script async="async" src="https://securepubads.g.doubleclick.net/tag/js/gpt.js">

Подружжя Лаланн: барний стіл для Іва Сен-Лорана, стільці-вівці та почуття гумору, яке об’єднало двох геніїв

Статьи
19.09.2024
ТЕКСТ: Єлизавета Бабец
ПОДЕЛИТЬСЯ
Les Lalanne
ПОДЕЛИТЬСЯ

Своє перше приватне замовлення подружжя Лаланн виготовили для квартири дизайнера Іва Сен-Лорана, для котрого згодом ті створять золоті бюсти з колекції Haute Couture 1969 року. Пару об’єднало почуття гумору, яке зачарувало мистецький світ. На створення чудернацьких скульптур художників надихала ботаніка: Клод цікавилася флорою, а Франсуа-Ксав'є — фауною. Яким був казково-сюрреалістичний всесвіт французького дуету Les Lalanne, розповідає редакція L’Officiel Online.

Клод та Франсуа-Ксав’є Лаланн. Фото: архів сім'ї Лаланн

Подружжя познайомилося в 1952 році, з чого почався відлік творчості одного з найдинамічниших та найталановитіших мистецьких дуетів ХХ століття. Свою першу спільну виставку Клод та Франсуа-Ксав’є провели в паризькій галереї Galerie J., де об’єднали предмети побуту та юмористичне мистецтво. Експозиція «Зоофіти» принесла парі світову славу, впізнаваність та, що не менш важливо, комерційний успіх.  

Клод та Франсуа-Ксав’є об’єднувало почуття гумору, а ще — думка про функціональність мистецтва. Подружжя вважало, що те має бути частиною повсякденного життя: Лаланни кидали виклик кордонам між мистецтвом та дизайном інтер’єру, чим приваблювали колекціонерів та світську публіку.

Pomme d'Hiver, Клод Лаллан. Капуста на ніжках, яку цитує Серж Генсбург

Серед таких — Серж Генсбург. Творчість дуету надихнула його на створення концептуального альбому The Man at the head of brass, у піснях якого Генсбург цитує найвідоміші роботи подружжя Лаллан. До інших прихильників творчості Les Lalanne належали Карл Лагерфельд, архітектор Пітер Моріно, Жак Гранж та інші поціновувачі мистецтва.

Для Іва Сен-Лорана та його партнера П’єра Берже Клод та Франсуа-Ксав’є виготовили барний стіл з латуні, мельхіору та кришталю. У 2009 році на аукціоні Christie's він був проданий за €2 753 000, що майже в 15 разів перевищувало його оціночну вартість.

Проте найвідомішою роботою пари залишаються стільці-вівці, натхненні «Одіссеєю» Гомера. З 2018 року вони належать колекціонеру та арт-директору Tiffany & Co Ріду Кракоффу, який придбав їх на аукціоні Sotheby's за $ 1 215 000.

«Одного разу мені спало на думку, що було б смішно вторгнутися в цю велику вітальню зі стадом вівць. Зрештою, простіше мати у квартирі скульптуру, ніж справжню вівцю. І ще краще, якщо на ній можна сидіти», — розповідав Франсуа-Ксав'є.

Клод та Франсуа-Ксав’є Лаланн. Фото: архів сім'ї Лаланн

За винятком деяких робіт, подружжя творило окремо, незважаючи на спільне ім’я. Франсуа-Ксав’є помер у 2008 році, а Клод творила до кінця життя, яке завершилося в 2019 році. Художниця так і не повернулася до створення ювелірних робіт, з яких розпочинала свою кар’єру, зосередившись на дизайні побутових предметів мистецтва та продовжуючи вносити спадок у спільну зі Ксав'є справу.

Yves Saint-Laurent, Haute Couture 1969

До сьогодні роботи дуету залишаються невичерпним джерелом натхнення для творчості сучасних митців. Золоті торси, які вперше з’явились в кутюрній колекції Лорана, цитували Givenchy, Loewe, наприклад, у колекції spring-summer — 2022, та інші модні бренди.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).