Історія знаменитих суконь: рожевий костюм Жаклін Кеннеді

Статьи
28.07.2023
ПОДЕЛИТЬСЯ
28 липня 1929 року народилася Жаклін Кеннеді. Рожевий костюм, у який була вдягнена перша леді під час вбивства Джона, назавжди увійшов в історію.
ПОДЕЛИТЬСЯ

 

22 листопада Джон і Жаклін Кеннеді приземлилися в аеропорту Лав-Філд у Далласі, куди президентське подружжя прибуло на офіційний прийом. Пара сіла на заднє сидіння відкритого автомобіля, а на двох передніх розмістилися губернатор Техасу Джон Конналлі та його дружина Неллі. Коли по кортежу відкрили вогонь, Жаклін не одразу зрозуміла, що сталося: звук, який вона почула, дівчина прийняла за вихлоп мотоцикла. Однак за тим протягом кількох секунд пролунало ще кілька пострілів, останній з яких влучив Кеннеді просто в голову. До речі, єдине відео, що закарбувало смерть Джона Кеннеді, належить Абрахаму Запрудеру, вихідцю з українського міста Ковеля, який зафільмував 26 останніх секунд із життя президента.

Того дня Жаклін була в рожевому костюмі з букле і капелюшку в тон; багато джерел запевняють, що це було вбрання Chanel. Однак насправді костюм був лише зшитий з тканини, створеної для французького дому, а зробили його в Америці - автором виступив бренд Chez Ninon. Річ у тім, що Джон наполягав, щоб його дружина підтримувала вітчизняного виробника, і та як компроміс відшивала на фабриках США одяг за європейськими лекалами. Таким чином, можна сказати, що Жаклін Кеннеді, за великим рахунком, носила підроблений Chanel.

Кров Джона Кеннеді заляпала весь костюм його дружини - пізніше, протягом дня, Жаклін навідріз відмовлялася переодягнутися або змінити вбрання, мотивуючи це тим, що хоче, щоб убивці бачили, що зробили з Джоном. Не зняла Кеннеді костюм і коли дивилася, як новий президент Ліндон Джонсон складав присягу в президентському літаку. Пізніше дружина Джонсона згадувала про те, яке це було пронизливе видовище - елегантна, бездоганно вдягнена жінка, чий костюм вкривали плями крові. Коли прибула труна з тілом Джона Кеннеді, Жаклін вклала йому в руку свою обручку зі словами про те, що більше в неї немає нічого.

Наступного ранку після смерті чоловіка Жаклін зняла костюм - і більше не бачила його. За кілька місяців піджак, спідницю, туфлі і панчохи передали в Національне управління архівів і документації в Меріленд. Відтоді його не прали - і до сьогоднішнього дня на одязі Жаклін залишилися сліди крові Джона Кеннеді. Нині комплект зберігають у контейнері за специфічних показників температури та вологості - завдяки цьому костюм перебуває в ідеальному стані. На жаль, 2003 року дочка Жаклін Керолайн Кеннеді підписала документ, згідно з яким костюм не виставлять на загальний огляд ще щонайменше 100 років.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).