джей-Джей Йохансон, якого мені пощастило знати особисто. Мені подобається чуттєвість його музики та те, що вона означає. Для мене було цілком природно запитати артиста, чи хоче він поділитися з нами музикою, яка надихала його, яку він слухає, коли водить машину або подорожує, коли він удома в суботу. І це справді один із моїх улюблених плейлістів, який я слухаю щодня. У ньому – дуже еклектична різноманітність музичних стилів, які також відповідають моєму смаку.

* Оскільки музика є невіддільною частиною культури та творчої сили модного Дому, музична платформа Balenciaga була задумана для того, щоб запропонувати 360-градусний досвід, що включає ретельно дібрані плейлісти, товари обмеженого випуску, ексклюзивний контент та інтерактивні кампанії. Вона представляє мікси, створені різними артистами, обраними Демною, з усього світу в різних жанрах. Цих артистів запрошують поділитися своїм музичним впливом, спільно працювати над продуктами та/або створювати оригінальні композиції, зокрема для Balenciaga. Платформа також каталогізує звукові твори, призначені для показів та інших заходів. Розробка нових технологій, як-от чипи NFC, дозволяє отримати особливі враження від прослуховування у межах цього проєкту, що постійно розвивається.

Під чию музику та в якій атмосфері ви створюєте одяг?

Це насправді залежить від настрою. Зараз на вулиці дуже сіро і почалася зима, тому я слухаю похмуріші, більш сумні треки. Зазвичай вмикаю багато Radiohead та Тома Йорка, тому що він один із моїх найулюбленіших артистів та музикантів. Отже, я сказав би, що це близько 60% Radiohead, коли працюю сам удома. Мені пощастило, що я у шлюбі з одним із моїх улюблених музикантів, BFRND. Я слухаю багато його речей. Він постійно працює над музикою. Також вмикаю Біллі Айліш, Лану Дель Рей. Іноді це може перейти до досить хардкорного габберу або чогось подібного. Але зараз я знову дуже захоплений Radiohead. Це як етап у моєму житті – коли він повертається, я слухаю їх без зупинки, доки не витримую. Потім можу не слухати їх кілька років.

Частіше за все ви працюєте вдома, у Швейцарії?

Я, звісно, багато працюю зі своєю командою у студії, але зараз також багато працюю і вдома. Мені вдалося якось організувати свою роботу, спланувати календар. Маю багато днів, коли можу працювати на відстані. Під час пандемії COVID-19 ми навчилися працювати дистанційно, і я зберіг цю форму, тому що для мене важливо мати свій особистий простір і бути на самоті, особливо на початку творчого процесу, коли дійсно потрібно заглибитись у нього і ні на що інше не відвертати увагу. На початку модного сезону я проводжу вдома багато брейнштормів та вивчаю свої книги й журнали. Коли розпочинаю роботу над новою колекцією, використовую багато нецифрових матеріалів, і, безумовно, це добре робити не виходячи з дому.

Що вас оточує у домі? Що надихає?

Музика, звісно, на першому місці. У мене є багато предметів, які занурюють у спогади. Це не коштовні речі, але саме вони стали частиною мого життя, їх я беру із собою всюди ще з дитинства. Така ідея перебувати у себе вдома, у безпечному місці – з нею набагато легше виявляти творчий підхід або неначе злитися зі своїм творчим «я» тоді, коли вам комфортно. Вдома я ходжу в боксерах або шортах, без шкарпеток, та й просто можу працювати на підлозі. Навколо мене не так багато безладу, це дуже контрольоване середовище, тому що у розгардіяші мій розум втрачає фокус, мені потрібна система. Я не люблю створювати безлад, як це роблять багато креаторів. Обожнюю, коли все розкладено і я знаю, де що знайти. Крім того, я постійно збираю книги і журнали. Не перестаю колекціонувати фотокниги, старовинні журнали тощо. Маю багато документальних книг і фотокниг, але не так багато про моду – вони мене не дуже цікавлять. Крім того, у мене багато одягу, і мені подобається компонувати речі, експериментувати. Я працюю над силуетом, формою та типами одягу, які мені подобаються. У мене великий архів Vintage Club, який я поповнюю і використовую.. І, звичайно ж, мій собака – він завжди зі мною.

Що вас цікавить сьогодні у світі мистецтва та які предмети ви вибрали для власного дому?

Мене сьогодні дуже цікавлять художники, яких, на жаль, вже немає серед живих. Є два з них, які найбільше вплинули на мене і на мою роботу. Я відчуваю, що дізнаюся про себе дедалі більше, читаючи чи слухаючи подкасти про них. Номер один – Марсель Дюшан, найважливіша для мене постать в історії мистецтва. Для мене це спосіб вирвати речі з контексту і поставити запитання, що саме він зробив на початку минулого століття. Дуже вражає, як давно він робив речі, що справді перевизначили сучасне мистецтво. Часто не можу повірити, наскільки індустрія моди відстає від мистецтва. Я вірю, що Дюшан багато зробив для того, щоб мистецтво розвивалося і було таким, як сьогодні. І номер два – Енді Воргол. Я ніколи по-справжньому не розумів і не отримував візуального задоволення від того, що він робив, тому що насправді не осягав глибини та складності роботи. Доти, доки декілька років тому буквально не став одержимим його стилем. Я також відчув багато спільного з погляду релігії, роботи, родини, бідного походження. Тому для мене Марсель Дюшан та Енді Воргол – ймовірно, найважливіші художники всіх часів. Чесно кажучи, я не можу назвати себе колекціонером предметів мистецтва. Люблю мати речі вдома, але ви знаєте, люблю на них дивитися, і вони роблять мене щасливим. Я почав збирати деякі роботи художниці Клари Ліден із Берліна. Вона мені напрочуд близька. Дуже подобається те, що вона робить, і це одна з представниць сучасного мистецтва, за якою я стежу.

Ви схильні колекціонувати речі, а не мистецтво?

Так, я колекціоную багато – надто багато! Не люблю викидати речі, тому що вони часто стають чимось дуже особистим. Можливо, це пов'язано з моїм минулим, тому що ми переїжджали з одного місця в інше, коли я був дитиною та підлітком, не маючи нічого, крім кількох валіз. Я колекціоную непотрібні речі. Наприклад, порцелянові статуетки, вінтажне мереживо. Колекціоную уніформу. Я можу годинами, а іноді цілими вихідними сидіти на eBay або інших ресейл-платформах, шукати різні типи уніформи: від шкільної до армійської чи будь-якої іншої. Мені дуже подобаються футболки із супермаркетів: деякі з музичними гуртами, які мені до вподоби, але також футболки з логотипами мереж супермаркетів чи магазинів роздрібної торгівлі. Не знаю чому, та просто люблю це! Мені подобається графіка, логотип, те, як він старіє з часом, і таке інше. Подобається все, що створено у Венеції, приміром, рококо. Я люблю всі види декоративного, дуже максималістичного антикваріату. Намагаюся шукати на блошиних ринках, коли маю час. Часто полюю на подібні речі, це частина моєї матеріалістичної натури.

Що для вас краса?

Ймовірно, це найскладніше запитання, бо краса в певному сенсі дуже суб'єктивна. Для мене краса – це все, що змушує моє серце битися частіше чи зачіпає на емоційному рівні. Це не просто гарні речі. От квіти– красиві абсолютно. Не сперечаюся із цим, але вважаю, що зів'яла, знищена квітка теж прекрасна. Скільки себе пам'ятаю, завжди шукав ту ідеальну красу скрізь, де тільки можу її знайти. Я дійсно вважаю, що світ створений так, що ми можемо знайти всю красу. Річ у тім, як ми цінуємо і як сприймаємо речі у житті. Не може бути двох людей, які сходяться на однаковій думці про ідеальну красу. Це дуже суб'єктивно та особисто. Моє уявлення про красу багато в чому пов'язане з емоціями та тим, як вони торкаються людини. На мою думку, люди створені для того, щоб цінувати красу – ось чому я так захоплююся мистецтвом й образотворчим мистецтвом загалом, бо це найпростіший спосіб оцінити красу. Мені хотілося б, щоб краса була більш очевидною для всіх, але, гадаю, іноді нам потрібно докладати зусиль, багато працювати, щоб відкрити, знайти її у тих речах, що неочевидні.|

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).