Три маршрути: гід по Brave! Factory Festival — 2018

Искусство
23.08.2018
ТЕКСТ: Андрей Тымчишин-Валевский
ПОДЕЛИТЬСЯ
ПОДЕЛИТЬСЯ

 Київ вперше дізнався про "Брейв" минулого року. Дізнався про ажіотаж та неочікувані черги на вході, про крутих виконавців з усього світу, про сповнений новими звуками столичний завод “Метробуд”. Про те, що у нас можна і треба робити фестивалі нового зразка, де тисячі киян та іноземних гостей танцюватимуть, не зупиняючись ні на мить.

Команда Closer створила унікальну подію — в короткий термін ревіталізували старий індустріальний комплекс, сформували винятковий лайнап і подарували Києву "Брейв". Який цього року повертається з новими силами, шістьма сценами та артистами, список яких гарантовано вибиває сльози щастя у меломанів.

Brave! Factory — 2018 стартує вже цієї суботи, а ми ж підготували вам невеличкий гід, пропонуючи відвідати по 8 виступів у трьох умовних “номінаціях”. Кожна з яких ні до чого вас не зобов’язує, але допоможе не загубитись в шести сценах та десятках виконавців.

 

* Майте на увазі, що деякі сцени працюватимуть тільки вночі (Angar та Cement), а локація Garden відкриється тільки вранці в неділю. Що ж стосується ще трьох сцен — Depo, Container, Topka, — то там нестиметься з вечора суботи і аж до завершення фестивалю. Буде гаряче!

 

Для тих, хто любить динамічну музику

Добірка для тих, хто не збирається зупинятись ані на мить 

 

Вночі

 

Chris Liebing (04:30 — Angar)

Кріс Лібінг — один із безперечних хедлайнерів фестивалю, батько шранцу (німецької варіації hard techno), успішний продюсер та рушійна сила лейблів CLR та Spinclub Recordings. Його виступи — саме та унікальна атмосфера великих рейвів, яку ви зможете відчути вже цими вихідними. І так, буде жорстко, попереджаємо.

 

Kangding Ray live (06:00 — Topka)

За псевдонімом Kangding Ray ховається француз David Letellier.  Продюсер, який вже багато років успішно досліджує неосяжний простір між класичним техно та експериментальною музикою. В його арсеналі — особливий підхід до саунд-дизайну, схильність до складних музичних структур та хвилі енергії, які накочуються на танцпол немов цунамі. До речі, Давід часто виступає у легендарному берлінському клубі Berghain. А туди аби кого не пускають.

 

DJ Bone (07:30 — Angar)

DJ Bone — один з найповажніших представників детройтського техно. Класична музика Міста Моторів вже дуже багато років не поступається своїми позиціями, а останнім часом інтерес до “детройту” тільки зростає. Так що приїзд Еріка Дюлана (справжнє ім’я артиста) безперечно стане справжнім святом. Принаймні на тих кілька годин, коли він розриватиме "Ангар" на шматки.

 

Tolkachev live (09:30 — Angar)

Думаємо про українське техно — одразу ж згадуємо дніпрянина Станіслава Толкачова. Одного з тих, хто зумів максимально просунутись на міжнародній сцені та не збирається зупинятись у цьому процесі. Невтомний експериментатор, дослідник все того ж детройтського техно та класичної німецької сцени 90-тих, любитель IDM, успішний продюсер — це все Толкачов.

 

Вдень

Binh + Nicolas Lutz (12:00 — Topka)

Germann Nguyen, краще відомий публіці під псевдо Binh, протягом багатьох років успішно утримує резидентуру ще однієї берлінської танцювальної Мекки — Club Der Visionaere. На пару з Vera, Maayan Nidam, Onur Özer, Evan Baggs і насамперед зі своїм старим другом Nicolas Lutz. Власне, з останнім вони й зіграють b2b-сет під час денної програми "Брейва". Безперечно, одна з головних подій фестивалю.

 

Anna Haleta & Savage (19:00 — Container)

Улюбленці столичної клубної публіки та один з кращих b2b-сетів, які ви зможете почути на фестивалі. Анна Халета протягом останніх 14 років планомірно розвивала нічну сцену Тель-Авіва і звикла творити справжню магію на танцполі. А допомагатиме їй в цьому український enfant terrible Alex Savage — разом їм чудово вдається прямо на ходу створювати фантастичні музичні полотна, вправно балансуючи між стилями та емоціями натовпу. Класичної нічної жорсткості Кріса Лібінга не обіцяємо, але ноги бережіть.

 

Borys (20:00 — Topka) 

Минулого року британський незалежний журнал Crack Magazine вніс резидентів "Клоузера" Borys та Noizar в топ-50 кращих діджеїв світу, віддавши їм 29-ту позицію рейтингу. Критерії відбору були простими: обирались ті виконавці, які “прямо зараз створюють відчуття справжньої ейфорії на танцполі”. От ми якраз про це ж — ейфорія гарантована.

 

DJ Stingray 313 (21:30 — Container)

Ну а завершити марафон краще виступом DJ Stingray 313. Свою кар’єру Sherard Ingram починав у все тому ж Детройті — був активною частиною другої хвилі “детройту”, товаришував з Карлом Крейгом та Drexciya. Останні, до речі, є одним із найвпливовіших гуртів американського експериментального техно. І саме вони подарували Шерарду псевдонім та ідею з масками-балаклавами під час виступів — Інграм банально не знімає їх.

 

Для тих, хто любить пом’якше

 Добірка для тих, хто хоче більшої мелодійності та гармонії. І готовий деколи просто слухати, а не занурюватись в танцювальний вир.

 

Вночі

Pantha Du Prince live (22:45 — Container)

Німець Pantha Du Prince, він же Хендрік Вебер, — чудовий вибір для всіх, хто обожнює досліджувати музику як явище та не боїться тотальної суміші стилів. Вебера хлібом не годуй, дай тільки заміксувати воєдино елементи шугейзу, мінімал-техно, хаусу та темного як ніч ембіенту. Однак результат виходить максимально приємним та навіть ніжним. Під цю музику не танцюватимеш всю ніч, але емоцій та запитань буде більш ніж достатньо.

 

Monoconda live (23:50 — Cement) 

Киянин Олександр Філоненко вже давно зарекомендував себе як один з найталановитіших композиторів та саунд-продюсерів української інді-сцени. Згадати хоча б його попередній проект Tape Flakes — було справді цікаво та оригінально. Однак минулого року гурт, на жаль, припинив своє існування, а Олександр одразу ж анонсував новий проект Monoconda. Для "Брейва" Філоненко готує повноцінний лайв — і це справді варто почути.

 

Floating Points live (02:05 — Cement)

Sam Shepherd — академік від музики. По-перше, він дипломований нейронауковець та епігенетик. Тобто людина, яка глибинно вникає в основи людської життєдіяльності та постійно досліджує зв’язок нашої свідомості та навколишньої реальності. Накладає це відбиток і на його музику: Шепард — талановитий мультиінструменталіст та продюсер, який дуже часто сам же записує абсолютно всі партії у власних творах. Зокрема, одного разу він успішно виступив в якості ансамблю з 16 музикантів, міксуючи шалене розмаїття стилів — від джазу та диско до техно з хаусом.

 

Fred P (06:00 — Depo)

Фред Петеркін вже багато років є одним із головних діячів хаус-сцени Великого Яблука. Зрештою, це не викликає подиву. Fred P виріс в Нью-Йорку і з ранньої юності був частиною сцени, танцюючи в усіх культових клубах міста та поступово створюючи власну музику. Для Fred P притаманний максимально мелодійний хаус, джазово-орієнтований та глибинний. Саме те, що потрібно для танців на світанку.

 

Вдень

 Apollonia (09:00 — Depo)

Формула успіху Apollonia проста. Беремо трьох паризьких продюсерів — Shonky, Dan Ghenacia та Dyed Soundorom. Створюємо однойменний імпринт та музичний проект. Замішуємо “білий” соул, ритм-н-блюз, чиказький хаус та електро. Отримуємо гарантований результат і захоплення фанів по всьому світу. Приємно, що формація завжди успішно виступає на майданчиках будь-якого рівня — від невеликих клубів до масштабних фестивалів. "Брейв" не виключення — ранок в Depo буде гарячим.

 

Zolaa. live (17:00 — Container)

Zolaa. (саме так, з крапкою) — київський продюсер, один з резидентів лейблу Kiev House та чергове підтвердження того, що в Україні можуть створювати якісну й актуальну електронну музику. Хаус в тому числі. 

 

Melina Serser (17:00 — Garden)

Меліна Серсер їде до Києва з далекого Монтевідео, столиці Уругваю. Саме там протягом останніх п’яти років вона провадить свої експерименти на стику даунтемпо, електро, тріп-хопу, фанку та етнічних афроамериканських ритмів. Панянка Серсер славиться як винятковий селекціонер, кожного разу підбираючи для своїх сетів справді унікальні композиції. Чудовий варіант для передвечірнього чілу.

 

Pahatam & Ivan Dorn (18:00 — Depo)

Так-так, ми не шуткуємо, саме Іван Дорн. Він давно зарекомендував себе як максимально різносторонній музикант та впевнено почуває себе, заграючи з купою стилів — від класичного хаусу до британського геріджа. На "Брейві" він гратиме back 2 back зі своїм хорошим другом та частиною Дорнобанди — DJ Pahatam. Останній, до речі, окрім співпраці з Дорном, видає на-гора максимально якісний хаус на лейблі Kiev House.

 

 

Для тих, хто вперше

Добірка для тих, хто ще толком не був на великих електронних фестивалях та не особливо досліджував “цифрові” музичні стилі.

 

Вночі

Claro Intelecto live (00:30 — Angar)

Британець Mark Stewart у своїх інтерв’ю традиційно зізнається у винятковій любові до класичного британського warehouse техно. Однак це не заважає йому загравати і з даб-мінімалізмом, який гармонійно накладається на ритміку чиказького хаусу та зливається в екстазі з класичним “детройтом”, виступаючи під монікером Claro Intelecto. Марк задоволений, фанати в захваті. 

 

DVS1 (01:30 — Angar)

Ну а далі можна спробувати чогось жорсткішого. Зак Хуторецький, хоч і народився 1976-го в Санкт-Петербурзі, є істинним дитям рейв-сцени американського Середнього Заходу. Курсуючи між Міннеаполісом та Нью-Йорком, він вже у 18 років організовував андеграундні вечірки, паралельно працюючи з власним матеріалом. Зараз на плечах Зака власний клуб в Міннеаполісі, два лейбли — Hush та Mistress, а також одна з найбільших у світі колекцій техно-вінілу. 

 

Yves Tumor (02:00 — Topka)

Yves Tumor — сольний проект цікавого та неординарного музиканта Шона Л. Боуї. Абстрактна та незвична суміш ембіенту, ледь вловимого r’n’b, фанку та чорт ще знає чого. Зрештою, воно й не дивно з огляду на те, що достовірне ім’я артиста невідоме, де живе Шон — теж незрозуміло. Чи то в Турині, чи в Лос-Анджелесі, чи в Берліні.

 

Voin Oruwu live (06:30 — Cement)

Дмитро Авксентьєв, без сумніву, один із найплодовитіших українських продюсерів, краще знайомий публіці під псевдо Koloah. Цього року на "Брейві" він виступатиме з лайвом нового проекту Voin Oruwu — свого роду експериментом з пошуку музичних форм. Музика Воїна Оруву натхненна науковою фантастикою та подорожами до паралельних світів, дуже цікава та кінематографічна.

 

Вдень

Jane Fitz + Carl H (23:30 — Depo)

Джейн Фітц належить до тієї когорти диск-жокеїв, про яких можна писати книги. Більш ніж 20-річний досвід виступів та схильність до глибинної селекції дається взнаки — сети Джейн можна вивчати окремим курсом в консерваторії. Музику Джейн неможливо описати якимось одним терміном — вона вправно поєднує старий ейсід з модерновим техно, приправляючи це все ембіентом та джазом. Цього ж року Фітц на "Брейв" з підкріпленням в особі ще одного знаного британського селектора Carl H.

 

Alexandra (15:00 — Container)

Знову румуни! Фраза, яка вже давно стала мемом у вузьких колах. Особливо в часи, коли так зване “румунське техно” домінувало на східноєвропейських танцполах. Однак румунська електронна сцена — це не тільки похмурі чоловіки в темному одязі, які грають багатогодинні медитативні сети. Alexandra суттєво вирізняється з когорти земляків та славиться максимально енергійними та різноманітними сетами, видаючись на хайповому берлінському лейблі Melliflow та водячи дружбу з мастодонтом “руминки” Petre Inspirescu. Не прогавте.

 

Pavel Plastikk (16:00 — Depo)

А після сету Alexandra прямуйте в Depo, де правитиме бал Pavel Plastikk — резидент формації LOW Party та один з апостолів українського диско-хаус-крусейду. Звісно, що цими стилями виступи Павла не обмежуються: він вправно подорожує десятиліттями музичної танцювальної спадщини, створюючи справді виняткову атмосферу. 

 

Timur Basha & Karine (17:00 — Topka)

Ну і якщо ви жодного разу не були в Closer, то обов’язково відвідайте спільний сет резидентів цього столичного клубу Timur Basha та Karine. Багато хто скаже вам, що власне вони і є квінтесенцією всього того танцювального щастя, яке кожних вихідних розквітає на Нижньоюрківській, 31.

 

Епілог

Якщо ви таки дочитали до цього місця, то знайте, що не музикою єдиною. Brave! максимально цікавий як явище, тектонічна зміна культурного ландшафту столиці. І організатори не тільки підготували для всіх гостей чудовий лайнап, а й саме зараз роблять живі галереї, розміщують на території десятки арт-об’єктів, які створюють українські та міжнародні митці.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).