Від драм до хоррорів: 5 картин за участі Ізабель Аджані, вартих перегляду

ПОДЕЛИТЬСЯ
Ікона французького кіно
ПОДЕЛИТЬСЯ

Ізабель Аджані — одна з найвідоміших французьких акторок та єдина в історії, кому вдалося здобути п’ять нагород кінопремії César. Будучи музою видатних французьких режисерів, знаменитість з’являлася в головних ролях іконічних картин. На честь дня народження Анджані, якій сьогодні виповнюється 69 років, ми зібрали п’ять стрічок за її участі в різних жанрах — від історичних драм до хоррорів.

«Вбивче літо» (1983)

Брехня може загубити більше душ, ніж правда. Картина «Вбивче літо» заснована на романі французького письменника Себастьяна Жапрізо. За сюжетом фільму 19-річна Еліана намагається знайти ґвалтівників власної матері. Дівчина викриває підозрюваних чоловіків та готується до помсти, проте її розслідування виявляється не достеменним, варто лише було поговорити з рідним батьком, якого Еліана роками звинувачувала в бездіяльності.

«Історія Адель Г.» (1975)

Історична драма розповідає про життя доньки письменника Віктора Гюго, яка разом з батьком відправилася до Англії. Там вона познайомилася з британським офіцером, життя якого пов’язано з постійними роз’їздами. Спочатку Канада, потім США — Адель розуміє, що в цьому світі вона так і не знайшла ані власного місця, ані справжнього кохання. Фільм знятий за особистими замітками доньки Гюго. За роль у фільмі «Історія Адель Г.» Аджані здобула свою першу номінацію на «Оскар», що зробило її наймолодшою претенденткою на той час.

«Орендар» (1976)

Головні ролі в картині Романа Поланскі виконали сам режисер та Ізабель Аджані. Сюжет стрічки обертається довкола героя, який щойно орендував квартиру в Парижі. Згодом виявляється, що колишній орендар покінчив життя самогубством, а сусіди й власник квартири намагаються наштовхнути на це і його.

«Одержимість» (1981)

«Одержимість» — іконічний та один з найвідоміших фільмів жахів за участі французької акторки. У картині Аджані виконує одразу дві ролі, сповнених контрастів характеру та думок. Психологічна стрічка, насичена хоррор-естетикою, досліджує сексуальність та ідентичність, взаємостосунки з оточуючими та самими собою.

«Квартет» (1981)

За гру в драматичному фільмі «Квартет» Ізабель Аджані отримала приз Каннського фестивалю за найкращу жіночу роль. За сюжетом стрічки «Квартет» героїня на ім’я Марія залишається без можливостей для виживання після арешту свого чоловіка. Місцева пара, яку на екрані втілюють Меггі Сміт та Алан Бейтс, пропонує дівчині допомогу. Вона виявляється зовсім не безкорисною, адже сусід прагне, аби Марія стала його коханкою.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).