Уява та матерія: творчість італійського митця Піно Паскалі в рамках виставки Fondazione Prada

Искусство
01.04.2024
ТЕКСТ: Єлизавета Бабец
ПОДЕЛИТЬСЯ
Ретроспектива з майже 50 робіт
ПОДЕЛИТЬСЯ

Італійський художник Піно Паскалі вважав, що митець має витрачати рівно стільки ж часу на організацію виставок, як і на створення робіт для них. Паскалі досліджував взаємозв’язок скульптури та сценічного реквізиту, використовуючи в своїй творчості доступні предмети — від вати до рафії та соломи. Роботи художника вплинули на рух Арте повера — авангардний стиль XX століття, основа якого полягала в створенні мистецтва зі сміття. Як Піно Паскалі став видатним художником повоєнного часу — у новій виставці Fondazione Prada та матеріалі L’Officiel Online.

Піно Паскалі народився в 1935 році в Барі, Італія. У віці 20-ти років художник переїхав до Мілану, аби досліджувати сценографію та сценічний живопис в Академії мистецтв. Паскалі займався дизайном та рекламною ілюстрацією поки в 1965 році не відкрилися двері його дебютної персональної виставки в Galleria La Tartaruga.

Тоді Піно представив серію «фальшивих скульптур» — фігурних полотн, які здавалися абстрактними композиціями. За допомогою такого прийому художник створював пейзажі, світ флори та фауни. Складність підходу контрастувала з уявою — у цій межі роботи Піно Паскалі знаходили свою унікальність й автентичність.

 

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ

«Він створив роботи, які здалеку здаються готовими, але при найближчому розгляді виявляються зробленими із перероблених матеріалів. Він ставив питання про потенціал «підробленої» чи «імітованої» скульптури», — розповідає куратор виставки Fondazione Prada Марк Годфрі.

Вплив війни на світогляд художника проявляється в «збройній серії». Збираючи матеріали по часткам, Паскалі відтворював важку зброю. Завдяки деталізації предметів, пофарбованих в оливково-зелений колір, у руках Піно артилерія перетворювалася на велетенські іграшки, які не можуть ані стріляти, ані вбивати.

 

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ

У рамках виставки Fondazione Prada також будуть представлені фотографії художника. Зображення, створені видатними італійськими фотографами свого часу, транслюють його творчій підхід та взаємодію з власними роботами.

Усього в рамках виставки відвідувачі зможуть побачити 49 предметів, пов’язаних з коротким, проте визначним життям Піно Паскалі. Художник помер у віці 32 років в автокатастрофі напередодні відкриття власного залу на 32-й Венеційській бієнале. 

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ
ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).