Розстріляне Відродження: дивимося трейлер фільму «Будинок “Слово”. Нескінчений роман»

Новини
21.03.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
Драма українських літераторів
ПОДЕЛИТЬСЯ

Вийшов офіційний трейлер художнього фільму «Будинок “Слово”. Нескінчений роман» — історії драм українських письменників доби розстріляного Відродження. Стрічка режисерства Тараса Томенка розповість про реальну подію у житті вітчизняних літераторів, яких зібрали під дахом одного дому в Харкові та змусили працювати на благо радянської системи.

«Фільм розповідає про те, як комуністичний рай перетворюється на справжнє пекло з репресіями, розстрілами, втраченими мріями та життями. Історія заснована на реальних подіях. Хвильовий, Курбас, Яловий  — ми завжди пам'ятатимемо не тільки їх талановиті твори, але й трагічні долі», — так описують картину її творці.

Харківський будинок «Слово» був збудований наприкінці 1920-х років, у ньому оселилися видатні українські письменники, як-от Остап Вишня, Микола Хвильовий, Лесь Курбас і Микола Яловий. З арештом останнього у травні 1933 починаються репресії проти вітчизняних діячів культури, що отримають назву розстріляного Відродження. 

Ігровий фільм «Будинок “Слово”. Нескінчений роман» виступить продовженням документальної стрічки Тараса Томенка «Будинок “Слово”», що у 2018 році здобула кінопремію «Золота дзиґа». «Над цим проєктом я з командою працював понад 10 років. І недаремно», — зазначав режисер. «Це довга і непроста дорога повернення письменників “Розстріляного Відродження” із небуття». 

Світова прем’єра «Будинок “Слово”. Нескінчений роман» відбулася на 37-му Варшавському кінофестивалі 2021-го. В Україні стрічка дебютувала на кінофестивалі «Миколайчук OPEN» у червні 2022 року.

В українському прокаті «Будинок “Слово”. Нескінчений роман» буде доступним із 9 травня.

Читайте також: Розквіт книгарень в Києві: мапа літературних Парфенонів міста

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).