Що почитати: 10 найкращих книг XXI століття від The New York Times

ПОДЕЛИТЬСЯ
А ще на думку Сари Джессіки Паркер і Стівена Кінга
ПОДЕЛИТЬСЯ

The New York Times зробили знаковий крок до того, щоб визначити найважливіші та найвизначніші книги нашої епохи — XXI століття. Завдяки опитуванню, в якому взяли участь понад 500 письменників, поетів, критиків і інших любителів книг, як-от Стівен Кінг та Сара Джессіка Паркер, було складено перелік ста найкращих творів, оприлюднених, починаючи з 1 січня 2000 року. 

Докладніше про десять лідерів у рейтингу, які знаменують нашу літературну добу розповідає L’Officiel Online. 

1 — «Моя неймовірна подруга» (2011)

Звання найкращої книги в рейтингу The New York Times отримав роман всесвітньо визнаної італійської письменниці Елени Ферранте. Це історія про дорослішання, в центрі якої дві подруги. Різні за характером, нерозлучні Елена й Лілу з дитинства мріяли стати багатими. А втім, життя закинуло їх на різні шляхи. Відповідальна Елена здобуває освіту, а харизматична Лілу готується до весілля та працює в сімейній взуттєвій майстерні. На тлі Італії 1950-х вони продовжують, як і у дитинстві, змагатися в тому, щоб покинути нерозумний світ диктату довкола них. Проте хто з них переможе? 

2 — «Тепло інших сонць» (The Warmth of Other Suns, 2010)

Епічна історія лауреатки Пулітцерівської премії в галузі журналістики Ізабель Вілкерсон є дослідженням міграції афроамериканців, що покинули південь заради кращого життя на півночі. Йдеться про драматичне явище, що тривало з 1910 по 1970-ті роки та змінило життя 6 мільйонів людей. 

На основі інтерв’ю з понад тисячею людей, нових даних і офіційних документів книга розповідає про міграцію крізь життя трьох унікальних особистостей.  Зокрема, Іди Мей Гладні, що у 1937 році покинула упереджене Міссісіпі заради Чикаго. Різкого й запального Джорджа Старлінга, що 1945-го втік із Флориди до Гарлема. А також Роберта Фостера, який покинув заради медичної кар’єри Луїзіану та став особистим лікарем музичної легенди Рея Чарльза. 

3 — «Вулфголл» (Wolf Hal, 2009)

Закриває трійку найкращих книг XXI століття робота Гіларі Мантел, перша жінка-авторка, що двічі отримала престижну Букерівську премію. Це вигаданий біографічний роман про Томаса Кромвеля, реального діяча XVI століття. В історії Гіларі Мантел він, син коваля-бунтівника, стає найбагатшим і найвпливовішим чоловіком у дворі короля Генріха XVIII.

4 — «Відомий світ» (The Known World, 2003)

Переможна робота Пулітцерівської премії з художньої літератури 2004 року розповідає про Генрі Таунсенда — афроамериканця, фермера й колишнього раба. Під наставництвом одного з найвпливовіших людей у своєму регіоні він стає власником власної плантації та рабів. Після смерті Генрі Таунсенда все починається розвалюватися: поневолені тікають, а світ за межами маєтку світ також руйнується. У рабство продають вільних афроамериканців, проти рабів, що роками служили, повстають, адже ходять чутки про бунт. Це історія, яка занурює в багатовимірність, яка виникла через інститут рабства.

5 — «Коректури» (The Corrections, 2001)

«Коректури» — комічно-трагічний роман-бестселер про зіткнення сьогодення, старомодного погляду на життя, психічного здоров’я та сексуальні заборони. Його сюжет розгортається довкола дружини й матері  Енід Ламберт, котра після п’ятдесяти років у цих ролях нарешті готова розважитися. Проте її чоловік має хворобу Паркінсона, а давно покинули власний дім і переживають власні катастрофи. 

Найстарший Гері, нібито найстабільніший, переконує себе та дружину, що не зазнав клінічної депресії. Інший син Чіп втратив надійну роботу, а на новій його очікують невдачі. Наймолодша донька Деніс, згідно з острахами її матері, марнує молодість і красу в романі з одруженим чоловіком. Щоб трохи розважатися, Енід Ламберт ставить перед собою надзвичайно складне завдання — зібрати всю свою сім’ю на останнє Різдво вдома.

6 — «2666» (2004)

Події посмертно опублікованого роману-шедевра чилійського письменника Роберто Боланьо розгортаються в Санта-Терезі. Це згублене містечко на мексикансько-американському кордоні, де перебувають в’язні, науковці, американський спортивний огляд, підлітка з овдовілим батьком і відлюдькуватий письменник. У цій суспільній суміші криється дещо темне: жінки та дівчата продовжують зникати.

7 — «Підземна залізниця» (2016)

У центрі жорсткого роману «Підземна залізниця» — юна рабиня Кора на тлі XIX століття в США, що зважується на втечу після серії жахливих подій. Попри брутальність світу, вона виявляє хоробрість і незламність, слідуючи шляхом своєї матері, котра стала єдиною відомою людиною, якій вдалося втекти з плантацій.

8 — «Аустерліц» (2001)

Роман німецького письменника Вінфріда Георга Зебальда розповідає павутинову історію про неназваного повідача та загадкового самітника Жака Аустерліца, що поринув у європейські ландшафти й архітектуру. Останній розповідає, як протягом десятиліть намагався дізнатися правду про своє походження. Він проходить майже всю Європу — від Лондона, Парижа, Праги до концентраційного табору «Терезієнштадт».

9 — «Не відпускай мене» (2005)

Книга Кадзуо Ішіґуро, лауреата Букерівської премії, розповідає про героїню Кеті на тлі антиутопічної Великої Британії XX століття. Це світ, де людей клонують, аби їхні двійники стали живими донорами органів. Кеті дізнається, що вона також стала частиною цього антигуманістичного експерименту, а її доля очікує від неї примирення.

10 —  «Ґілеад» (Gilead, 2004)

Книга Мерилін Робінсон, лауреатки Пулітцерівської премії, є оповіддю про преподобного Джона Еймса. Наприкінці свого життя він пише лист син до маленького сина. У своєму медитативному письмі він згадує досвід інших служителів, а саме свого батька й діда. А також спокій і примирення, що відчуває, хоч і розуміє власні обмеження й сум. Це роман про циклічність історії, віру, зв’язок у сім’ї й те, що вчить жити в сьогоденні й цінувати його.

Читайте також: Що почитати: 5 найкращих книг, щоб зануритися в історію моди.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).