script async="async" src="https://securepubads.g.doubleclick.net/tag/js/gpt.js">

Два слона та три мавпи: Бенксі перетворює Лондон у зоопарк

Искусство
13.08.2024
ТЕКСТ: Єлизавета Бабец
ПОДЕЛИТЬСЯ
Повернення вуличного художника
ПОДЕЛИТЬСЯ

На вулицях Лондона активно з’являються нові трафаретні малюнки авторства Бенксі. За три дні перебування в місті художник створив серію робіт, об’єднаних анімалістичною тематикою. Редакція L’Officiel Online зібрала останні загадкові графіті Бенксі, частина з яких (спойлер!) уже знищена.

Однією з перших робіт художника, помічених на вулицях Лондона, став трафарет з трьох мавп, символізм яких відкритий для роздумів глядачів. У Мережі вже з’явилось декілька теорій, які пояснюють історію створення малюнку. Одні говорять, що мавпи мають нагадати жителям про людяність, водночас інші будують здогадки про ідею згуртованості та соціуму.

З’являється на малюнках Бенксі й горна газель, яка є національним символом Палестини, а серед інших трафаретів присутні два слона, які не доторкаються хоботами однин до одного. Останнє трафаретне зображення, можливо, відсилає глядачів до фрески Мікеланджело «Створення Адама».

Нові графіті Бенксі також містять малюнки, складні до пошуків глибокого сенсу. Так, на одній з лавок, яка торгує морепродуктами, художник намалював двох пеліканів, зайнятих споживанням риби.

Серед інших — вовк, зображений на телевізійній тарілці, яка була викрадена вже за декілька годин. Та ж доля спіткала й кішку, розташовану на старому білборді. Там вона протрималась менше доби, до того як була зірвана місцевими комунальними працівниками.

«Вона там, відкрита стихії, у владі першої людини, яка забере або знищить її. Це породжує шаленство, яке буквально рухає стіни, чи, точніше, ріже їх. Люди скаржаться на те, що її вкрали, але чи справді вона комусь належить? Існує причина, чому Бенксі не створює свої роботи в банківських голах чи вестибюлях готелів», — коментують у Мережі.

Усі арти, створені Бенксі в Лондоні, залишилися без коментарів самого автора. Перетворивши місто на зоопарк, художник надихнув зацікавлених на роздуми про втрату зв’язку зі світом природи. Згадують і про «Колгосп тварин» Джорджа Оруелла, у якому тварини символізують повстання людей проти влади.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).