Класика золотого Голлівуду: 5 фільмів із Бетті Девіс, які треба знати

Искусство
05.04.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
Перша леді американського кіно
ПОДЕЛИТЬСЯ

Експресивна, ексцентрична й розкішна — американська акторка Бетті Девіс була з тих, кого ще довго пам’ятатиме кіноіндустрія. Вона увійшла в історію за свої надзвичайні ролі в золоту добу Голлівуду, розширяючи стереотипну одномірність жіночих героїнь. Не лякаючись того, що матиме поганий вигляд, вона завзято бралася за гру негативних персонажок. Досягнення Бетті Девіс епохальні. Вона була першою з акторів — жінок і чоловіків, — хто здобув 10 номінацій премії «Оскар», серед них дві перемоги. В майбутньому її рекорд перевершить лише Меріл Стріп. Вона також стала першою жінкою-президентом Американської академії кіномистецтв. Акторку навіть називали п’ятим братом у Warner Brothers, враховуючи її успіх у фільмах студії.

5 квітня 2024-го — 120-річчя від дня народження культової Бетті Девіс. З цієї нагоди L’Officiel Online зібрав 5 фільмів з акторкою, в яких вона демонструє свою найкращу гру.

Бетті Девіс і Гері Меррілл

«Все про Єву» (1950)

Драма «Все про Єву» — голлівудська класика, яка здобула 10 номінацій (і шість перемог) на «Оскарі», чого в майбутньому зміг досягнути лише «Титанік» у 1997 році. В центрі сюжету 40-річна зірка Бродвею Марго Ченнінг (Бетті Девіс), яка має все — партнера, славу й друзів. Тодішні стандарти індустрії диктували, що героїня вже застара для сцени. Тож заздрісна та молода Єва Гаррінгтон (Енн Бекстер), «вірна шанувальниця», намагається забрати життя Марго Ченнінг собі. «Все про Єву» — це не лише історія про приховану ворожнечу, це також оповідь про те, чим жінка повинна пожертвувати заради успіху.

«Вперед, мандрівник» (1944)

Питання життєвого вибору й особистої свободи — теми, які висвітлює драма «Вперед, мандрівник», створена в часи Другої світової війни. В центрі сюжету — аристократка зрілого віку Шарлотта Вейл (Бетті Девіс), життя якої повністю контролює матір. Щоб побороти цю залежність, вона вирушає в подорож Південною Америкою, де знайомиться з одруженим архітектором. Упродовж часу, коли Шарлотта Вейл перебуває поза впливом матері, вона перевинаходить себе. Знаходить собі в собі елегантність і впевненість. Протягом сюжету перед глядачами постає емоційна буря: чи зможе головна героїня здобути незалежність? Чи чекає її щасливий фінал із коханим? Що повинно передувати: мораль чи щастя?

«Лисенята» (1941)

Владна з розкішним стилем — такою виступає у фільмі Бетті Девіс у фільмі «Лисенята». Сюжет розгортається на рубежі двадцятого століття довкола безжального бавовняного клану Хаббардів. Реґіна Ґіденс (Бетті Девіс), яка походить із цієї родини, бажає використати свого хворого чоловіка, щоб отримати гроші для нової фабрики. У своєму бажанні стати багатою вона заходить аж занадто далеко.


«Темна перемога» (1939)

У фільмі «Темна перемога» Бетті Девіс перевтілюється у молоду світську левицю Джудіт Траерн. Вона популярна та не відмовляє собі в гедоністичних задоволеннях — палінні й алкоголі. Раптово в її житті відбувається драматичний поворот: у неї діагностують пухлину в мозку. Тепер Джудіт Траерн має обрати, якими будуть її останні дні — у розвагах забуття чи достойними й відважними.

«Що сталося з Бейбі Джейн?» (1962)

Шедевр у жанрі горору «Що сталося з Бейбі Джейн?» став культовим, зокрема, через акторський склад. Головні ролі виконали Бетті Девіс і Джоан Кроуфорд — дві тодішні ікони Голлівуду, ворожнеча яких у реальному житті стала окремою легендою. Сюжет «Що сталося з Бейбі Джейн?» розгортається довкола двох забутих акторок і сестер — Бланш і Джейн. Джейн завжди заздрила Бланш, яка була кращою в акторстві. Заразом коли Бланш опинилася в колісному кріслі, Джейн вдається до екстримальної помсти над сестрою. Вважається, що саме в цьому горорі Бетті Девіс продемонструвала один із найкращих перформансів — моторошно реалістичний. 

Читайте питання: Місце, де босоніж танцювала Бріджит Бардо, де вечеряли лебеді Капоте та де фірмові страви зберігаються в меню 125 років. Історія паризького ресторану Maxim’s

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).