Книжкове зізнання: 7 книг у бібліотеці Сари Джессіки Паркер, які варті уваги

ПОДЕЛИТЬСЯ
Важливі історії, обрані акторкою
ПОДЕЛИТЬСЯ

Сара Джессіка Паркер, зірка серіалів «Секс і місто» та «І просто так…», як і її екранна героїня письменниця Керрі Бредшоу, протягом десятиліть залишається великою фанаткою книг. Спеціально для The New York Times акторка поділилася, на її погляд, найвизначнішими творами XXI століття. То що читає Сара Джессіка Паркер? Нижче L’Officiel Online розповідає про 7 книг, які увійшли в її перелік найзнаковіших книг. 

 «Американський шлюб» (An American Marriage, 2018)

Книжка «Американський шлюб» є однією з тих, що увійшла в рейтинг The New York Times із найкращими книгами XXI століття. Це історія про двох молодят Селестіал і Роя, які втілюють «американську мрію». Він є молодим керівником, а вона художниця на порозі захопливої кар’єри. Коли обоє занурюються в рутину спільного життя, стається дещо несподіване. Чоловіка головної героїні заарештовують до дванадцяти років ув'язнення за злочин, який, як вважає персонажка, він не скоював. Через п’ять років він повернеться, водночас Селестіал знайде відраду в другові дитинства. «Американський шлюб» розповідає чуттєву історію кохання, про обставини, які не можна змінити, прийняття минулого та рух у майбутнє. 

 «Коректури» (The Corrections, 2001)

«Коректури» — комічно-трагічна оповідь про зіткнення сьогодення й старомодного, яка посіла п’яту сходинку в рейтингу The New York Times із найкращими книгами XXI століття. У центрі сюжету — Енід Ламберт, дружина й матір, яка після п’ятдесяти років нарешті готова розважитися. А втім, її чоловік має хворобу Паркінсона, а діти — давно вже не вдома й переживають власні катастрофи. Найстарший Гері переконує себе й дружину, що не зазнав клінічної депресії. Інший син Чіп переживає на новій роботі невдачі після втрати попередньої. Наймолодша Деніс, як боїться її мати, марнує молодість у романі з одруженим чоловіком. Щоб трохи розважитися, Енід Ламберт ставить перед собою непросту місію — зібрати усіх їх востаннє на Різдво вдома.

 «Жало бджоли» (The Bee Sting, 2023)

Ця трагікомедія розгортається довкола сім’ї Барнсів. Автомобільний бізнес Дікі зазнає краху, але він тим часом готується до кінця світу. Його дружина Імельда, щоб покращити фінансову ситуацію, розпродає речі. Їхня донька Кас, раніше відмінниця, шаленіє, а син Пі Джей безнадійно заборгував шкільному хулігану. У цій всій катавасії герої занадто занурені в сьогодення, щоб побачити небезпеку, яка насувається.

 «Опік» (A Burning, 2020)

Події книги про несправедливість і амбіції відбуваються в сучасній Індії довкола трьох героїв. Ці персонажі мріють про краще майбутнє, проте їхні життя змінюються, коли вони опиняються в епіцентрі наслідків терористичної атаки. 

Дживан — мусульманська дівчина, яка бажає вступити до коледжу. Проте на неї чекає можливий смертний вирок, адже її звинуватили в співпраці з терористами. Лавлі, яка хоче стати зіркою Боллівуду, має алібі, що може врятувати Дживан. Проте це коштуватиме їй всього. Заразом вчитель фізкультури, що колись навчав Дживан, отримує власний злет і стає причетним до політики. Його ж успіх пов’язаний із падінням Дживан.

 «Щиголь» (2013)

«Щиголь» — роман, що приніс його авторці Пулітцерівську премію Донні Тарт та 46 сходинку в рейтингу The New York Times із найкращими книгами XXI століття. У центрі сюжету — Тео Декер, реальний хлопчик, який вижив. Під час терористичної атаки, що трапилася в Музей мистецтва Метрополітен, гине його матір. Все, що в нього є — вартісна картина «Щиголь», яка ниткою веде його крізь нетрі життя.

«Історія спалення» (A History of Burning, 2023)

Книга «Історія спалення» розповідає історію чотирьох поколінь і трьох сестер. Вона порушує теми колоніалізму, вигнання й опору, починаючи з оповіді про чоловіка, на ім’я Пірбхай. На тлі Індії 1898 року він сідає в човен, сподіваючись на роботу, але його везуть за океан, щоб той будував залізницю для британців. Без голосу й грошей, проте з бажанням вижити, він робить неможливий вибір. Уже його онуки — сестри Латіка, Маюрі й Кія — пробивають свій шлях у майбутнє, борючись та несучи таємниці їхньої сім’ї. Через роки родина змушена знову тікати. Цього разу — в Торонто. Одного разу приходить новина, що змушує кожне покоління замислитися, на що вони готові, аби забезпечити собі місце у світі.

 «Хвиля» (2013)

«Хвиля» — мемуар, що є історією Соналі Дераніяґала, котра втратила двох синів і чоловіка під час землетрусу в Індійському океані 2004 року.  Тоді під час природної катастрофи загинуло понад 200 тисяч людей. У власній книзі вона розповідає про своє життя до трагедії, а також біль і відчай.

Читайте також: Що почитати: 10 найкращих книг XXI століття від The New York Times

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).