Кінематографічна сила символів: JAMALA презентує кліп ARAFAT DAĞINDAN

Новини
27.09.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
Історія народу в минулому й сучасності
ПОДЕЛИТЬСЯ

Українська співачка JAMALA представила першу відеороботу на одну з пісень альбому кримськотатарської музики QIRIM — ARAFAT DAĞINDAN. Режисером понад шестихвилинного кліпу виступив Герман Нєнов, український креативний директор на «Євробаченні-2023».

За словами JAMALA, для неї композиція ARAFAT DAĞINDAN — одна з найкрасивіших і найвіртуозніших пісень не лише з альбому QIRIM, а й серед усіх пісень світу. Як під час запису пісні, так і знімання кліпу, співачка та її команда зіштовхнулися з труднощами.

«Коли ми записували альбом QIRIM, я залишила цю пісню чи не наостанок», — говорить виконавиця.

«Починаємо запис. Раптом обладнання вимикається вперше за три дні роботи. Музиканти схвильовано кажуть, що зіграти її неможливо, запитують: “Джа, про що це? Ця пісня просто зривається з землі”. Але нарешті я щаслива, що ви можете не тільки почути, а й побачити відео на цю пісню, яке, на мою думку, таке ж сильне за своїм змістом та символами, як і сама композиція».

Знімання кліпу ARAFAT DAĞINDAN тривало добу. У відеороботі зображені архівні родинні кадри співачки. Для JAMALA, що народила три місяці тому третього сина, знімання відеороботи виявилося викликом.

«По-перше, зізнаюся, фізично для мене було дуже складно витримати такий шалений ритм, враховуючи кількість нічних повітряних тривог, а також малюка на руках. Це робить повноцінний сон для мене найбільшою мрією», — каже співачка.

«По-друге, я на грудному вигодовуванні, і потрібно було вчасно встигати погодувати Аліма в коротких перервах між зміною сцен та переодяганням. Все ж неймовірна підтримка мого чоловіка Бекіра, команди та складена й чітка робота всієї знімальної групи на чолі з Германом Нєновим уможливили це знімання».

Відеоробота сповнена багатьох символів. Паломництво, зображене в сценах у пустелі, відсилає до сходження мусульманами на священну гору Арафат.

Про це йдеться й в самій композиції ARAFAT DAĞINDAN — старовинній народній пісні з Акмесджиту (Сімферополя). Паломництво у кліпі також символізує кримськотатарський народ, який шукає своє місце, бо його знову насильницьке прогнали з дому. 

«Дія кліпу розгортається у трьох паралельних лініях — лінія паломництва цілого народу, лінія паломництва кожної окремої душі та лінія сходів чистоти, так звана лінія вибору, перед якою рано чи пізно опиняється кожна людина», — ділиться Герман Нєнов. «У цьому кліпі також є дуже багато посилань до історії кримськотатарського народу, до особистої історії Джамали».

Як говорить режисер, кліп відсилає й до пісні JAMALA «1944». Зображення дерева у відеокліпі на останню підштовхнули його створити сцену зі зрубаними деревами.

«Це символ зрізаного покоління кримських татар, коли вони були вимушені емігрувати у світ, як через депортацію у 1944 році, так і зараз; історія повторюється», — говорить Герман Нєнов. «JAMALA тут постає монументальним образом. Вона, попри все, продовжує триматися коріння та нести пам’ять про свій народ, як воїтелька».

Автором костюмів у відеороботі став Юрій Жуйков, що вже раніше співпрацював із JAMALA. Для кліпу він розробив три різні образи.

Перший продовжує стилістику всього альбому QIRIM та виконаний у такій же колірній палітрі. Другий образ — зі своєрідними щитами в сцені «Болі та руйнування». Він зображає JAMALA як воїтельку, яка стоїть та захищає свій народ та його історію, навіть якщо все руйнується. Третій образ, білий, сповнений руху, чистоти та очищення. 

Читайте також: За Прустом. Джамала

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).