10 цитат Марселя Пруста про життя, кохання та істину щастя

Статьи
10.07.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
ПОДЕЛИТЬСЯ

Марсель Пруст зазначав, що саме лінь врятувала його від написання безлічі безталанних робіт. Одного з найвідоміших французьких письменників часто називають автором «однієї книги», посилаючись на монументальне «У пошуках втраченого часу». Аби дати життя головному герою розповіді, Пруст майже відмовився від свого життя, закрившись у кімнаті та зранку до вечора пишучи власний роман. Однак попри творчий аскетизм письменник мав жагу до хорошого життя: у вазах у його квартирі стояли троянди чи нарциси, а у кишені — зберігався ароматний тютюн.

У юності Марсель Пруст був завсідником салонів, для одного з котрих він вів світську хроніку. У віці 16-ти років письменник заповнив і власний опитувальник — світську гру, яка з вікторіанської Англії прийшла до Парижу. Уже після смерті митця жанр стане відомий як «Анкета Пруста», яку надрукують у французькому літературному журналі Les Cahiers du Mois в 1924 році.

На честь 152-річчя з дня народження Марселя Пруста редакція L’Officiel Online згадує визначні цитати письменника, частина з яких зазначалась у його відомій анкеті.

«Щастя навряд чи слугує якійсь іншій меті, окрім як зробити можливим нещастя».

«Свобода ніколи не може бути втрачена, а наука ніколи не може регресувати».

«Річ у тім, що навіть несправжня втома, особливо в людей нервових, частково залежить від того, чи поглинута втомою їхня увага і чи пам'ятають вони про своє стомлення. Людина раптово втомлюється, щойно до неї закрадається острах втоми. Аби підбадьоритися, їй достатньо про неї забути».

«Якщо мріяти трохи небезпечно, то ліки від цього не в тому, щоб менше мріяти, а в тому, щоб більше мріяти, мріяти постійно».

«Час, який змінює людей, не впливає на наше уявлення про них».

«Любов — це простір і час, виміряні серцем».

«Улюблений вислів — той, який не можна резюмувати (або переказати стисло), оскільки його найпростіший вираз являє собою все, що є найкращого, найкрасивішого і найвеличнішого в природі».

(З анкети Марселя Пруста)

«Справжня подорож полягає не в тому, щоб шукати нові ландшафти, а в тому, щоб знайти нові очі»

«Ми думаємо, що відкриваємо таємниці світу, але насправді ми відкриваємо лише наші власні таємниці»

 «— До яких вад Ви відчуваєте найбільшу поблажливість?

— До приватного життя геніїв».

(З анкети Марселя Пруста)

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).