«Картон. Дерево. Камінь»: в Грузії відкрилася виставка українського художника Олександра Животкова

Искусство
30.01.2018
ТЕКСТ: Валентина Клименко
ПОДЕЛИТЬСЯ
ПОДЕЛИТЬСЯ

26 січня в Національній галереї Грузії імені Дмитра Шеварднадзе за келихом кахетинського вина Kisi можна було зустріти і співвласницю Helen Marlen Group Оксану Кавицьку, і посла Італії в Україні в 2000-2004 роках Йоланду Брунетті, і знаменитого грузинського сценографа Теймураза Мурванідзе, і директора Національного музею Грузії Давида Лордкіпанідзе, і посла Франції в Грузії Паскаля Моньє, і посла Грузії в Україні в 2013-2017 роках Міхеїла Уклебу, і київського ресторатора та депутата Київради Сергія Гусовського. Відкривали виставку українського художника Олександра Животкова «Картон. Дерево. Камінь».

У чотирьох залах галереї до 25 лютого експонуються понад 50 робіт, створених художником за останні п`ять років: цикли «Дороги», «Київ. 2014», Motherboard, «Варіації з каменем» і «Аз воздам». Останні п’ять років Животков співпрацює зі Stedley Art Foundation, засновниця фундації Стелла Беньямінова не раз декларувала готовність популяризувати творчість українських художників в світі і почала з Грузії. Олександр Животков вважає Грузію своєю другою Батьківщиною: «Тут мій другий дім. Я почав писати її ще до того, як вперше тут опинився. Дерево і камінь в моїх роботах з'явилися саме завдяки Грузії, знайомству з її давньою і надзвичайно сильною культурою». Стилістика робіт Олександра Животкова, скупість кольорів, іконна символічність зображення, міфологічна і біблійна тематика справді близькі вибагливому грузинському глядачу. До речі, Животков брав участь у монтуванні виставки, але за день до вернісажу повернувся в Київ – він вважає, що не художник має говорити з публікою, а його роботи.

Виставка триватиме до 25 лютого. Ймовірно, наступною країною, де Stedley Art Foundation представить цей проект, буде Італія. Принаймні англомовних каталогів для міжнародних виставок надруковано вдосталь.

Сергей Гусовский Стелла Беньямінова (засновниця Stedley Art Foundation), Ніно Сухішвілі (керівник національного балету Грузії), Кетуся Ігнатова, Єка Уклеба Антоніо Енріко Бартолі (Діючий Посол Італії в Грузії), Гетц Йоланда Брунетті (Посол Італії в Україні, 2000—2004), Нансі Мілезіс Романо Міхеїл Уклеба (Посол Грузії в Україні, 2013—2017), Джемал Інаішвілі (президент Конфедерації Торгово-промислових палат Азіатсько- Тихоокеанського регіону), Стелла Беньямінова, Ніно Чантурія, Катерина Шнайдер Давид Лордкіпанідзе (генеральний директор Національного музею Грузії) Оксана Кавицька, Ірина Скрипник Ольга Балашова (кураторка виставки) Ніно Чантурія, Тамара Убері, Людмила Березницька Гетц Йоланда Брунетті (Посол Італії в Україні, 2000—2004), Нікола Франко Баллоні
ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).