script async="async" src="https://securepubads.g.doubleclick.net/tag/js/gpt.js">

Оголена ілюзія: Боб Макі — автор історичних образів Шер, Керол Бернетт, Даяни Росс та інших дів

Статьи
14.08.2024
ТЕКСТ: Єлизавета Бабец
ПОДЕЛИТЬСЯ
Bob Mackie: Naked Illusion (2024)
ПОДЕЛИТЬСЯ

Перелік тих, з ким співпрацював дизайнер з костюмів Боб Макі, можна порівняти з голлівудською Алеєю слави. Шер, Керол Бернетт, Мадонна, Барбара Стрейзанд, Даяна Росс та ряд інших дів захоплювалися модним поглядом Макі, знову й знову обираючи образи його творіння для сцени чи світських раутів. Цьогоріч в Лос-Анджелесі пройшла прем’єра документального фільму Bob Mackie: Naked Illusion, яку публіка все ще не побачила в широкому прокаті. В очікуванні картини редакція L’Officiel Online згадує про визначні досягнення дизайнера, серед яких і дев’ять премій «Еммі».

Шеріл Ледд, Боб Макі, Лінда Грей та Сід Чарісс

Боб Макі народився в березні 1939-го року в Монтерей-Парк, Каліфорнія. Дизайнер навчався в двох художніх школах, проте не завершив жодну з них. Свою першу роботу по створенню екскізів Макі отримав у Paramount Studios, де працював під керівництвом Рея Агаяна. Там Боб познайомився й з Едіт Клер Хед, володаркою восьми премій «Оскар» в номінації «Найкращий дизайн костюмів».

Згодом талант Боба Макі помітив французький кутюрьє Жан Луї, який довірив юному дизайнеру створити ескіз для знаменитої сукні Мерилін Монро для виконання пісні Happy Birthday на дні народженні тодішнього президента США Джона Кеннеді.

Боб Макі тримає ескіз для костюма Елтона Джона

Звідси починається історія яскравих співпраць дизайнера з голлівудськими знаменитостями. На початку 60-х років Боб Макі став штатним дизайнером у шоу Керол Бернетт, для якої створив близько 16 000 костюмів за 11 років існування проєкту.

Співачка Шер на Met Gala, 1974 рік. Боб Макі за кулісами шоу resort — 1985, фото: WWD

Багаторічна сумісна робота пов’язкує Боба й з Шер, яка вдягала образи дизайнера для виступів та публічних заходів. Для Met Gala 1974-го року Макі створив напівпрозору сукню, розшиту пір’ям, камінням та лелітками. Вже наступного року дизайнер знову відрізнився далеко не останньою, але яскравою співпрацею з Шер для її однойменного вар’єте, вперше представленого на шоу Бернетт.

Боб Макі та Лінда Грей, 1984 р.

«Я ніколи не хотів бути модельєром. Я просто хотів бути художником з костюмів», — розповідав Макі. Не дивлячись на це, за свою кар’єру Боб проводив шоу ready-to-wear, на подіумах яких з’являлись моделі в розшитих сукнях. Бісер, пір’я та стрази: художник оголював їх, наділяв шармом та безперечним гламуром, щоразу підтверджуючи своє неофіційне звання «Султана блискіток».

Постер фільму Bob Mackie: Naked Illusion (2024)

Від Ракель Велч, Лінди Грей та Даяни Росс до Зендаї, Шерон Стоун, Бейонсе та Мадонни — ресурс натхнення Боба Макі продовжується, а його результат модна публіка спостерігає на червоних доріжках і сьогодні. У документальному фільмі Bob Mackie: Naked Illusion з’являться знаменитості (у тому числі Шер та Керол Бернетт!), які неодноразово співпрацювали з дизайнером. Судячи з синопсису стрічки, картина розповість про історію створення найзнаковіших образів з перших вуст та архівних записів.

Дата широкої прем’єри Bob Mackie: Naked Illusion все ще залишається невідомою.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).