Кохання, що з'єдналося на небесах. Історія у фотографіях: Весілля Єлизавети ІІ та принца Філіпа

ПОДЕЛИТЬСЯ
Згадуємо одну з найвідданіших історій кохання
ПОДЕЛИТЬСЯ

 

Про знайомство молодят відомо мало. Офіційні джерела свідчать, що пара познайомилася у 1934 році на весіллі двоюрідної сестри Філіпа, грецької принцеси Марії, та герцога Кентського, дядька Єлизавети. Майбутній королеві Британії тоді було вісім, а її майбутньому чоловікові — 13. Сумніваємось, що тоді йшлося про якісь почуття, але з 1939 року пара почала листуватися, а дозвіл одружитися у короля Едуарда Філіп попросив у 1946 році.

Мати принцеси, королева Єлизавета, була незадоволена вибором дочки. Грецька королівська родина була бідною, та ще й сестри Філіпа були одружені з представниками нацистської партії. Що цікаво, той факт, що молодята припадають одне одному родичами у четвертому поколінні, нікого не бентежив. Що вдієш, королівські звичаї відрізняються від звичайних.

На момент весілля у 1947 році Британія все ще долала наслідки війни. Продукти продавалися за картками, у країні панували дефіцит і бідність. Нескладно припустити, що новина про помпезне весілля припала громадянам країни не до смаку, але насправді ситуація була протилежною. Британці були захоплені королівським святом і всіляко підтримували подію. Що тут казати, якщо навіть парламент, який виступав проти великих витрат на церемонію, швидко замовк, правильно прочитавши настрій суспільства. Підтримка була не лише моральною, а й матеріальною — тканина на той час була дефіцитом і видавалась за талонами, тому британки почали відправляти власні купони для створення сукні Єлизавети. Щоправда, подібний жест щедрості вперся у стіну бюрократії, яка забороняла користуватися чужими картками. Тож принцеса використала лише свої (плюс 200 бонусних, виданих парламентом).

Сукню шив придворний модельєр Норман Хартнелл. Дизайн виявився настільки вдалим, що пізніше його повторювало безліч відомих персон — від Грейс Келлі до Кейт Міддлтон. Журналісти так наполегливо бажали побачити вбрання до весілля, що до ательє довелося приставити охорону.

Дефіцит заважав проведенню весілля з усіх боків. Наприклад, інгредієнти для святкового торта, який пекла пекарня McVitie & Price, збирали по всіх колоніях: мука приїхала з Канади, олія — з Нової Зеландії, ром — з Ямайки, а Австралія забезпечила постачання сухофруктів та глазурованих фруктів. У результаті святковий десерт отримав назву "Торт 10 тисяч миль". У висоту він був майже 2,75 метра і був прикрашений гербами молодят.

Пам'ятаєте, ми згадували, що принц Філіп був не найбагатшим принцом? Грошей у нього майже не було, хіба що дохід морського офіцера. На щастя, була рідня, а саме мати, принцеса Аліса, якій у спадок від прабабусі, королеви Вікторії, дісталася діамантова діадема. Філіп "запозичив" один з каменів, вагою три карати, і разом з ювелірами George Pragnell створив ексклюзивне кільце. До речі, мати нареченого була не проти — на той час вона очолювала свій чернечий орден і мало цікавилася ювеліркою.

Весілля Єлизавети та Філіпа стало першою королівською подією, яку транслювали по радіо та телебаченню. Авдиторія склала 20 мільйонів осіб, які почули, як майбутня королева вимовила традиційну клятву про “покору” чоловікові, а Філіп став першим аристократом, який публічно виголосив клятву вірності дружині. То був великий день для рівноправності.

До слова, церемонія не обійшлася без ексцесів. На фотографії з друзями та родичами принцеса єдина позувала без букета — його просто втратили під час церемонії та не встигли знайти. Через тиждень наречених попросили повторити знімок, але вже з букетом (його наново зібрав флорист Мартін Лонгман). Ось тільки на цей раз у кадрі не було гостей.

Весілля Єлизавети та Філіпа стало першою шлюбною церемонією, де подарунки приймалися від усіх бажаючих. В результаті подружжя отримало понад 2500 предметів, які пізніше були виставлені в Сент-Джеймсівському палаці. Іноземні глави держав слали коштовності та дорогі сувеніри, піддані — в'язані светри, а індійська делегація подарувала мереживний шарф із нитки, спряденої самим Махатмою Ганді. Щоправда, у центрі було виведено напис “Свобода для Індії“.

До речі, королівська родина дарувала куди скромніші подарунки. Королева-мати обмежилася книжковою полицею, королева – набором сільничок, а принцеса Маргарет, сестра нареченої, подарувала кошик для пікніка. Отже, якщо не хочете витрачати надто багато грошей на весільні презенти, робіть по-королівськи. Сільнички в господарстві завжди стануть у пригоді.

У шлюбі королева Єлизавета II та принц Філіп прожили 73 роки. Учора, 8 вересня, це кохання знову з'єдналося на небесах. 

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).